Mi az az RSS?


Wikipédia: „Az RSS webes együttműködésre szolgáló XML-állományformátumok családja, melyet gyakran frissülő oldalak (többek között blogok, portálok) használnak, az oldalon megjelenő új tartalom (cikkek, bejegyzések) rövid összefoglalójának terjesztésére. Sok szempontból a hírlevél Web 2.0-es utódjának tekinthető.

A felhasználók az RSS-csatornákra történő feliratkozás révén előre beállíthatják, hogy honnan szeretnék a friss híreket megkapni, így több (tíz, száz) oldal hírei egyetlen felületen hozzáférhetők, kezelhetők lesznek, nem kell mindegyiket végiglátogatni az érdekes hírek megtalálására. A feliratkozáshoz a felhasználó beírja a csatorna címét az olvasóprogramba, vagy a megfelelő ikonra (lásd a jobb oldali ikonokat) kattint a böngészőben.

A számos RSS-csatorna (RSS-hírfolyam, vagy RSS feed, ejtsd: ereses-fíd) megjeleníthető webes felületen (például Netvibes, Google Reader), vagy az olvasásukra szolgáló programmal, ún. aggregátorral (általában napjaink böngésző- és levelezőprogramjai is tudják kezelni az RSS-csatornákat).

A böngészők közül a Mozilla Firefox (a 2.0 változattól), az Opera, az Internet Explorer (a 7-es változattól), és a KHTML (Konqueror, Akregator) támogatja az rss-t. Az ilyen programok adott (állítható) időtartamonként (általában 10 perc) frissítik az összes RSS-t, így a felhasználó viszonylag gyorsan értesülhet az új hírekről.

A csatornák egyes hírekből állnak, melyeknek címe, dátuma, tartalma van, valamint egy hivatkozás, mely a hírt nagyobb terjedelemben tartalmazó oldalra mutat. A csatornákat (külön szolgáltatásokkal, pl. Blastfeed, Yahoo Pipes, [AideRSS]) lehet egyesíteni és tartalom alapján szűrni.”


Hogyan használhatja a SportHirado.hu RSS-csatornáit?


Ha nincs még úgynevezett „feed aggregatora” (hírgyűjtő szoftvere), kattintson az alábbi linkre, és válasszon a listából egy, az ön operációs rendszerének megfelelő és az ön számára szimpatikus megoldást.


Természetesen a fentiek csak példák, így ha teljesen szabadon szeretne választani, a teljes listát ITT találja meg.

Telepítse a szoftvert a számítógépére a gyártó által megadott instrukciók szerint.

Most már rendelkezik a megfelelő programmal ahhoz, hogy a SportHirado.hu legfrissebb híreit azonnal, minimális késleltetéssel megkapja akkor is, ha éppen nem tartózkodik az oldalon.

Ehhez a következőket kell tennie:

– Válassza ki a balra látható listából azt a témakört/rovatot, amelyiknek a friss híreit az ön által beállított időközönként szeretné megkapni! Kattintson a linkjére!

– Másolja ki a hivatkozást (URL-t) a böngészője cím mezőjéből.

– Töltse be ezt a hivatkozást (URL-t) a feed aggregatorában (hírgyűjtő szoftverében) a megfelelő helyre.

– Ha mindent jól állított be, az ön számítógépe mostantól automatikusan értesíti önt, ha a SportHirado.hu ön által megadott oldalán, rovatában friss információ jelenik meg.

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu