A vizes-vb rossz üzenet az olimpiára

Szerző: shLétrehozva: 2009. március 4. 16:49
A hétvégén hazai pályán, rangos ellenfelekkel is játszik a magyar vízilabda-válogatott az egri Volvo Kupán. Rijeka rendezheti a férfi Euroliga négyes döntőjét, miközben Budapest nem pályázik a 2013-es vizes vb megrendezésére. A hétvégi nemzetközi kupaforduló magyar termése: két pont. Többek között erről formált véleményt a SportHíradó.hu sportági szakértője, Vincze Balázs.


Szerbia, Egyesült Államok és Románia nemzeti válogatottja lesz a Kemény Dénes szövetségi kapitány által irányított magyar férfiválogatott ellenfele az egri rendezésű Volvo Kupán.

„Magyarország bármilyen tornán elindul, ott mindig győzelmi céljai vannak. Hatványozottan igaz ez egy hazai rendezésű eseményen. A közönség szórakoztatása mellett ugye jelenleg a csapatépítés fontos periódusát éljük, így biztos a fiatalok, az új beszállók is sok lehetőséget kapnak majd a kapitánytól. Természetesen mindez nem mehet az eredményesség rovására, hiszen az önbizalomnak, a presztízsnek és a szponzori háttérnek sem lenne túl jó. A románok ellen akár az újakkal is hozhatjuk a biztos győzelmet, a szerb és az amerikai csapat már nehezebb falat, kérdés, milyen erős kerettel érkeznek Egerbe. Mert ahogy mi, úgy nyilván ők is már a jövő olimpiai csapatát építik, hiszen London még odébb van, de az oda vezető úton már mindenki elindult.”

Válogatottaink kipróbálhattak az a labdát, amellyel majd a nyári világbajnokságon játszhatnak. A tapasztalatok elég vegyesek.

„Minden labda más és más, idő kell, amíg megszokja az ember vele a passzt, a lövést, a pattintást. Legyen az kapus, vagy mezőnyjátékos. A LEN időközönként, gondolom a sportszergyártó lobbi igen erős hatására megszabja, hogy melyik tornán, sorozatban milyen labdát kell használni. Azoknak a csapatoknak, akik ott érdekeltek, ezeket a felszereléseket be kell szerezni a gyakorlás érdekében. Ami plusz kiadás, mert szakmai érvek nem igazán szólnak a változtatás mellett. Furcsa ez a mostani labda is, még nem találkoztam vele, csak a színösszeállítását láttam képen. Hát, mit mondjak… Az Euroligában szereplő együtteseknek is egyfajta márkájú labdával kell játszaniuk, így ők a bajnokságban azt használják. Amikor oda megyünk, nekünk kell alkalmazkodnunk, amikor ők jönnek hozzánk, akkor nekik kell a mi fele annyiba kerülő labdáinkhoz.”

Rijeka rendezheti meg a férfi Euroliga négyes döntőjét.

„Azt veszem, lesz egy olasz, egy szerb és egy magyar csapat a négyes döntőben, akik után érdeklődnek a szurkolók, akkor pont egy közbenső megoldást találtak. Teszem azt a negyedikként beszálló görögöknek pedig oly’ mindegy, hová utaznak. Azért szerintem Belgrádban nagyobb lett volna az érdeklődés az esemény iránt, de nem lehet mindig odamenni, ahol előre garantált a telt ház. Rijeka decemberben rövidpályás úszó Eb-t rendezett, a jelek szerint minden szempontból kiváló házigazdáknak bizonyultak.”

A férfi Euroliga csoportkörében a Vasas kétgólos vereséget szenvedett Belgrádban a Partizantól (9-7), az Eger az idegenbeli döntetlen után hazai pályán sem bírt a Marseille gárdájával (9-9), a LEN-kupa elődöntőjének első mérkőzésén a Szeged értékes és biztató döntetlent (10-10) ért el az orosz Kazany vendégeként.

„Meglepetések voltak számomra a magyar klubcsapatok mérkőzései. Az Egertől hazai pályán győzelmet vártam, főként látva a Marseille idegenbeli gyenge szereplését. A Vasas belgrádi veresége nem volt papírforma ugyan, de a képbe belefért. Így viszont nehezen emészthető: az első két negyed után már semmi esélyük nem maradt a győzelemre. A Szeged esélyeit illetően a Honvéd-Kazany párharcból indultunk ki, a Tisza-partiak idegenbeli döntetlenje pozitív meglepetés. A Domino is a biztató mínusz eggyel jött el, aztán hazai környezetben nem tudták feltenni az i-re a pontot, szurkolok, hogy a Szegednek összejöjjön.”

Magyarország mégsem pályázik a 2013-as vizes világbajnokság megrendezésére.

„Jó lett volna megmérettetni magunkat, már csak azért is, mert esély lehetett volna egy olyan komplexum felépítésére, amelyre egyébként nincs. Ha már olimpia rendezésben gondolkodunk, nagy segítség lenne, ha nemcsak kivitelezésre váró terveket tudnánk mutogatni a döntést meghozó érintetteknek, mint tettük azt a labdarúgó Eb-pályázat kapcsán több alkalommal is, mert annak láttuk, mi lett a vége. Semmi. Már meglévő létesítményekre alapozni hatékonyabbá teszi a pályázatot, ez világos. Ha a vizes vb-t megkaptuk volna, elkészülne legalább az uszodai komplexum, eggyel máris beljebb lennénk. Azt hiszem, ezzel a lépéssel nemcsak a vizes vb-t buktuk el, hanem mást is vele együtt.”

A válogatott keret egyik fiatal reménysége, Török Béla szívesen kipróbálná magát Olaszországban is, ha eljön az ideje. Az olasz póló már nem játszik olyan meghatározó szerepet, mint korábban, de vonzereje változatlan. Mi szól mellette leginkább: az anyagi lehetőségek vagy a szakmai előrelépés?

„A légióskodásról úgy általában tudni kell, hogy nagyon kemény életforma. A csapattársakkal el kell fogadtatnia magát valakinek, ott van nehézségnek a nyelvhasználat, az egyedüllét, az eltérő kultúra. A tapasztalat az, hogy csak a már kiforrt, karakán játékosok tudják megállni a helyüket hosszútávon, akik pályafutásuk során különösebb törés nélkül meg tudnak úszni egy ilyen kalandot. Török Bélánál meglátásom szerint a légióskodásnak még nem jött el az ideje. A szerb és a horvát vízilabdában hihetetlenül nagy az emberanyag, erős az utánpótlás, ott nincs igazán szükség légiósra. Egy rutinos, jó pólóstól persze mindenhol lehet tanulni, de egyrészt a saját fiataljaik elől veszi el a helyét, másrészt drágább is. Montenegró nemrégen nyerte el önállóságát, ott szerintem állami pénzek is vannak a csapatok mögött. Kotorban vannak is magyarok, tudtommal a másik városi csapatban is gondolkodnak magyar erősítéseken, nekik tulajdonképpen a vízilabdában van a legnagyobb esélyük, hogy országos szinten propagálják magukat. Ezt az Eb-győzelmével tavaly meg is mutatta a válogatott. Eltekintve a válogatott visszaesésétől az olasz bajnokság azért még így is a legerősebb, jók a csapatok, amely garantálja a szakmai fejlődést, és az anyagi lehetőségek sem éppen rosszak.”

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu