Kizsebelték a vegasi pókersztárokat

Szerző: shLétrehozva: 2008. november 17. 17:48
Magyar összegre átszámítva 2 milliárd forintot nyert, mégis alig félmilliárdot tarthat meg Peter Eastgate a WSOP (World Series of Poker) főversenyének idei bajnoka. Hogy ki teszi zsebre a fennmaradó summát? Nem más, mint a győztes ország, Dánia adóhivatala. Az idei vb-döntő további nyolc résztvevője sem jár jobban, nyereményük fele az állami kasszába vándorol.


Pénzhegyek az asztalon, sikerrel megvívott partik ezrei, boldog győztes és boldog szervezők. Ezt olvassa le a lelkes tévénéző az idei világbajnoki döntő végkifejletéről, a meseszerű történetben egy dolog szúrja a hősies csatában életük versenyét produkáló játékosok szemét: a hiányzó milliók.

 

Nézzük Dánia esetét, amely talán még az idei világbajnoki címet ünneplő Peter Eastgate-nél is jobban örült a sikernek. Az amúgy sem szegény ország adóhivatala, versenyzője szereplése révén a 9,1 millió dolláros nyeremény 70 százalékát teszi zsebre anélkül, hogy ezért a legkisebb erőfeszítést is nyújtotta volna.

 

A gyakorlat ugyanis az, hogy a nemzetközi porondon szereplő pókeresek saját országuk adóviszonyaiknak megfelelően nyereményük bizonyos hányadát „nagylelkűen” a hivatalos szerveknek kénytelenek ajándékozni. Egyes országok megadóztatják a pókerösszegeket, mások nem. 

 

Nagy Britanniában például egy fontot sem köteles a játékos az államnak fizetni, ám ezt országa válogatja. Nyilvánvaló egyszerű emberek számára felfoghatatlan összegekről van szó, hiszen Eastgate még adózás után is félmilliárd forintnak megfelelő dollárt tesz zsebre.

 

Nem véletlen, hogy a friss világbajnok keresi a kiskapukat és Angliába költözve, oda bejelentve magát, némi hátszéllel akár teljes, friss vagyonát megőrizheti. A brutális dán viszonyokhoz képest szinte szerény summa az orosz adóhivatal által elvárt 700 ezer dollár. 

 

Összesen a fináléban szétosztott 32,7 millió dollárból, horribilis összeg, 14,8 millió vándorol négy ország kasszájába,

 

A VILÁGBAJNOKI DÖNTŐ HELYEZETTJEI ÉS AZ ADÓZANDÓ ÖSSZEG:
Név Nyeremény Becsült adó Ország
Peter Eastgate $9,1 millió $6,6 millió Dánia
Ivan Gyemidov $5,8 millió $0,7 millió Oroszország
Dennis Phillips $4,5 millió $1,7 millió Egyesült Áll.
Ylon Schwartz $3,7 millió $1,8 millió Egyesült Áll.
Scott Montgomery $3,1 millió $1,3 millió Kanada
Darus Suharto $2,4 millió $0,7 millió Kanada
David Rheem $1,7 millió $0,8 millió Egyesült Áll.
Kelly Kim $1,3 millió $0,7 millió Egyesült Áll.
Craig Marquis $0,9 millió $0,3 millió Egyesült Áll.
Összesen: $32,7 millió $14,8 millió -
 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu