Peches magyar vereség a Szentföldön

Szerző: shLétrehozva: 2009. február 11. 19:54
Keserű élménnyel kezdte meg a 2009-es évet a magyar labdarúgó-válogatott, miután Josszi Benajun szerencsés találatával 1-0-ra kikapott Izrael legjobbjaitól Tel-Avivban. Elfogultság nélkül kijelenthető, a döntetlen inkább tükrözte volna az erőviszonyokat. A Real Madrid fiókcsapatában futballozó Szalai Ádám bemutatkozott a nemzeti együttesben.


BARÁTSÁGOS LABDARÚGÓ-MÉRKŐZÉS:
IZRAEL – MAGYARORSZÁG 1-0 (0-0)
Tel-Aviv, Ramat Gan Stadion, 9 211 néző, vezette: Marcin Borski (izraeli).

IZRAEL:
Dudu (Davidovics, 46.) – Ziv (Sahar, 46.), Kejnan, Ben Haim, Ben Dajan – Benajun (Kijlan, 90.), Alberman, Ohajon, Tuama (Buzaglo, 62.) – Golan, Kolautti (Saban, 46.). Szövetségi kapitány: Dror Kastan.

MAGYARORSZÁG: Fülöp – Szélesi (Szalay, 84.), Juhász (Tímár, 75.), Vanczák, Bodor (Halmosi, 84.) – Vadócz (Tóth, 65.) – Gera, Hajnal, Huszti, Dzsudzsák (Rudolf, 70.) – Torghelle. Szövetségi kapitány: Erwin Koeman.

Gólszerző: Benajun (76.)

Sárga lap: Ben Haim (7.) ill. Juhász (48.)

 

Korábban egy győzelmet, egy döntetlent és egy vereséget tudott felmutatni Izrael ellen a magyar labdarúgó-válogatott, amely hasonlóan a legutóbbi, még 2000-ben megvívott mérkőzéshez, szerda este is barátságos találkozón méretett meg a közel-keleti állam legjobbjaival.

 

 

 

Akkor, a Fáy utcában 2-1-re mi nyertünk, s bár a legfrissebb világranglistán huszonöt hely választotta el egymástól a csapatokat – ők a 18., mi a 43. helyen állunk -, mi több, Tel Avivban léptünk pályára, most is a győzelem reményében kocogott ki a gyepre Erwin Koeman magyar serege.

 

 

 

A holland kapitány nem a levegőbe beszélt, amikor sikert emlegetett az Albánia elleni, március 28-i vb-selejtező előtti főpróba kapcsán – a szakember a lehető legjobb összeállításban küldte csatába a mieinket.

 

 

 

Ahogy az várható volt, nem ijedtünk meg a papíron esélyesebb ellenféltől, kulturált játékkal rukkoltunk elő. Hajnal Tamás remekül irányított, Torghelle Sándor egyedüli csatárként példásan megvívta a maga harcát a védőkkel, Dzsudzsák Balázs és Vadócz Krisztián pedig bátran próbálkozott távoli lövésekkel.

 

 

 

Védelmünkkel sem volt gond, noha a 39. percben Benajun középre adása után könnyen hátrányba kerülhettünk volna. A látottak alapján igazságos döntetlennel vonulhattak szünetre a felek, a magyarok egyáltalán nem játszottak alárendelt szerepet.

 

 

 

Aztán a folytatásban Ben Dajan kezezése után egy jogosnak tűnő tizenegyestől fosztották meg a fehérmezes mieinket, majd Juhász Roland fejesét kaparta ki a jobb felsőből a szünetben csereként beállt Davidovics kapus.

 

 

 

A szórványos izraeli támadgatásokkal egészen a 77. percig nem akadtak problémák, akkor azonban kapituláltunk. Benajun lövését Fülöp Márton ki akarta rúgni, ám sajnos elvétette, a labda pedig átpattogott a gólvonalon túlra. Szerencsétlen találat, ezzel vezetett, s nyert a rivális.

 

 

 

 

Hat perccel a vége előtt a Castillában játszó Szalai Ádám is bemutatkozhatott a válogatottban, ám ezen kívül semmi másnak nem örülhettünk. 1-0-ra kikaptunk, de az ikszet talán megérdemeltük volna.

 

ALBÁNIA NEM BÍRT MÁLTÁVAL
Míg az Erwin Koeman vezette magyarok Izraelben barátságos mérkőzést játszottak, Málta Albániával vérre menő küzdelmet folytatott az 1. világbajnoki selejtezőcsoportban. A vége egy vérszegény 0-0 lett, ám a győzelemhez a hazaiak álltak sokkal közelebb. A rengeteg kimaradt helyzet csak egy-egy pontot hozott a két nemzet konyhájára, ami nekünk akár jól is jöhet még a végelszámolásnál. Nemzeti csapatunk március 28-án éppen Albániában próbálhat pontokat gyűjteni, április elsején pedig Málta látogat hozzánk.
Az 1. csoport állása: 1. Dánia 7 pont/3 mérkőzés, 2. MAGYARORSZÁG 7/4, 3. Albánia 6/5, 4. Portugália 5/4, 5. Svédország 5/3, 6. Málta 1/5.

 

 

AZ ÉLŐ TUDÓSÍTÁS:

90+4.: VÉGE A MÉRKŐZÉSNEK. A szerencsésebb Izrael 1-0-ra győzött, a mieink annyi helyzetet hagytak ki, amellyel öt mérkőzést meg lehetne nyerni.

89.: A gólszerző, Benajun hagyja el a pályát, Biram Kijal kapott néhány percet.

86.: Tóth Balázs vesztette el a labdát, Ben Szahar meglódult, ám lövését blokkolta a bevetődő magyar védő.

84.: Bodor és Szélesi le, Halmosi és Szalai be.

83.: Torghelle vette mellre a labdát, ám lövése méterekkel elkerülte a labdát.

82.: Torghelle megpattanó lövését védte lábbal Davidovics.

77.: BENAJUN GÓLJÁVAL VEZET IZRAEL! (1-0) Ben Dajan bal oldali beadását Golan lőtte kapura a hosszú oldalon, Benajun belepöckölt a labdába, Fülöp Márton pedig ügyetlenül próbált védeni. A labda a hálóban kötött ki.

75.: Juhász slattyogott le a pályáról, Tímár Krisztián kap lehetőséget a bizonyításra.

74.: Sortűz a magyar kapu előtt, a végén Benajun lőtte a labdát az égbe.

72.: Juhász fejesét tolta ki a léc alól Davidovics a kapufa segítségével.

70.: Rudolf Gergely váltja Dzsudzsák Balázst.

65.: Vadócz ballag le a pályáról, Tóth Balázs áll be csereként.

62: Tuama hagyja el a pályát, Buzaglo foglalja el a helyét.

61.: Ha kicsit pontosabban célzunk, több góllal is vezethetnénk. Így azonban nagyon meredek utolsó félóra vár ránk.

55.: Gera beadásába ért bele kézzel Ben Dajan a 16-oson belül, a játékvezető továbbot intett. Pedig nyugodtan a büntetőpontra mutathatott volna.

52.: Dzsudzsák beadása után kivetődve kaparintotta meg a labdát Davidovics.

49.: Tuama 17 méteres szabadrúgását tolta ki a bal felső sarokból Fülöp.

48.: A szokatlanul rövid hajú Juhász Roland sárgult be, Golant buktatta.

46.: Elkezdődött a második játékrész.

A mieink biztosan nem cserélnek a szünetben. Az izraeliek annál inkább: Dudut Davidovics váltotta a kapuban, és Ben Szahar, valamint Klemi Saban is kijött a második félidőre. Ohajon és Kolautti nem folytatja a játékot.

45+2.: VÉGE AZ ELSŐ FÉLIDŐNEK. A mieink elsősorban távoli lövésekkel operálnak, Dudu kapuját azonban csak elvétve találjuk el. Az első negyvenöt perc legnagyobb helyzetét a szentföldiek hagyták ki, így összességében igazságosnak mondható a döntetlen.

45+1.: Ben Dajan beadása sikerült mélyre, Fülöp könnyedén ölelte magához a játékszert.

45.: Két perc a hosszabbítás.

43.: Zsiv rúgta fel Husztit, tétmérkőzésen minden bizonnyal nem maradt volna el a sárga lap sem.

39.: A meccs legnagyobb helyzete: Benajun etette meg Bodort a 16-oson belül, az alapvonalnál, Szélesiről szerencsétlenül éppen izraeli fejre pattant a labda, Kolautti azonban négy méterről az üres kapu fölé fejelt.

Erwin Koeman tökéletes edzőpartnernek nevezte Izraelt, elmondása szerint ugyanis hasonló játékstílusú ellenféllel találkozunk az Albánia elleni világbajnoki selejtezőn is. A hangulat ennek ellenére jóindulattal sem nevezhető pokolinak, és az iramra sem aggatható a gatyaszaggató jelző.

35.: Huszti bal oldali beadásszerű lövését kapta ki a bal sarokból Dudu.

33.: Egy gyors támadás végén Huszti tálalt Dzsudzsák elé, aki kiszorítva, bal oldalról lőtt kapura. Duduról kipattant a labda, ám villámgyorsan felszedte a lasztit.

31.: Dzsudzsák ütközött Zsivvel a levegőben, a bekk húzta a rövidebbet, ápolni kell.

28.: Középpályásaink előszeretettel veszik célba a kaput távolról. Hajnal 25 méteres lövése zúgott el a felsőléc fölött.

A Ramat Gan Stadion 1951 óta ad otthont az izraeli válogatott hazai mérkőzéseinek, a 2004-2005-ös szezonban pedig Bajnokok Ligája-mérkőzéseket is rendeztek az arénában a Makkabi Tel-Aviv jóvoltából.

25.: Huszti húzogatott szépen a bal oldalon, ám középreadására nem érkezett senki. A lecsorgó labdára Dzsudzsák csapott le, ám Dudu magabiztosan fogta a löketet.

21.: Hajnal távoli lövése kerülte el a kaput.

20.: Kolautti fejelt kapu fölé mintegy 13 méterről. Onnan azért nehéz fejjel bevenni Fülöp kapuját.

18.: Egyenlő erők küzdelme folyik a pályán, sok a pontatlan megoldás.

14.: Ben Dajan beadásáról maradt le Golan középen.

12.: Dzsudzsák cselezgetett a 16-os bal sarkánál, ám rosszabbik, jobb lábával leadott lövése méterekkel elkerülte a kaput.

10.: Gera lódult meg a félpályánál, ám hosszan játszotta meg Dzsudzsákot a bal oldalon. Estében középre kanalazott, de Izrael fel tudott szabadítani.

7.: Tal Ben Haim kapott sárga lapot, Torghellét rúgta fel.

5.: A hazaiak passzolgattak a félpályánál, ám Benajun előreívélése után Fülöp szedhette fel a labdát.

3.: Juhász könyökölte le Kolauttit, az izraelit ápolni kell, a füle vérzik.

1.: A magyar válogatott kezdte a mérkőzést.

A sípot a lengyel Marcin Borski fújja, segítői az izraeli Uzi Bason és Nissan Davidi.

9211 néző látogatott ki a mérkőzésre, az eső sokakat távol tartott a találkozótól.

A gyep már készen áll a kezdésre. Percekkel ezelőtt még locsolták a füvet, a talajra nem lehet majd fogni az esetleges technikai hibákat.

Vaskó Tamást nem engedte el a klubcsapata, az Avellino a mérkőzésre, jóllehet hivatalos FIFA-játéknapon rendezik a találkozót. A Magyar Labdarúgó-szövetség bepanaszolta az együttest a FIFA-nál, így várhatóan lesz még folytatása ennek az ügynek.

Az izraeli kezdőcsapat: Dudu Avat - Dedi Ben Dajan, Dekel Kejnan, Tal Ben Haim, Joav Zsiv - Gal Alberman, Mose Ohajon, Josszi Benajun, Szalim Tuama - Roberto Kolautti, Omer Golan.

A magyar válogatott kezdőcsapata: Fülöp Márton - Szélesi Zoltán, Juhász Roland, Vanczák Vilmos, Bodor Boldizsár - Vadócz Krisztián - Gera Zoltán, Hajnal Tamás, Huszti Szabolcs, Dzsudzsák Balázs - Torghelle Sándor.

A kispadok: Nir Davidovics, Klemi Saban, Avi Strol, Maor Buzaglo, Biram Kijal, Aviram Baruhjan, Ben Sahar, ill. Köteles László, Szalai Ádám, Tímár Krisztián, Tímár Krisztián, Tóth Balázs, Halmosi Péter, Rudolf Gergely, Horváth Gábor.

 



A VILÁGRANGLISTA 43. HELYÉN A VÁLOGATOTT:
A FIFA közzétette februári világranglistáját. Válogatottunk januári besorolásához képest négyet lépett előre, és a 43. helyen áll - ennél jobb pozíciót (42.) utoljára a rendszer meghonosításának legelső évében, 1993 augusztusában foglalt el, ugyanilyet pedig közel 10 esztendeje, 1999 szeptemberében! A legszembetűnőbb az előrelépés a 2006 júliusában regisztrált, majdnem negatív rekordot jelentő 84. helyezésünkhöz képest, jelezve: kezdjük mögöttünk hagyni saját múltunkat.
A rangsor első részében nem történt változás, továbbra is az Európa-bajnok spanyol válogatott áll az élen, a második Németország, a harmadik pedig Hollandia. Nálunk magasabban jegyzett vb-selejtezőbeli ellenfeleink közül Portugália egy helyet rontva a 12., Svédország hatot javítva a 25., Dánia pedig kettővel előrébb kerülve a 34. helyen áll. Albánia egyet, Málta hatot lépett hátra, előbbi jelenleg a 79., míg utóbbi a 154. a rangsorban.
1. (1.) Spanyolország
2. (2.) Németország
3. (3.) Hollandia
4. (4.) Olaszország
5. (5.) Brazília
6. (6.) Argentína
7. (7.) Horvátország
8. (8.) Anglia
9. (9.) Oroszország
10. (10.) Törökország
11. (11.) Franciaország
12. (11.) Portugália, Csehország

...25. (31) Svédország
...34. (36.) Dánia
...43. (47.) MAGYARORSZÁG
...79. (78.) Albánia
...154. (148.) Málta
(www.mlsz.hu)

 

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu