Visszavonul a leváltott vívókapitány

Szerző: shLétrehozva: 2008. november 28. 18:55
Ahogy az várható volt a pekingi olimpia után, változások történtek a Magyar Vívószövetség (MVSZ) életében. A szövetségi kapitányok személyére is fény derült az elnökségi ülés befejezése után. A tőrözők korábbi vezetőjét, Bernát Zoltánt a legeredményesebb magyar paralimpikon, Szekeres Pál váltja, míg a párbajtőrözőket továbbra is Kulcsár Győző, a kardozókat pedig Nébald György irányítja. Bernát péntek este a SportHirado.hu-nak elárulta, hogy ezennel befejezi tevékenységét a vívósportban. A nap másik fontos bejelentését Gémesi György, a szövetség elnöke tette, aki elmondta, lemond posztjáról.


 

Nem ért senkit sem meglepetésként, hogy lesznek a vívósportot meghatározó változások, hiszen nem úgy sikerült a pekingi olimpiai szereplés, ahogy azt a szakma és a nagyközönség elvárta.

Aranyérmek helyett mindössze egy darab bronzérem gazdagította a magyar csapat éremkollekcióját a vívók részéről. A párbajtőröző Mincza-Nébald Ildikó harmadik helyén kívül még az ugyanebben a szakágban versenyző Boczkó Gábor és a sok botránnyal körüllengett női tőrcsapat negyedik helyezésére lehetünk büszkék.

Változások tehát történtek… Ám nem csak az előzetesen megjósolt szövetségi kapitány-váltás került terítékre. A sajtótájékoztatóra várók között az a sejtelmes mondat is elhangzott, hogy „reméljük, botrány azért nem lesz.” Nos, botrány az nem lett, meglepetések annál inkább. Gémesi György, a vívószövetség elnöke ugyanis az általa megtartott sajtótájékoztató legvégén bejelentette lemondását.

„Már reggel úgy jöttem ide, hogy ha úgy alakul, visszaadom a bizalmat. Természetesen a jövő tavaszi tisztújításig folytatom a munkát. Ezen kívül pedig nem pályázom a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöki tisztségére sem januárban” – mondta Gémesi.

A sajtótájékoztató szakmai részét tekintve a háromból végül csak egy szövetségi kapitányi pozíció esetében történt csere. Az olimpia előtt, közben és után tanítványával, Ujlaky Virginie-vel többször is összetűzésbe kerülő Bernát Zoltán helyett az elnökség a legeredményesebb magyar paralimpikont, Szekerest Pált nevezte ki a tőrözők élére. Ám előbbi szakember úgy gondolja, az affér nem játszott szerepet a leváltásában.

„Nem ez az ügy volt a kiváltó ok. Nincs mit mondanom ott, ahol a szponzorok véleménye uralja és elnyomja a szakmai döntéseket. Korábban két fórumon is én jöttem ki győztesen, ám ennek ellenére ez a döntés született…” – mondta a SportHirado.hu kérdésére Bernát Zoltán.

„Ha eddig Gémesi György 1,90 volt a szememben, most minimum 2,30. Ritkán látott, tisztességes lépés volt a részéről a lemondás. Szekeres Pálnak pedig gratulálok és sok sikert kívánok” – tette hozzá a korábbi kapitány.

A tőrözők új kapitánya, Szekeres Pál 1988-ban még egészségesen nyert olimpiai bronzérmet Szöulban a férfi párbajtőrcsapattal. 1991-es autóbalesetét követően már a paralimpiákon kamatoztatta tehetségét.

A 44 éves szakember háromszor arany-, és ugyanennyiszer bronzérmet nyert paralimpián. Legutóbb idén, Pekingben nyert a tőrözők között bronzérmet. Korábban tevékenykedett politikusként és sportvezetőként is.

A tőrözőkön kívül a másik két szakágban nem történt változás. Mind Nébald György, mind Kulcsár Győző maradt a pozíciójában. Előbbi a kardozóknál, utóbbi a párbajtőrözőknél folytathajta munkáját.

Kulcsárral kapcsolatban felmerült az a kérdés, hogy nincs meg a megfelelő végzettsége a kapitányi munka ellátásához. Az újságírói kérdésre válaszolva Gémesi György elmondta, ez az akadály is elhárult.

"Kulcsár Győző jelenleg a Tesnevelési Főiskola Masters-képzésére jár, amelyet a tanintézmény is visszaigazolt, illetve a szakember mesteredzői oklevéllel is rendelkezik" - nyilatkozta a lemondó elnök.

 

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu