A finnek kezében a mienk sorsa!

Szerző: dtcsLétrehozva: 2011. október 6. 17:45
Péntek este, Helsinkiben kiderül, életben maradnak-e a magyar labdarúgó-válogatott reményei az Eb-kijutásra. Ehhez először az kell, hogy a svédek ledöntsék a következő akadályt a skandináv derbin, Finnország otthonában, azaz pontot veszítsenek. A statisztikák, és Ibrahimovic is Svédország mellett szól, ám a finnek fogadkoznak, vissza akarnak vágni a tavalyi 0-5-ért. Kapitányuk szerint nem fordulhatnak elő újra olyan bakik, mint a stockholmi meccsen.


 

Nem Kurt Hamrén szövetségi kapitány forgatókönyve szerint zajlottak ősszel az események az Eb-selejtező E jelű csoportjában, de a skandináv sajtó arról ír, így is hős lehet a trénerből, különösen akkor, ha pótselejtező nélkül kvalifikálja magát a kontinenstornára a svéd együttes.

Az első pozícióra már csak matematikai esélyük van (ehhez a finnek után a hollandokat is verni kellene, méghozzá négy góllal), de a közvetlen kijutásra még pályáznak, hiszen a legjobb második helyért még nyitott a küzdelem. Itt sorsdöntő lehet az utolsó fordulós dán-portugál rangadó is, ezért - hogy ne taktikázhasson a két csapat a továbbjutással kapcsolatban - azt kérvényezték a svédek, hogy egy időben legyen a svéd-hollanddal a mérkőzés. Persze, ha nem nyernek a svédek a finnek ellen, akkor ez már veszett fejsze nyele (már ha minden a papírforma szerint alakul pénteken a H jelű kvintettben), hiszen így a dán, portugál duó ráhajthatna a szalonremire, s kéz a kézben juthat ki az utolsó fordulóban az Eb-re. Ha nem nyernek a svédek, azért még drágább árat is fizethetnek,  két pályán ugyan, de magyar-svéd háború jöhetne kedden, a pótselejtezős helyért...

Egy szó, mint száz, a budapesti kudarc alaposan keresztülhúzta Hamrén számításait:

"A tervem az volt, hogy verjük Magyarországot és San Marinót. Akkor már csak a finnekkel kellene végeznünk, és elértük volna a célunkat. A hollandok elleni találkozó csak az elsőségről szólt volna. Már Helsinkiből hazatérve ünnepelhettünk volna a repülőn. Így  egy kicsit más a helyzetünk.

Ha kijutunk az Eb-re, akkor mindenki azt mondja, halleluja, mindent jól csináltunk, mindenki boldog. Ha nem sikerül, akkor viszont a jön a kritikák össztüze, ez így szokott lenni. Feketén vagy fehéren."

A svéd labdarúgó-szövetség elnöke azt is szóvá tette, ez a meccs nem csak Hamrén, hanem az egész svéd foci jövője szempontjából is meghatározó, úgy számol, csak a pótselejtező 25-30 milió koronát (mintegy 1 millárd forint) hozna a konyhára.

Mellberg felépült térdsérüléséből, és néhány hét kihagyás után Ibrahimovic is ismét a régi, a legjobb csapattal állhatnak fel majd a vendégek. A nagy kérdés, hogy bekerül-e a kezdőbe a bombaformában lévő Rasmus Elm (AZ), és ha igen, Svensson vagy Larsson helyén. Mi az előbbire szavazunk - elvileg mindkét oldalon a majdnem biztos kezdőcsapatot adtuk meg -, de hozzátesszük, Hamrén szereti kevergetni a kártyákat, soha nem küldte fel azonos felállásban övéit kétszer egymás után, összesen 26-szor változtatott.

Ha ránéznek az eddigi összmérlegre a svédek, akkor dagadhat mellük, 84 meccsből 64-et nyertek, és csak kilenc alkalommal húzták a rövidebbet.

Már a párharc első mérkőzése is a sárga-kékek fölényét hozta Helsinkiben (5-2), s a legnagyobb gólkülönbséggel is itt nyertek 1954-ben (10-1). A finnek közel 20 éve, 1982 februárjában voltak képesek utoljára legyűrni a svédeket, méghozzá Lahtiban, barátságos mérkőzésen 2-1-re.

A skandináv derbi történetének "legújabbkori" fejezete 1992-ben kezdődött, a vb-selejtező sorozatban idegenben 1-0-ra, otthon 3-2-re győzött a későbbi vb-elődöntős. Mindkét meccsen ott volt a pályán a finnek jelenlegi szövetségi kapitánya, Mixu Paatelainen.

Ebben a szériában egyszer már találkoztak a felek a Rasundában, s nem úszták meg olcsón a finnek, ötöt kaptak, ebből hármat a csereként beállt Ibrahimovic vágott nekik...

"Nem történhet meg újra! Nem követhetünk el baklövéseket, a hiba benne van a játékban, de nem azok a kapitális hibák, amelyeket nyáron elkövettünk. Moldova ellen és Hollandia ellen is bíztató jeleket láttam a játékunkban, azóta előreléptünk" - nyilatkozta a finn szakvezető, aki már nem juthat ki ugyan csapatával az Eb-re, de a svédek elleni meccs presztízscsata lesz, s tudja, egy pillanatra sem engedhetnek ki tanítványai.

A kék-fehérek a Leeds United csatárában, az egykori chelsea-s Forssellben, a Schalke 21 éves támadóreménységében, Pukkiban és a Rubin Kazany motorjában, Roman Eremenkóban bízhatnak leginkább. Csak négyen futballoznak a keretből a hazai bajnokságban. Hetemaj eltiltott, Alexei Eremenko már nem, de megsérült. Heikkinen a múlt héten, váratlanul visszavonult a válogatottból (nem volt biztos helye a kezdőben).

LABDARÚGÓ EB-SELEJTEZŐ, E-CSOPORT, 9. FORDULÓ
FINNORSZÁG-SVÉDORSZÁG 18:15 – SH-ÉLŐ
Helsinki, Olympiastadion, vezeti: Mark Clattenburg (angol).

A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK

FINNORSZÁG: Hradecky - Raitala, Toivio, Moisander, Arkivuo - Ring, R. Eremenko, Sparv - Hämäläinen, Pukki - Forssell. Szövetségi kapitány: Mixu Paatelainen.
Cserepad: Fredrikson, Lampi, Pasanen, Väyrynen, Sjölund, Porokara, Sadik.

SVÉDORSZÁG:
Isaksson - Lustig, Mellberg, Majstorovic, M. Olsson - R. Elm, Källström - Larsson, Elmander,  Wilhelmsson - Ibrahimovic. Szövetségi kapitány: Kurt Hamrén.
Cserepad: Wiland, Granqvist, Bengtsson, Svensson, Wernbloom, Bajrami, Toivonen.

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Kislányként ábrázolják Ibrát a finnek
Valóságos háború tört ki a finn és a svéd lapok között a két ország pénteki Európa-bajnoki selejtezője előtt. Zlatan Ibrahimovic Harisnyás Pippiként bámult vissza a helsinki újságosstandokról, a Háromkoronások értelemszerűen...
Tovább a teljes cikkhez »
KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Dzsudzsák edz, az Anzsinak nincs szava
Cáfolta a Magyar Labdarúgó-szövetség a hírt, miszerint beleszólása lenne az Anzsinak abba, hogy pályára lép-e a válogatott utolsó Eb-selejtezőjén Dzsudzsák Balázs. Az mlsz.hu-n megjelent közlemény szerint újabb vizsgálaton esett...
Tovább a teljes cikkhez »
KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Egervári és a bikini - videó
EXKLUZÍV! Minden magyar futballszurkoló gondolata a közelgő finn-svéd és a jövő keddi magyar-finn Európa-bajnoki selejtezők körül forog. Természetesen nincs ez másként Egervári Sándor szövetségi kapitánynál sem, aki mint a...
Tovább a teljes cikkhez »
KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Finn-svéd: 10 dolog, amiben bízhatunk
Izzadnak a tenyerek, remegnek a gyomrok, pénteken Európa-bajnoki-selejtezőre gyűlik össze a magyar szurkolósereg a televíziók képernyője elé - hogy megnézze a Finnország-Svédország összecsapást. Itt mindenki megbolondult? Persze...
Tovább a teljes cikkhez »

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Király nyert, Dzsudzsák szomorkodott
Dzsudzsák Balázs lebiggyesztett szájjal kezdett bele keddi sajtótájékoztatójába, az újságírók éppen megijedni készültek, amikor az Anzsi középpályása elárulta a titkot: "Semmi különös, kikaptam footgolfban, ezzel egy fogadást...
Tovább a teljes cikkhez »
KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Dzsudzsák Balázs meggyógyult!
Hétfőn Telkiben találkoztak a Finnország elleni Európa-bajnoki mérkőzésre készülő válogatott keret tagjai. Jó hír, hogy Egervári Sándor szövetségi kapitány friss blogbejegyzésében elárulta: Dzsudzsák Balázs is jelezte, teljesen...
Tovább a teljes cikkhez »

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu