Pókerszótár - Hogy értse a szakzsargont

Szerző: shLétrehozva: 2009. március 30. 10:16
A póker olyan, mint egy ismeretlen nyelv, megvannak a maga szavai, szófordulatai. Tudása kimerül az all-in szóval? Akkor itt megtanulhatja az összes idegen kifejezés valós jelentését, de megismerkedhet azokkal a kártyások által gyakran használt rövidítésekkel, szavakkal is, amelyek jelentősen megkönnyítik játékát a jövőben. Mi több, az amerikaiak leleményessége révén fényt deríthet arra is, hogy mi áll a tömérdek rövidítés, vicces hasonlat mögött, amely elhangzik a pókerasztaloknál.


KAPCSOLÓDÓ CIKK: „TRANSZVESZTITÁK VERTÉK MEG KURNYIKOVÁT”
„A”
Action – Egy adott játékosra kerül a sor a leosztásban.
Ace (ász) – A pakli legmagasabb, de egyes játékokban a legalacsonyabb értékű lapja.
Ace high (ász magas) – Egy olyan ötlapos kombináció, amelyben szerepel egy ász, azonban sem párt, sem annál erősebb variációt nem tartalmaz. Példa: 2-3-8-Q-A azaz ász magas.
Ace pair (ász pár) – A Texas Hold'em legerősebb kezdőlapja: A-A. Másnéven „american airlines" (légitársaságról), „bullets” (puskagolyók), „rockets” (rakéták), „pocket rockets” (zsebrakéták). További becenevei, „rocky mountains” (Sziklás-hegység), úgy néznek ki mint a hegyek illetve „sticks” (pálcikák), akár a kínai evőeszközök.
Aces full (ász full) – Egy full-kombináció, amely három ászt és egy tetszőleges párt tartalmaz. Példa: A-A-A-J-J azaz ász full.
Add-on – Versenyeken további zsetonok vásárlása a rebuy időszak végén. Nem mindig engedélyezett.
Aggressive (agresszív) – Olyan játékstílus, aminek jellemzője a gyakori emelés és visszaemelés.
Ajax – Az AJ (ász-bubi) kezdőlap beceneve. Hívják még Blackjack-nek is.
Alcohol – A kifejezésnek angol nyelvi háttere van, mivel kiejtése kisértetiesen hasonlít az „I'll call” (megadok) kifejezésre. Semmi köze a szeszes italokhoz.
Alexander (Sándor) – A treff király másik neve. Az ókori hódító Nagy Sándorról kapta nevét.
All-in – Ha egy játékos az összes zsetonját betolja a kasszába, azaz játékba viszi. Hasonló jelentéssel bír a move-inn és a „push” szó is.
American Airlines – Lásd „ace pair”.
Anna Kournikova (Anna Kurnyikova) – Az A-K (ász-király) lap beceneve. Mivel a játékosok szerint, amilyen jól néz ki, annyira ritkán nyer. Másik beceneve a „big slick”.
Ante – Az a kis összegű tét, amit az osztás előtt minden játékos kötelezően betesz. Elsősorban a többasztalos versenyek kései szakaszában fordul elő.
Aquarium (akvárium) – Ironikusan az olyan asztalt, vagy pókeroldalt hívják így, ahol sok a fish (hal), azaz a gyenge játékos.
As Nas – A póker ősének tartott perzsa kártyajáték.
„B”
Bad beat – A pókerjátékosok réme. Amikor egy jó lapot szerencsésen legyőz egy annál gyengébb.
Ballerina (balettáncosnő) – A kézbe kapott 2-2 (kettes pár). Egyéb becenevei: „ducks” (kacsák, a 2 alakja miatt), „swans” (hattyúk), hasonló okból, illetve a dél-afrikai angol a „shoes” (cipők) szót használja rá. Gyakori még a „barely legal” (épp nagykorú) kifejezés is, hiszen az amerikai szabályok szerint 21 éves kortól számít az ember annak, erre utal a 22. Továbbá gyakran nevezik „deuces”-nak, a francia „deux” szóból.
Barely legal – Lásd „ballerina”.
Bankroll – A játékos összes pénze, vagyona.
BB – A big blind, nagy vak rövidítése.
Best hand – Lásd „nuts”.
Bet – Hívás.
Bet the pot – A kassza méretével megegyező összeg hívása.
Big blind (nagy vak) – Az osztótól kettővel balra ülő játékos kötelezően rakja be, illetve egy új játékos csatlakozásakor ugyanez érvényes pozíciótól függetlenül.
Big chick (nagylány) – Az A-Q-ra (ász-dáma) használják, a dámára utal a „lány”, a lap erősségét jelzi a „nagy” szó. Értékes kombináció.
Bicycle (kerékpár) – Az ásztól ötösig tartó sor (A-2-3-4-5) beceneve. Másik neve a „wheel” (kerék).
Blackjack – Lásd „ajax”.
Blank card – Értéktelen vagy használhatatlan lap. Más néven „brick card” vagy „rags”.
Bluff (blöff) – Amikor értéktelen lapra emelünk, a cél ellenfeleink lapjainak eldobatása.
Board cards (közös, nyílt lapok) – Azok a lapok, amelyek képpel felfelé kerülnek az asztalra és mindenki számára láthatók. Másnéven „community” vagy „open cards”.
Boat (hajó) – A full másik neve.
Bottom pair (alsó pár) – A flopnál használatos kifejezés, a három nyílt lap közül a legkisebbel alkotott pár.
Broadway – A legerősebb sorfajta, amely tizessel kezdődik és ászig tart, azaz: A-K-Q-J-10.
Brothers (fivérek) – Kézbe kapott J-J (bubi pár). Másik neve „hooks” azaz horgok, az alakjuk miatt.
Bubble (buborék) – A versenyeken a fizetős helyek előtti utolsó helyezés. Nagyon szerencsétlen helyzet, mivel nyeremény nélkül távozik az illető, a „bubble boy”.
Buckets (vödrök) – Kézbe kapott 4-4 (négyes pár). Egyéb ismert becenevük a „sailboats” azaz vitorlások, egyszerűen a számok alakja miatt.
Bullets – Lásd „ace pair”.
Burn – Égetés. Az osztó a flop, a turn és a river lap előtt is „éget”, vagyis képpel lefelé félrerak egy-egy lapot.
Button – Egy műanyag korong, ami játékosról játékosra jár körbe az asztalon. Mindig az osztó előtt találjuk.
Buy-in – Az a összeg, amely az asztalhoz való beüléshez szükséges. Például egy 0.05/0.10 dolláros asztalnál általában 1 és 10 dollár közötti a buy-in.
„C”
Call (megadás) – A tét tartása. Másnéven „limp in” vagy „meet”.
Calling Station – Általában gyenge, laza játékosra aggatják rá ezt a jelzőt. Olyan pókeresek, akik keveset emelnek, nem a másik lapjára játszanak, hanem csak arra kíváncsiak vajon a saját lapjuk nyerőre alakul-e.
Canine (kutya) – A K-9 (király-kilenc) beceneve. Eredete a kombináció és a szó angol kiejtésének hasonlóságából fakad.
Cash-game (készpénzes játék) – A póker népszerű formája, egy asztalon zajlik, a játékosok bármikor be- és kiszállhatnak.
Chase (üldöz, húzó) – Másik neve a „draw” vagy „on the come”. Olyan kombinációk, amelyek önmagukban értéktelenek, de egy lap érkezésével lényegesen javulhatnak.
Check (passz) – Sem nem emelünk, se nem szállunk ki. A játékban gyakran használják a „check-raise”, „check-fold” stb. variációkat, amelyek a cselekvés sorrendjére utalnak az adott licitkörben.
Chip magnet (zsetonmágnes) – Olyan játékos, amely hatalmas előnnyel vezet, vagy éppen az imént több partit megnyert, azaz vonzzák a zsetonok, mint a mágnes.
Chop – Azonos erősségű lapok esetén a kassza felezése.
Clubs – Treff. Jelölése: „c”.
Coin flip (pénzfeldobás) – Flop előtt két játékos all-in megy és nagyjából egyenlő esélyeik vannak a kassza megnyerésére. Általában egy kézbe kapott pár és két magasabb lap csatája. Például K-Q és 8-8.
Colt 45 – A 4-5 (négy-öt) beceneve. A pisztolyról kapta a nevét.
Community cards – Lásd „board cards”.
Computer Hand (számítógépes kéz) – A Q-7 (dáma-hét) beceneve, mivel az összes többi kéz mediánja.
Connected – Olyan lapok, amelyek összefüggnek. Például 4-5, 8-9 stb.
Cowboys (pásztorfiúk) – A KK (király pár) másik neve. Ugyanezt jelenti a „gorillas” (gorillák) is a King Kong című filmre utalva, illetve a Kamikaze szó is, ami két királyt tartalmaz.
Crabs (rákok) – A 3-3 (hármas pár) beceneve. A rákok ollóinak alakjára emlékeztet az alakja. Ugyanezt jelenti a „socks” illetve a „treys” szó is.
Crack (széttör) – Egy erős kéz legyőzése. Hasonlót jelent a „cripple” (megnyomorít) szó is.
Cripple (megnyomorít) – Lásd „crack”.
„D”
Dead card – Lásd „blank card”.
Dead man's card (halott ember lapja) – Két fekete ász és két fekete nyolcas (Kc-Ks-8c-8s). Állítólag épp ezeket a lapokat tartotta a kezében a legendás ügyvéd és hazárdőr, Wild Bill Hickok, amikor 1978-ban hátulról lelőtték Deadwood-ban, egy dél dakotai pókerszalonban.
Dead money (halott pénz) – Olyan tapasztalatlan játékosokra mondják, akiknek esélyük sincs az adott torna megnyerésére, így zsetonjaik jóformán „halott pénznek” számítanak.
Dealer – Az osztó.
Deep stack – A vakokhoz képest sok zsetonnal rendelkező játékos, amely kényelmes játékra kínál lehetőséget.
Deuces – Lásd „ballerinas”.
Diamonds – Káró. Jelölése „d”.
Dominated (uralt) – Gyakori, hátrányos helyzet a pókerben. Hasonló lap, ahol az egyiknél a kísérő kisebb. Például, az A-8-st uralja az A-Q, mert az ász nem segít rajta, csak a nyolcas és akkor is el kell kerülni az ellenfél dámáját. Esetleg egy ritkán megjelenő flös segíthet, de az esélyeink lényegesen rosszabbak, mintha egy K-8-at tartanánk a kezünkben.
Donkbet (szamárhívás) – Rossz pozícióból passzolás helyett történő minimális emelés.
Donkey (szamár) – Gyenge játékos kifigurázása. Más néven „fish”, azaz hal.
Door card – Az első nyílt lap a póker stud játékaiban.
Down cards – A játékosoknak, képpel lefelé osztott lapok. Ismertebb nevén „hole cards”.
Doyle Brunson – A legendás pókeres kedvenc lapjának, a 10-2-nek (tíz-kettőnek) a beceneve. Az egyébként gyenge lappal két egymást követő évben nyerte meg a világbajnoki címet 1976-ban és 1977-ben.
Draw hand – Lásd „chase”.
Drawing dead – Olyan lap, amellyel bármi történik már biztosan nem javulhat nyerőre.
Driver's license (vezetői engedély) – A 10-6 (tíz-hat) beceneve. Mivel az Egyesült Államokban 16 éves kortól szerezhető meg a vezetői engedély.
Ducks (kacsák) – Lásd „ballerinas”.
Drop – Bedobni a lapokat. Használják a „fold” kifejezést is.
Drawout – Lásd „bad beat”.
„E”
Early position (korai pozíció) – A vakoktól balra levő két szék, az itt ülő játékosoknak úgy kell cselekedniük, hogy a legtöbb játékos még utánuk jön.
EPT, European Poker TourMagyarul az Európai Pókersorozat az öreg kontinens első számú pókerbajnoksága. 2008 őszén az ötödik szezonjába lépett és története során először Budapestre is ellátogatott.
„F”
Family pot (családi parti) – Az olyan leosztások, ahol több mint három játékos nézi meg a floppot. Akkor gyakori, ha sok a gyenge játékos (fish), vagy a laza, agresszív pókeres.
Fifth Street (ötödik utca) – Vagy másnéven a river. A Hold'em és Omaha játékokban az ötödik, egyben utolsó közös lap. Az Öt és Hétlapos Studban a harmadik licitkör.
Fish (hal) – Lásd „calling station”.
Five Card Draw - Olyan pókerjáték, amikor a játékosok öt lapot kapnak, miközben egy lapot cserélhetnek. A legmagasabb kéz nyer.
Five Card Stud - Olyan pókerfajta, amikor a játékosok öt lapot kapnak, egy zártat, és négy nyíltat, és a 2., 3., 4. és 5. lap után licitálhatnak.
Fixed-Limit (FL) – Vagy másnéven Limit Poker. A játék során korlátozott méretű licitálásra van lehetőség. Például a 3-6 dolláros Fixed Limit Hold'emben az első két licitkörben 3-3, a harmadik és negyedik licitkörben 6-6 dollár a maximális hívható összeg.
Flat Tire (defekt) – A J-4 (bubi-négy) beceneve. Az angol szóviccből ered: „If you have a flat tire, it's what you use the jack „four””. Azaz, amikor defektet kapunk, annak javítására használjuk a csavarhúzót.
Flop – Az első három nyílt lap az Hold'emben és az Omahában.
Flush (flös)Lásd pókerkezek.
Flush draw (flöshúzó) – Amikor egy játékosnak négy egyszínű lapja van és reménykedik az ötödik megérkezésében.
Fold (dobás) – Megválni a lapoktól.
Forking Idiot – A K-4 (király-négy) másik neve. Four (for)=négy, King=király
Four of a kindLásd pókerkezek.
Fourth street (negyedik utca) – Hold'em és Omaha játékokban az negyedik közös lap, a turn. Az Öt és Hétlapos Studban az negyedik lap, azaz a második licitkör.
Free card (ingyenlap) – Olyan kártya, amelyet anélkül láthatunk, hogy pénzt tennék be a kasszába.
Freeroll – Olyan többasztalos verseny, ahol nincs nevezési díj. A pókeroldalak által gyakran promóciós céllal indított torna.
Full House (full)Lásd pókerkezek.
„G”
g1 – A jó lapot, kombinációt elismerő „good one” (szép) kifejezés rövidítése a chatben.
Gap – Lásd „gutshot”.
German Virgins (német szűzek) – A 9-9 (kilences pár) másik neve. Német-angol szójátékból fakad, az angol kilenc (nine) hasonlít a német nem szóra (nein). Így ha azt mondjuk nine, nine, azzal no, no mondunk németül, ebből fakad a német szűzek kifejezés, amelynek megfejtése már csak az ember fantáziáján múlik...
gg – Angol rövidítés, a jól játszó ellenfelet elismerő mozaikszó a chatben (good game).
gh – Az angol „great hand”, azaz „szép lapok” rövidítése. Elismerést kifejező mozaikszó a chatben.
gl – Az angol „good luck”, „jó szerencsét” szó rövidítése a chatben.
gp – A „good play”, vagyis az elismerő „jó játék” angol kifejezés rövidítése.
Grinder – Olyan közepes képességű játékosok, akik a gyenge és az átlagos ellenfelekkel elboldogulnak, de a magasabb téteken már képtelenek nyerőben zárni. Használják olyanokra is, akik sokat játszanak, de kevés hasznot húznak belőle.
Gutshot – Belső sort kiegészítő lap. Példa: 8-9-10-Q, azaz egy bubi kell a sorhoz.
„H”
Hammer (kalapács) – A leggyengébb, 7-2 (hetes-kettes) kombináció beceneve, mert ezzel , ha nyerünk akkor igazán a földbe lehet kalapálni az ellenfél lelki világát.
Hand (kéz) – A játékos öt legjobb lapja.
Heads up (párbaj) – Amikor egy az egyben folyik a játék, tehát csak ketten pókereznek.
Hearts – Kőr. Jelölése: „h”
Hi/Lo – Olyan pókerféle, ahol a legalacsonyabb és a legmagasabb lap is nyerő. Például Omaha Hi/Lo.
High card (magaslap)Lásd pókerkezek.
Hit (eltalál) – Eltalálja a lap, azaz létrejön a húzókezéből a kész keze.
Hit the flop (eltalálja a floppot) – Az első három nyílt lap javít a játékos kezén.
Hockey Sticks (hokiütők) – A kézbe kapott 7-7 (hetes pár) beceneve. Fordítva kísértetiesen hasonlít rá a hetes. Azonos értelmű a sticks (pálcák) és a walking sticks (sétapálcák) szavak is. A hetes valóban úgy néz ki, mint egy kézben tartott pálca.
Hole cards – Lásd „down cards”.
„I”
Idiot end – Amikor alulról egészítjük ki a sort. Példa: 4-5 lappal 6-7-9-et floppolunk, majd a turnre érkezik a 8-as. Hiába lesz sorunk, alulról egészítjük ki, míg ellenfelünknek elég egy 10-es, hogy legyőzzön. A „halak” gyakran túlértékelik az ilyen helyzeteket. Vagy „ingorent end” vagy „sucker straight”.
Ignorent end – Lásd „idiot end”.
Inside straight – Lásd „gutshot”.
Internet poker – Lásd „online poker”.
Isolate (izolál) – Olyan emelés, amelynek célja, hogy a lehető legtöbb ellenfél eldobja lapjait és minél kevesebb maradjon. Gyakran a flop előtt erős lapok birtokában alkalmazzák a gyenge kombinációkkal is megadni hajlamos játékosok kiszűrésére.
ITM (fizetős hely) – Az „In The Money” kifejezés rövidítése, azaz a versenyeken olyan helyezés, amely már elegendő a összdíjazásból való részesedéshez.
„J”
Jackson Five – A J-5 (bubi-öt) kezdőlap beceneve. A híres együttesről kapta a nevét. Ugyanezt a kombinációt jelenti a „Motown” is, amely a Jackson Five egyik híres dala.
Jam – A lehető legnagyobb összeget emelni.
Jennifer Lopez – A J-3 (bubi-három) másik neve. Az énekes beceneve J-Lo, a J a bubi, a Lo pedig alacsony lapot jelent, innen ered a hármas.
Johnny Moss – Az A-10-re (ász-tíz) használják, a a 70-es években három világbajnoki címet nyerő hősről nevezték el.
Jordan – A 2-3 (kettes-hármas) beceneve. A legendás kosárlabdázó, Michael Jordan 23-as mezéről kapta a nevét.
„K”
Kamikaze – Két jelentéssel rendelkezik. 1. Olyan játékos, aki annyira ideges (tilt), hogy lényegében csak elpazarolja pénzét. 2. Lásd „cowboys”.
Key card (kulcslap) – Az a lap, amely egy kéz kiegészítéséhez kell. Példa: Négy színünk van és egy hiányzik a flöshöz, akkor a „key cardra” van szükségünk.
Key hand (sorsfordító leosztás) – Versenyeken szokták emlegetni azt a leosztást, amely megfordította az állást, esélyeket.
Kicker (kísérő) – Az a lap, amely két azonos erősségű kombinációnál eldönti, melyik a nyerő. Példa: A-A-K-K-2 illetve A-A-K-K-9 közül utóbbi a győztes, mivel erősebb (2<9) a kicker lapja.
King crab (királyrák) – A K-3 (király-három) beceneve. Az ízletes állatról kapta a nevét, mivel a hármas szám alakja hasonlít egy rákra.
Kojak – A KJ (király-bubira) használt másik név. A Kojak című televíziós sorozat alapján.
„L”
Ladies (hölgyek) – A Q-Q (dáma pár) beceneve. A francia kártyán a dámán szereplő hölgyekről ered az elnevezés.
Late Position (LP) (hátsó pozíció) – A vakoktól jobbra ülő két szék, az itt ülők akkor cselekednek, mikor a játékosok zöme már sorra került.
Lay down (dobni) – Lásd „fold”.
Lead – Az első játékos, aki tétet tesz a kasszába.
Limit Poker – A póker egyik fajtája, ahol előre meg van határozva, hogy melyik licitkörben mekkora összeggel emelhetünk. Három fajtája: Fixed Limit, Pot Limit és No Limit.
Limp in (megadni) – Lásd „call”.
Limp raise – A flop előtti minimális emelés.
Live card (élő kéz) – Olyan lapok, amelyek még játékban vannak.
Live one – Olyan „hal”, azaz rossz játékos, aki sokszor megad, de gyakran emel. Általában az ilyen pókeres majdnem minden lapját megjátssza és sokszor jut el a lapok megmutatásáig. Ugyanezt jeleni a „lotto player” kifejezés is.
Lock – Verhetetlen lap.
Loose (laza) – Olyan játékos, aki sok partiban vesz részt és nehezen dobja el lapjait.
Lotto player – Lásd „live one”.
Lowball – Olyan pókerféle, ahol csak a legalacsonyabb lap nyer. Például Deuce to Seven Lowball (Single Draw).
Luckbox (szerencseláda) – Olyan játékos, aki a szerencséjének köszönhetően nyer kasszákat.
„M”
Main pot (főkassza) – Akkor alakul ki, amikor egy játékos all-injét egynél több játékos fogadja el így további licitálásra van lehetőség. Ekkor minden addig betett zseton a főkasszát (main potot) gyarapítja, további hívások a (side potba) mellékkasszába kerülnek.
Maniac (mániákus) – Sok kezet megjátszó, rendkívül agresszív játékos.
Mark – Lásd „calling station”.
Maverick – A kézbe kapott Q-J (dáma-bubi) beceneve. A Maverick című tv-műsorból ered, amelynek főcímdalában hangzott el a Q-J.
Mechanic (gépész) – Az a játékos, aki bűvészmutatványokkal próbálja befolyásolni a kioszandó lapokat.
Meet – Lásd „call”.
Mid-life Crisis (identitászavar) – A kézbe kapott 4-4 (négyes pár) másik neve. Az emeléshez gyenge, de drillre fejlődve erős lap.
Middle pair (középső pár) – A flop után a második legértékesebb lappal alkotott pár.
Middle position (középső pozíció) – Az osztótól számított, ötödik-hatodik-hetedik szék az asztalnál.
Minimum buy-in – A minimális összeg, amivel beülhetünk egy asztalhoz. Például a 0,05-0,10 kis-nagy vakos asztaloknál ez az összeg 1 dollár.
Miscall – Hibás megadás, a lapok, helyzet hibás értékeléséből vagy figyelmetlenségből fakad.
Miss – A riverre sem sikerül a félkész kezünket nyerőre javítani. Például flöshúzónk nem egészül ki flösre.
Mommas and Pappas – A kézbe kapott KQ (király-dáma) másik elnevezése. A híres együttesről kapta a nevét, a királon látható férfi és a dámán látható nő okán. Vagy newlyweds (friss házasok), hasonló okból kapta nevét.
Monster (szörnyeteg) – Olyan erős lap, amely általában nyer.
Motown – Lásd „Jackson Five”.
Move inn – Lásd „all-in”.
Muck – A vesztes kéz bemutatás nélküli dobása.
„N”
Narrow the field – Lásd „isolate”.
nh – A „nice hand” azaz szép lapok rövidítése a pókeres chatben.
Newlyweds (friss házasok) – Lásd Mommas and Pappas.
Nit – A passzív, feszes játékos, aki kevés kezet játszik meg, kerüli a nagy kasszákat és alig kockáztat. Azonos jelentéssel bír a „passive” (passzív), „tight” (feszes) és a „rock” (szikla) kifejezés is.
No Limit (NL) – Limit nélküli játék, ahol nincs meghatározva az emelések mérete.
np – A „no problem” semmi gond angol szó rövidítése a chatben. Gyengébb lapok szerencsés győzelme esetén a vesztes, de nyugodt játékos írja.
Nut-nut – A Hi/Lo játékokban a legalacsonyabb és legmagasabb, tehát a két nyerő kézbirtoklása.
Nuts – Az adott helyzetben a legjobb, vagyis verhetetlen lap. A flop előtt az A-A (ász pár) számít annak. A „stone nuts” kifejezéssel hangsúlyozzuk, hogy nem csak jó, hanem a legjobb kéz birtokában állunk.
„O”
Octopus (polip) – Lásd „snowmen”.
Odds (arány) – Kezünk nyerési esélyeinek valószínűsége. Például a flop előtt a az A-K (ász-király) és a 8-8 (nyolcas pár) közel 50-50 százalékos eséllyel bír a parti megnyerésére.
Offsuit – különböző színű kártyák. „o”-val jelölik, például 7-2o. Hasonló jelentéssel bír az „unsuited” kifejezés is.
Oldsmobile – A 9-8 (kilenc-nyolc) kezdőlap beceneve. A híres amerikai autómárka legendás 98 nevű modelljéről ered az elnevezés.
Omaha – A póker egyik fajtája, ahol a játékosok négy kézbe kapott és öt nylít lapból próbálják a lehető legerősebb ötlapos kombinációt létrehozni.
omg – Az angol „Oh my God” kifejezés rövidítése a chatben. Általában meglepetés, vagy „bad beat” esetében használják.
On the come – Lásd „chase”.
On tilt – Amikor a játékoson eluralkodnak az indulatok és csak dühből, azaz rosszul játszik.
One gap – Lásd „gut shot”.
Online poker – A póker számítógépen szoftverek segítségével játszott fajtája a virtuális valóságban, népszerűsége az utóbbi években elképesztő méreteket öltött.
Open card (nyílt lap) – Lásd „board card”.
Open ended straight (draw) (nyitott végű sor(húzó) – Olyan négylapos kombináció, amely négy egymás melletti lapból áll és mindkét végén sorra egészülhet ki. Például 4-5-6-7, amely egy 3-assal vagy egy 8-assal is sorra fejlődhet.
Out(s) (kiút) – Gyakran használt kifejezés, olyan még ki nem osztott lap, amely javíthatja a kezet. All-ines szituációknál hangzik el a vesztésre álló játékos szájából.
Out of position (pozíción kívül) (OOP) – Olyan helyzet, amikor a játékos előbb licitál, mint társai.
Over pair (felső pár) – Olyan pár, amely minden asztalon lévő lapnál magasabb. Például a játékos 4-7-2-10-Q nyílt lapoknál A-A-t (ász párt) tart a kezében, akkor felső párja van.
Overbet (túllicitál) – Olyan hívás, amely nagyobb, mint a kassza mérete. Például 10 dollár gyűlt eddig össze a kassza a közepén, de az egyik játékos 15 dollárt hív.
„P”
Paint (festék) – A figurás kártyák (bubi, dáma, király) összefoglaló neve.
Pair (pár) Lásd pókerkezek.
Passive (passzív) – Lásd „nit”.
Pay off (kifizetni) – Megadni az utolsó llicitkörben a hívást a jobb lap birtoklása reményében.
Payout (kifizetés) – A versenyeken az „össznyereményalap” szétosztásának struktúrája, azaz melyik helyezésért mennyi pénz jár.
Picture cards – figurás lapok
Pinball Machine (flipper) – Olyan játékos, aki egy „bad beat” után túlságosan lazán, agresszíven pókerezik.
Play back (visszajátszani) – Lásd „re-raise”.
Play money (játékpénz) – Olyan póker, amelyet nem valódi pénzre játsszák.
Playing the board – Kizárólag az asztalon lévő lapokat játssza meg a pókeres.
Pocket (zseb) – A kézbe, arccal lefelé osztott lapok.
Pocket pair (kézbe pár) – A kézbe osztott pár. Például 8-8 (nyolcas pár).
Pocket rockets (zsebrakéták) – Lásd „ace pair”.
Poker hands (pókerkezek)Lásd pókerkezek.
Position (pozíció) – A pókerasztalnál elfoglalt hely, lehet korai, középső, hátsó pozíció és a vakok.
Pot commited (kasszához kötött) – Olyan állapot, amikor a kassza mérete igen nagy az egyes játékosok vagyonához képest. Így gyengébb lappal is ésszerű, illetve könnyebb megadni egy-egy emelést, vagy csak egyszerűen hívni.
Post oak bluff – Olyan a kassza méretéhez képest kisméretű blöff, amelynek célja az ellenfelek lapjainak dobatása.
Pot equity (kassza részesedés) – Egy játékos nyerési esélyeihez mérten hosszú távon átlagban mekkora kifizetést várhat. Például 20 százalék esélyünk van a kassza megnyerésére, 100 dollár van középen, akkor a kassza részesedésünk 20 dollár (0,2*100).
Pot (kassza) – Az asztal közepén lévő zseton vagy pénz, amelyet a játékosok licitálás során beraktak és a végén a kéz végén a győztes(ek)hez kerül.
Pot limit (PL) – Olyan limites póker, ahol a legnagyobb emelés a kassza méretével egyezik meg. Lehet Pot Limit Hold'em (PLHE), vagy Pot Limit Omaha (PLO)
Pot Limit Omaha Hi/Lo Split Eight or Better (PLO8) – A póker egyik típusa, a „Pot Limit Omaha Alacsony/Magas Nyolcas Határral” rövidítése.
Preflop (flop előtti) – A lapok kiosztása és az első három nyílt lap megérkezése közötti szakasz.
Preflop raise (PFR) – A flop előtti emelés rövidítése.
Prize pool (össznyereményalap) – A nevezési díjakból összegyűlő összeg, amelyet előre meghatározott módon osztanak szét a résztvevők között.
Protect (védelem) – Olyan sratégia, amely az erős lapokat (pl. A-A) védi az ellenfelektől, hiszen bármennyire is erős a kombináció, egy-két ember ellen jobbak a nyerési is esélyek, mintha többen is szerepelnének a kézben.
Push (nyom) – Lásd „all-in”.
Put down – Lásd „fold”.
„Q”
Quads (póker) – Lásd pókerkezek.
„R”
Race – Lásd „coin flip”.
Rags (rongyok) – Lásd „blank cards”.
Rainbow (szivárvány) – Olyan flop, amely három különböző színű lapot tartalmaz.
Raise – Egy hívásra (bet) történő emelés.
Rake – A póker terem haszna. A készpénzes asztaloknál minden leosztás végén levonják az összeget, a versenyeknél a nevezéskor kell pluszban befizetni. Például egy torna nevezési díja 10+1 dollár, akkor az utóbbi a „rake”.
Rank – Lásd pókerkezek.
Razz – A Seven Card Stud (Hétlapos Stud) egyik fajtája, ahol a legalacsonyabb kombináció nyer.
Re-buy (visszavásárol) – Egyes versenyeken lehetőség van a kiesés után visszavásárolni magunkat a nevezési díjjal megegyező összegért. A re-buy-időszak hossza és annak száma is a torna kiírásától függ.
Re-raise (visszamelés) – Egy korábbi „raise”-re (emelésre) történő visszaemelés.
Reading (olvasni) – Információk nyerése az ellenfél mozdulatai, viselkedése alapján.
Ring game (készpénzes játék) – Lásd „cash game”.
River – Lásd „fifth street”.
River kill – Amikor a gyengébb lap a riveren nyerőre erősödik.
Riverboat – A river lapra kialakuló full.
Rock (szikla) – Lásd „nit”.
Rockets (rakéták) – Lásd „ace pair”.
Rockies – Az A-A-A (ász szett) beceneve.
Roger that (értettem) – A 10,4 (tizes-négyes) másik neve. A kétirányú rádiós kapcsolatban a T4 (a tizes másik jelölése a pókerben - Ten) OK-t azaz értettem szót jelent. Hasonló okból nevezik a T4-et „trucker”-nek, azaz kamionosnak.
ROI (Return on investment) – A befektetés megtérülése. Gyors fejszámolás után fényt deríthetünk a befizetéseink és nyereségünk arányára. Például 4, 5, majd 8 dollárt fizettünk be, összesen pedig 41 dollárt vettünk ki. Ekkor a ROI 21/41*100=51. Mivel a teljes befizetett összeget el kell osztani a kivett pénzzel és szorozni kell százzal.
Rounder – Lásd „grinder”.
Route 66 – A kézbe kapott 6,6 (hatos pár) beceneve. A Chicagóból Los Angelesbe tartó ütőérnek számító forgalmas autópálya nevére utalva.
Royal flush (rojál flös)Lásd pókerkezek.
Runner (futó) – Lásd „backdoor”.
„S”
Sailboats (vitorláshajók) – Lásd „buckets”.
Sandbagging (homokzsákolás) – Lásd „slowplay”.
Satellite (szatellit) – Selejtező, amely egy nagyobb tornára biztosít olcsóbb beülőt.
Sausage (kolbász) – Lásd „fish”. Olyan játékos, akinek fogalma sincs a pókerről. Például all-in megy flop előtt 2-9-cel.
SB – A small blind, kis vak rövidítése.
Scare card (ijesztő lap) – Olyan lap, amelynek érkezése az ellefelek kezeit javíthatja. Példa 1: Ah, Kh, 5s flop után 10h érkezik, nekünk pedig As,8c lapunk, azaz egy párunk van, viszont az ellenfelek így már sorra illetve flösre javulhatnak. Példa 2: 10,4,2 flopnál 10,J lapunk van, a turnre érkezik egy A, amely egy ásszal rendelkező rivális lapját máris párra javíthatja, így az A itt egy „scare card”.
Shark (cápa) – A „fish” ellentéte. Jó, képzett játékos, aki általában nagy hasznot húz játékából. Általában halakkal teli asztalon tevékenykedve éri el célját. Úgy is fogalmazhatunk, a póker ökoszisztémában a „halak etetik a cápákat”.
Scoop – A póker Hi/Lo típusában lehetséges, amikor a legalacsonyabb és a legmagasabb értékű lapot egyszerre birtokolva, mindkét kasszát megnyerjük.
Second pair (második pár) – A nyílt lapok második legértékesebb lapjával alkotott pár. Hasonlít a „middle pair” szóra, de nem csak a flopnál használatos.
Sell (eladni) – Egy nagyon erős kézre történő kisméretű hívás. Célja minél több pénz kicsalogatása gyenge ellenfelek (calling station) zsebéből.
Semi-bluff (fél blöff) – Amikor egy húzóra, vagy gyengébb lapra, tehát nem ok nélkül emelünk. Az ellenfelek dobásában, vagy lapunk javulásában reménykedünk.
Set (drill, szett) Lásd pókerkezek.
Seven Card Stud (Hétlapos Stud) – A póker kevésbé ismert fajtája, ahol a játékosok három zárt és négy nyílt lapot kapnak és a legjobb ötlapos kombináció nyer.
Seventh street (hetedik utca) – A stud játékokban az utolsó licitkör.
Shoes (cipők) – Lásd „ballerinas”.
Short handed (rövidkezű) – Olyan asztal, vagy verseny, ahol egy asztalnál csak 5-6-an ülnek.
Short stack – Az ellenfelekhez, vagy a vakokhoz képest kevés pénzzel rendelkező játékos. A versenyeken általában a húsz nagy vak alatti zsetonnal rendelkező játékos a short stack.
Showdown (lapmutatás) – Egy-egy leosztás leizgalmasabb pillanata. Amennyiben egynél több játékos maradt a partiban az utolsó licitkör után, akkor kerül sor a lapok borítására.
Side pot (mellékkassza) – Akkor alakul ki, amikor egy illető all-injét egynél több játékos fogadja el így további licitálásra van lehetőség. Ekkor minden további betett zseton a (side potot) mellékkasszát gyarapítja.
Single Table Tournament (STT) – Az egy asztalos verseny rövidítése. Lényegében a „Sit and Go” (SNG) tornák egyik fajtája.

Sit and Go (SNG) (beül és indul) – Olyan versenyféle, ahol meghatározott számú nevezést fogadnak el. Amint megtelik, azonnal indul a torna. Erre utal az elnevezés is.

Sixth street (hatodik utca) – A stud játékokban az utolsó előtti, negyedik licitkör.
Slow play (lassú játék) – Amikor egy erős kezet lassan, óvatosan játsszunk meg, csapdázni (trap) próbálunk.
Snap – Lásd „bad beat”.
Snowmen (hóemberek) – A 8-8 (nyolcas pár) vicces elnevezése. A nyolcasok alakjából ered. Azonos jelentéssel bír az „octopus” (polip) szó is.
Socks (zoknik) – A kézbe kapott 3-3 (hármas pár). Dél-afrikai elnevezés, mivel ők a kettes párt cipőknek (shoes) hívják.
Soft seat (puha ülés) – Olyan asztal, ahol adott játékosnál gyengébb képességű ellenfelek ülnek.
Spades – Pikk. Jelölése „s”.
Speed limit (megengedett sebesség) – Az 5-5 (ötös pár) másik neve. Az amerikai közúti szabályokból ered, hiszen az autópályán 55 mérföld/óra a megengedett maximális sebesség.
Split pot (osztott kassza) – Amikor a kasszát mutatáskor azonos értékű lapok révén egyenlő részben szétosztják két vagy több játékos között.
Spread limit – Olyan játékforma, ahol egy előre meghatározott keretek közötti értékben lehet licitálni. Például 4-12 dolláros Spread Limit. Ekkor a két érték között lehet minden licitkörben tétet elhelyezni. Online termekben nem jellemző.
Stack (zsetonmennyiség) – Az a pénz, amelyet a játékos birtokol az asztalnál.
Stalingrad (Sztálingrád) – A 4-2 (négy-kettő) beceneve. Az 1942-es sztálingrádi csatában a már legyengült német csapatok vereségéről kapta a nevét, mivel 4-2-vel hasonló csekély esélyünk van a kassza megnyerésére, mint akkor és ott a németeknek.
Steel wheel (fémkerék) – A ásztól ötösig terjedő színsor. Például Ah-2h-3h-4h-5h, azaz kőr ász-öt színsor.
Sticks (pálcák) – Lásd „hockey sticks”.
Straight (sor)Lásd pókerkezek.
Straight flush (színsor)Lásd pókerkezek.
Stone nuts (abszolút nyerő lap) – Lásd „nuts”.
Stud games (stud játékok) – Olyan pókerféle, ahol a játékosok nyílt és zárt lapokat egyaránt kapnak.
Sucker straight – Lásd „idiot end”.
Suit – A kártya színe.
Suited (egyszínű) – Egy kezdőlap akkor suited, ha azonos színből valók. Példa As-7s, azaz pikk ász-pikk hét.
Suited connector (egyszínű kapcsolódó) – Olyan kézbe kapott lapok, amelyek színben és értékben is összefüggnek. Például: 7c-8c, azaz treff hét-treff nyolc.
„T”
T (ten) – A tizes lap rövidítése.
Take it down (levadász) – A kassza megnyerése.
Tap (kopog) – Akkor összeg hívása, amelyet az ellenfél csak összes zsetonjának középre tolásával tud megadni.
Tapping the aquarium (megkopogtatni az akváriumot) – Akkor használják, amikor egy gyenge játékosnak (hal) elárulják, mit csinál rosszul.
Tell (árulkodó jel) – Egy játékos gyenge pontja (egy mozdulata, magatartása), amely alapján kideríthető erős vagy gyenge lapja van, azaz blöfföl, vagy tényleg van valamije.
Texas Hold'em – A póker jelenleg legnépszerűbb fajtája.
Third street (harmadik utca) – A stud játékokban az első licitkör.
Thirty miles (harminc mérföld) – A 10-10-10 (tizes drill) beceneve, mert 3*10=30.
Three bet – Limit pókerben egy emelő és egy hívó játékos után visszahívni, azaz harmadszor is emelni a tétet egy licitkörben.
Three of a kind (drill) Lásd pókerkezek.
Three wise men (három bölcs férfi) – A K-K-K (király drill) beceneve.
Tie (döntetlen) – Lásd „split pot”.
Tight (feszes) – Lásd „nit”.
Tilt – Lásd „on tilt”.
Toke (borravaló) – Élő játékban a nyertes által az osztónak adott borravaló.
Top pair (csúcs pár) – A legmagasabb nyílt lapokkal alkotott pár. Nem keverendő az „over pair” -rel, a felső párral.
Tournament (verseny) – Póker verseny, ahol minden nevező egyenlő zsetonnal indul, és addig folyik a játék, míg egy játékosnál nem csoportosul az összes pénz.
TPTK (Top Pair, Top Kicker) – Csúcs pár legjobb kísérővel. Például A-K-t tartunk a kezünkben és A-Q-4 flop érkezik, akkor mondhatjuk, hogy TPTK.
Transvestite (transzvesztita) – Az A-4 (ász-négy) beceneve, mivel először, amikor megnézzük, úgy tűnik ász párunk van, de aztán kiderül, nem az, aminek látszik.
Treys – Lásd „crabs”.
Trips – Drill. Lásd pókerkezek.
Trucker (kamionos) – Lásd „roger that”.
Turn – Lásd „fourth street”.
Two pair (két pár) Lásd pókerkezek.
tx – Az angol „thank you” köszönöm rövidített alakja a thanx-ből alkotott, chatben használt mozaikszó.
ty – Az angol „thank you” köszönöm szóból alkotott rövidítés a chatben, az „nh”-ra reagálva.
„U”
Under the gun (UTG) – Az a játékos, aki először cselekszik a leosztásban.
Under pair (alsó pár) – Olyan kézbe kapott pár, amely minden nyílt lapnál alacsonyabb.
Unsuited (kétszínű) – Lásd „offsuit”.
Upcard (nyílt lap) – A Stud játékokban a játékosoknak képpel felfelé kiosztott lapok.
„V”
Value bet – A nyerőnek hitt lapra, általában a riveren tett olyan mértékű hívás, amelyet a birtokló játékos úgy ítél meg, hogy azt ellenfele(i) még kifizeti(k).
Variance – A bankroll ingadozásának mértéke.
„W”
Walking sticks (sétapálcák) – Lásd „hockey sticks”.
Wayne Gretzky – A 9-9 (kilences pár) beceneve. Nevét a legendás hokis mezszámáról kapta.
Wheel (kerék) – Lásd „bicycle”.
World Cup of Online Poker (WCOOP) – Az online póker világbajnoksága, amelyet minden év szeptemberében rendez meg az egyik vezető terem. A 2008-as volt a hetedik kiírás.
World Poker Tour (WPT) A Póker Világsorozat legnagyobb éves tengerentúli bajnokság. 2008 őszén már a hetedik szezonjába lépett a sorozat).
World Series of Poker (WSOP)A világbajnokság a legnagyobb és legfontosabb pókertorna a Las Vegas-i Rio Kaszinóban rendezik meg minden év nyarán, 2009-ben már 40. alkalommal.. Az őszre eltolt főverseny győztese mondhatja magát a világbajnoknak.
Worst hand (legrosszabb kéz) – Adott leosztásban a leggyengébb kéz.
 KAPCSOLÓDÓ CIKK: „TRANSZVESZTITÁK VERTÉK MEG KURNYIKOVÁT”

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu