Ötöt rúgott a Barca Lisszabonban

Szerző: shLétrehozva: 2008. november 26. 22:31
Öt gólt szerzett a Barcelona és a Sahtar Donyeck is a labdarúgó Bajnokok Ligájának C csoportjában a 5. fordulóban. A spanyol együttes a Sporting otthonában nyert 5-2-re, az ukrán alakulat pedig hazai pályán győzött 5-0-ra a Basel ellen. A katalánok ezzel csoportelsők, az UEFA-kupa szereplést pedig a Sahtar harcolta ki.


Fotó: Action Images
C CSOPORT, 5. FORDULÓ:

SPORTING – BARCELONA 2-5 (0-2)

Lisszabon, 30000 néző, vezette: Matteo Trefoloni (olasz)

SPORTING: Rui Patricio – Marco Caneira, Daniel Carrico, Polga, Grimi – Pereirinha, Miguel Veloso, Romagnoli (Derlei, 46.), Joao Moutinho – Yannick Djalo (Tiago, 73.), Liedson (Helder Postiga, 79.). Vezetőedző: Paulo Bento.

BARCELONA: Victor Valdés – Alves, Marquez, Piqué, Caceres – Xavi (Keita, 74.), Busquets, Gudjohnsen – Messi (Pedro Rodriguez, 57.), Henry (Krkic, 46.), Hleb. Vezetőedző: Josep Guardiola.

Gólszerző: Veloso (65.), Liedson (66.) ill. Henry (14.), Piqué (18.), Messi (49.), Marco Caneira (67.-öngól), Krkic (73.-11-es)

Sárga lap: Marco Caneira (54.) ill. Busquets (29.), Marquez (63.)

Kiállítás: Rui Patricio (72.).

 

Nem volt tétje a Barcelona és a Sporting találkozójának, hiszen az már a negyedik körben eldőlt, hogy ez a két csapat jutott tovább a C jelzésű kvartettből. A forduló előtt ugyanis a katalánoknak tíz, míg a portugál együttesnek kilenc pontja volt, a csoportharmadik Sahtarnak három. Az egyetlen izgalmat az okozhatta maximum, hogy ha a spanyol csapat győz, akkor bebiztosíthatta első helyét csoportjában.

 

A némileg visszafogott iram mellett nem okozott meglepetést az, hogy a játékot uraló vendégek megszerezték a vezetést az első negyedóra vége előtt. Ekkor Messi egy remek egyéni akció után kihagyhatatlan helyzetbe hozta Henryt, aki nem puskázta el a ziccert.

 

Három perccel később aztán eldőlt a találkozó sorsa. Egy kurta-furcsa találattal duplázta meg az előnyét Pep Guardiola együttese. Messi egy kisszöglet után középre ívelt labdája Gudjohnsenről pattant közvetlenül a kapu elé, amit Anderson Polga próbált meg átvenni, de pechjére a testéről az a hálóba került.

 

A szünetig egyik csapat sem szakadt meg azért, hogy gólt szerezzen: a Sporting mintha beletörődött volna a vereségbe, a vendégek pedig elégedettek voltak a kétgólos előnnyel.

 

A fordulás után aztán háromra növelte előnyét a katalán gárda. Messi ezúttal, mint gólszerző vállalt szerepet a spanyolok találatában. Anderson Polga kezére pattant a labda a tizenhatos előterében, és mivel a játékvezető megállította az akciót, így ígéretes helyzetből jutott szabadrúgáshoz a vendég együttes. Daniel Alves pedig úgy döntött, nem foglalkozik a reklamáló portugálokkal, gyorsan elvégezte a pontrúgást, kiugratta a Messit, aki így senkitől sem zavartatva a kapuba lőhetett.

 

A hazaiak azonban úgy gondolták, hogy két perc alatt izgalmassá varázsolják a találkozót. Előbb Manuel Veloso lőtt hatalmas gólt szabadrúgásból Victor Valdés kapujába, majd Liedson értékesített egy ziccert Rafael Marquez hibája után, és máris egy gólra apadt a Barca előnye.

 

Azonban, hogy ne okozzon gondot a katalánoknak a győzelem, arról a hazaiak hátsó alakzata gondoskodott. A hatvannyolcadik percben Pedro Rodriguez nem a legjobban sikerült csele után vágta a labdát Marco Caneira a saját hálójába, majd Rui Patríció kapus sodorta el Bojan Krkicet a tizenhatoson belül, amiért a Bacra tizenegyest, a kapus piros lapot kapott. A tehetséges „cserecsatár” értékesítette a büntetőt, és beállította a Barcelona csoportelsőségét jelentő 5-2-es végeredményt.

 

C CSOPORT, 5. FORDULÓ:

SAHTAR DONYECK – BASEL 5-0 (1-0)

Donyeck, 20 000 néző, vezette: Kristinn Jakobsson (izlandi)

SAHTAR: Pjatov – Srna (Jezerszkij, 77.), Kucser, Iscsenko, Rat – Jadson, Hübschman, Gai, Willian – Fernandinho (Duljaj, 73.) – Luiz Adriano (Seleznov, 46.). Vezetőedző: Mircea Lucescu.

BASEL: Costanzo – Zanni, Abraham, Marque, Safari – Huggel – Carlitos (Frei, 69.), Ergic, Eduardo (Mustafi, 65.), Stocker – Derdiyok. Vezetőedző: Christian Gross.

Gólszerző: Jadson (32., 65., 72.), Willian (50.), Seleznov (75.)

Sárga lap: Stocker (87.)

Donyeckben rendkívül zord időjárási körülmények várták a csapatokat. A fagypont körüli hőmérséklet és a szakadó eső ellenére a hazaiak nagyon aktívan kezdték a mérkőzést. A Basel az első félórában saját térfeléről is alig tudott kimozdulni.

 

A hazaiak fölénye a 32. percben érett góllá. Ekkor egy gyors baloldali akció után Gai beadására Jadson érkezett tökéletesen és megszerezte a vezetést a hazaiaknak.

 

A második félidőben hengerelt a Shaktar. Először Willian villant, majd Jadson kétszer remekül ugrott ki. Az első esetben tizenhatról csavart a hosszúba, aztán a kapust elfektetve gurította saját maga harmadik gólját. A teljesen összezuhanó Basel aztán asszisztált még a csere ember Seleznov góljához is.

 

Győzelmével az ukrán csapat biztosan az UEFA-kupában indulhat, míg a Basel az utolsó forduló eredményétől függetlenül kiesett.

 

A CSOPORT ÁLLÁSA:
1. Barcelona 5 4 1 0 16 5 11 13
2. Sporting Lisszabon 5 3 0 2 7 8 -1 9
3. Shakhtar Doneck 5 2 0 3 8 5 3 6
4. FC Basel 5 0 1 4 2 15 -13 1

 

 

 

 

 

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu