BVB-átok, Bayern-kudarc – a helyszínről

Szerző: shLétrehozva: 2011. február 8. 09:56
Hazai népszerűségben három európai bajnokság is veri, mégis van valami különleges bája. Relatíve kevés a szupersztár, de a nézőktől roskadozik a lelátó. A hangulat karneváli, az étert a sör és a kolbász illata lengi be. Ez a Bundesliga, annak is két hétvégi rangadója: Borussia Dortmund-Schalke 04 és Köln-Bayern München - a helyszínről.


 

Melyik a világ legnagyszerűbb stadionja? Az Old Trafford? A Nou Camp? A San Siro? A szavazások és különböző rangsorok eredménye azt mutatja, a helyes választ máshol kell keresgélni. Merthogy van Dortmundban egy bizonyos Signal Iduna Park (egykoron Westfalenstadion), amely a maga 80 ezres befogadóképességével és páratlan hangulatával a legnagyobbakat is lepipálja.

Ez mondatta velem azt, a rengeteg híres stadion bejárása után a Ruhr-vidéken is körbe kell néznem, és már csak gyorsan ellenfelet kell „választanom” a BVB-nek, hogy kielégítsem a kíváncsiságom. A szerencsés befutó a Schalke lett, amely egy kanál vízben meg tudná fojtani esküdt ellenségét, és amelynek mezét nyár óta Raúl és Klaas-Jan Huntelaar is hétről hétre magára ölti.

Szerencsére a sajtós akkreditáció intézésébe sem tört bele a bicskám: Hajnal Tamás, az akkor még a BVB-ben hol játszó, hol nem játszó (sajnos inkább utóbbi volt a jellemző) középpályás egy magyar újságíró kollégával együtt bejuttatott a meccsre, ám mire sor került a rangadóra, ő már a Stuttgartot erősítette. Sajnáltam, hogy közvetlen magyar érdekeltsége nem volt a meccsnek, és Hajnallal nem tudtunk egy sört legurítani a lefújás után – majd azért megpróbálom viszonozni kedvességét.

Apropó, sör! A németeknél alapvető eleme a szurkolói kultúrának, és az újságírópáholyban sem bánnak csínján vele. Emlékszem, anno Berlinben sem kellett szomjaznom, és Dortmund sem okozott csalódást. A frankfurti főzelék és az enyhén csípős kolbász után kifejezetten jól csúszott, de akkor sem szédített meg, amikor kifáradtam a lelátóra, és megpillantottam a 80 ezres, teli tüdőből éneklő tömeget.

A prímet a Südtribüne vitte. A 25 ezres, csak állóhelyekből álló lelátórészen annyian zsúfolódtak össze, hogy az ember már azért aggódott, a tömeg közepén állók időben kiérjenek az illemhelyiségbe – merthogy egy hordónyi sörnek valahogyan távoznia kell… A nagy tolongás ellenére a biztonságiakra nemigen volt szükség, de azok a rendőrök is jelesre vizsgáztak, akik a matarészeg szurkolókkal kedélyesen cseverészve latolgatták az esélyeket a metróállomáson. Semmi feszültség, semmi agresszió – csak a közös ügy, a labdarúgás.

A Schalke-ultrák is megnevelték magukat, mert bár nyolcezren(!) tették tiszteletüket a katlanban, végig sportszerűen buzdítottak – alkalmi barátaink minden zrikálása ellenére. A mérkőzésen ugyanis mintegy negyven fővel képviseltette magát a BVB magyarországi szurkolói klubja. Egy részük busszal, a többiek repülővel érkeztek Németországba, majd itták ki készletükből a belvárosi sörözőket. Belső információink szerint már délelőtt 10 órakor nem voltak szomjasak, de kellett is a muníció: néhányan továbbmentek a szombati PSV-ADO Den Haag holland, majd a vasárnapi Inter-Roma olasz bajnokira, és addig ugye kerülniük kell a dehidratálódást.

Reuters
Schalkés pirománia Fotó: Reuters

Félteni nem kellett őket, és talán még inkább a korsó fenekére néztek volna, ha a sárga-feketék „millió” helyzetéből legalább egy bemegy. Ám sem a kapufa, sem a gelsenkircheniek kapusa, Manuel Neuer nem kegyelmezett, így a vendégek elérték céljukat, azaz a vereség elkerülését. Raúl ennek ellenére szóba sem állt az újságírókkal a lefújás után, Klaas-Jan Huntelaar pedig keresztül sem ment a vegyes zónán, ahol lehetőség lett volna az interjúkészítésre.

Sztárok másnap a Köln-Bayern derbin is akadtak szép számmal, megszólalni azonban ők sem akartak a sajtónak. Az ok prózai: a bajorok 2-0-s vezetésről kaptak ki, több játékos egészen értékelhetetlen teljesítményt nyújtott. Holger Badstubert már a 19. percben ki kellett volna állítani (utolsó emberként buktatott), de Danijel Pranjic és Anatolij Tyimoscsuk is csak ártott csapatának.

A kiállítás mellett még egy hatalmas hibát elkövetett a berlini bíró: Mohamad kezezése után büntetőt kellett volna hogy ítéljen Felix Zwayer az FCB-nek, és akkor alighanem 3-0-val mentek volna a szünetre. Feltételes módban persze értelmetlen fogalmazni, de hogy erre a játékvezetőre egy ideig nem bíznak komoly meccset, arra nagy tételben érdemes fogadni.

Reuters
A bíróval mindkét csapatnak meggyűlt a baja Fotó: Reuters

A hazai szurkolókat ez érthető módon hidegen hagyta, és inkább átadták magukat az ünneplésnek. Már a kezdő sípszó előtt parádés hangulatot teremtettek, és a fordítás után csak hangosabbak lettek. Egy imát Milivoje Novakovicnak is elrebeghettek: a szlovén csatár őrületbe kergette a bajor védelmet, duplájával pedig kilátástalan helyzetbe sodorta az ellenfelet. Nem is beszélve a korábbi bayernes Michael Rensingről, aki több nagyszerű védést „tett be” a közösbe.

A másnapi lapok azt taglalták, a vereséggel el is szállhattak a Bayern bajnoki reményei, ilyen eredmények és játék mellett aligha lehet befogni a Salátástál felé lassan, de biztosan lépkedő Dortmundot. Egy biztos: a müncheniek a huszonnegyedik órában vannak, és ha gyorsan nem főznek ki valamit, éhen maradnak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
PL-mesterhármas, MU-Arsenallal – riport
Az én karácsonyom már december közepén beköszöntött, angol bajnoki dömping formájában. Három nap leforgása alatt ugyanennyi Premier League-találkozót a helyszínen tekintettem meg, tanulsággal mindegyik bőségesen szolgált....
Tovább a teljes cikkhez »

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Helyszíni riport a Partizan-Arsenalról
A szerbek őrültek, pláne ha labdarúgásról van szó – a Partizan-Arsenal keddi BL-meccsen ennek kizárólag pozitív fennhangja volt. Akik ennyire szeretik a futballt, azok megérdemelnék, hogy minden évben legyen csapatuk az első...
Tovább a teljes cikkhez »

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Isten 4, Arsenal 1
A fentebb olvasható címre a katalán Sport munkatársa ragadtatta magát a Barcelona-Arsenal BL-negyeddöntő és Leo Messi pókerét követően. Hogy mennyire túlzott, azt mindenki döntse el maga, de hogy az a meccs nem egy volt a sok...
Tovább a teljes cikkhez »

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Sör Berlinben, fish&chips Londonban
Mozgalmasra sikeredett a hétvégém, hiszen egy nap leforgása alatt a Bayern bajnokavatását és az Arsenal idénybúcsúztatóját is a helyszínen néztem meg. Berlinben a Hertha és Dárdai Pál okozott csalódást, az Arsenaltól (és a...
Tovább a teljes cikkhez »

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Arsenal, MU, hó, Guinness, szipka
Arsenal vs. Manchester United 1-3, vagy ahogy a Bajnokok Ligája elődöntője után beolvasó Evra fogalmazna: Fiúk vs. Férfiak 1-3. Ezúttal, mint akkor is, mélységesen igaza lenne, de egy londoni kiruccanás nem csak meccsből áll. Na...
Tovább a teljes cikkhez »

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
A pokol bugyrába érkezett az Arsenal
Az Arsenal játékosai kedden a Fenerbahce legjobbjaival néznek farkasszemet Isztambulban, a Sükrü Saracoglu Stadionban, a Bajnokok Ligája G csoportjában. Nem elég, hogy a londoniaknak rengeteg sérült pótlásával kell megbirkózniuk...
Tovább a teljes cikkhez »

 

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu