Aranycsapat, harmadszor is aranycsapat!

Szerző: shLétrehozva: 2008. augusztus 24. 10:52
A magyar férfi vízilabda-válogatott egymás után harmadszor is olimpiai bajnok lett, miután iskolajátékkal múlta felül az Egyesült Államok nemzeti együttesét a pekingi vízilabdatorna döntőjében 14-10-re. Ezzel megvan a magyar olimpiai csapat harmadik aranyérme, a honi vízilabdasport történetében pedig a kilencedik elsőséget érték el Kemény Dénes tanítványai az ötkarikás játékokon.


Fotó: Reuters

PEKING 2008, FÉRFI VÍZILABDATORNA, DÖNTŐ

MAGYARORSZÁG – EGYESÜLT ÁLLAMOK 14-10 (6-4, 3-4, 2-1, 3-1)
Jingtung uszoda, 5000 néző. Vezette: Gaetan Turcotte (kanadai), Mario Brguljan (montenegrói).
MAGYARORSZÁG: Gergely, Benedek 1, Biros 3, Hosnyánszky, Kis G. 1, Kiss G. 1, Kásás 1, Madaras 1, Molnár 1, Szécsi, Varga Dániel 3, Varga Dénes 2, Varga Tamás. Szövetségi kapitány: Kemény Dénes.
EGYESÜLT ÁLLAMOK: Moses, Wright, Brooks, Krumpholz, Powers, Smith 2, Beaubien 2, Hudnut, Varellas 1, Merlo, Bailey 1, Hutten, Azevedo 4. Szövetségi kapitány: Terry Schroeder.
Gólok emberelőnyből: 7/10 ill. 4/9
Gólok ötméteresből: 0/0, ill. 1/1

FERGETEGES KEZDÉS

Kiss Gergely már az első percben megadta az alaphangot, emberelőnyben, középről szánta el magát lövésre, s kíméletlenül a jobb alsóba helyezett. Az amerikaiak nem jöttek zavarba, Varellas előnyből válaszolt, Gergely nem védhetett. A tengerentúliak csapatkapitánya, Azevedo gólja után fordult a kocka, a blokk mellett a kapu jobb oldalába bombázott a gólerős klasszis.


Nem sokáig örülhettek a vezetésnek a kéksapkások. Kettős emberelőny után Varga Dániel lövése csorgott be Moses mögött a kapuba. Ugyan Azevedo ötméteresből megint villant, erre is volt válaszunk, de micsoda válaszunk! Varga Dénes az alapvonal mellől készült centerpasszra. Gondolták az amerikaiak! Az átlövő valószínűtlenül éles szögből, pimaszul tüzelt a jobb alsó sarokba. Kis Gábor szemfülessége újabb gólt eredményezett, Bailey svédcsavarral válaszolt 4-4.

 

A parádé tovább folytatódott, a magyarok voltak a soron. Lefordulás után kissé balról, hálószaggató lövéssel Biros tette le névjegyét, majd Benedek bűvölte meg az amerikai védőket, s szerzett fantasztikus kapufás gólt. (6-4)

 

ADOK-KAPOK

 

A második felvonás elején zárkóztak fel az amerikaiak, Smith védhető lövése a hálóban landolt, Azevedo csavarásánál is tehetetlenek voltunk.

 

Az adok-kapoknak nem volt vége. Kásás centerből, Biros ejtésből kápráztatta el a nagyérdeműt, a forgatókönyv menete azonban nem változott, két amerikai találat következett: szerzői Beaubien, és az önkívületben játszó Azevedo, immár Szécsit szomorítva.

 

Biros gondoskodott arról, hogy előnnyel vonulhassunk pihenőre Kis Gábor álompassza után. (9-8)

 

KÉTGÓLOS ELŐNY A ZÁRÓNEGYEDRE


Beaubien az első akcióból egyenlített, a folytatásban azonban Molnár Tamás kiélezett helyzetben távolról szánta magát lövésre, s labdája védhetetlenül kacsázott a jobb alsó sarokba.


A következő amerikai támadás után sikerült megúsznunk, Varga Dániel keze sült el, a lehető legjobbkor! 11-9

A negyed hátralévő részében újabb gól már nem jött össze, aggodalomra azonban nem volt ok, Szécsi ugyanis lehúzta a rólót a kapuban...

 

SIKERÜLT A HAJRÁ IS

Az utolsó játékrészben a fiatalok tolták a csapat szekerét, Varga Dániel és Varga Dénes sem ismert kegyelmet a befejezésnél, és Madaras újabb gólja után már nem lehetett elveszíteni a mérkőzést, végül 14-10-re győzött, és olimpiai bajnok a magyar csapat!

 

KEMÉNY DÉNES SZÖVETSÉGI KAPITÁNY NYILATKOZATA
"Szerettük volna, terveztük, dolgoztunk érte, de akkor sem volt biztos. Ahhoz, hogy sikerült, kellett egy csomó dolog: szerencse, elhivatottság, nem tudom, még mi minden. De azért a háromból három az valószínűleg nem véletlen. Háromszor egymás után valamilyen kívülálló okból nem nyerhetünk, valamit nyilván mi is hozzátettünk ehhez. Csak köszönni tudom ezeket az élményeket a srácoknak. Huszonegy ember hozta össze ezt a három címet, a magyarban mindkettő szerencsés szám. Négy új olimpiai bajnokunk van, de nagy volt a felelőssége a kilenc réginek. A meccs közepén egyik legjobbunknak lovaglóizom-húzódás miatt végleg ki kellett szállnia, ezt mondjuk nem nevezném szerencsének, de Biros Péter addig fantasztikusan játszott. Fontos volt, hogy a csapat a szoros állásból el tudott húzni. Most van hat háromszoros olimpiai bajnokunk, hogy mennyire nehéz ez, meg kell nézni a könyvekben. Három perccel a vége előtt, négygólos vezetésnél kezdtem megnyugodni. Szeretnék édesapámmal beszélni, mert nem látta a meccset, nem nézi soha, majd elmesélem neki. A nagyobbik fiammal is szeretnék beszélni, aki Floridában tanul, és interneten követte a mérkőzést." - mondta az eredményhirdetésre menet az MTI-nek a szakvezető.

 

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu