Fogadási csalás a teniszben is?

Szerző: shLétrehozva: 2011. január 22. 10:56
Nem sok hiányzott ahhoz, hogy dulakodássá fajuljon a szópárbajnak indult konfliktus a kettes pályán, egy második fordulós férfi páros meccsen. A spanyol Feliciano Lopeznél szakadt el a húr 6:7, 4:5-nél, amikor épp leülni készültek. A hálónál latinos temperamentummal kezdte mondani a magáét Mahesh Bhupathinak. Nem volt világos, hogy mi okozta a feszültséget, de a játékvezető lejött a székéből, hogy szétválassza őket. Igaz, Lopez szerint erre semmi szükség nem volt, feleslegesen lökdöste őt a bíró. A mérkőzés után, már lehiggadva nyilatkoztak az érintettek.


 

A spanyol szerint Leander Paes végig provokálta őket és ebből lett elege. Az indiaiak nem értették, miről beszél Lopez, ha csak az nem zavarta, hogy ők, mint máskor is, hangos „vamos” kiáltással bíztatták egymást. Feliciano Lopez mindenesetre nem fogott kezet Paesszel, aki sajnálta ezt. Az ázsiaiak úgy érezték, nem tettek semmi rosszat. A két veterán bajnok egyébként nagyon szeretné megnyerni az Australian Opent, mert csak ez a serleg hiányzik a Grand Slam-gyűjteményükből.

Fogadási csalás miatt nyomoznak a férfi teniszben. Pénteken az egyik újságíró már megkérdezte Roger Federert, mit szól ahhoz, hogy két kollégája, a gyanú szerint, nem a pályán döntött arról, ki nyerje a meccsüket. A svájci semmit nem tudott az ügyről, de úgy fogalmazott, hogy nem tenne különbséget a doppingoló és a fogadási csaló játékos között. Számára mindkettő elfogadhatatlan és dühítő, mert ezzel a sportoló nem csak magának árt, de a többieknek is.

Egyelőre annyit lehet tudni, hogy a tavalyi, szentpétervári ATP Grand Prix-n játszott Filippo Volandri és Tejmuraz Gabasvili a két érintett. Az olasz hiába volt sokkal esélyesebb, és nyerte meg az első szettet (6:3), a végén kikapott (6:3, 3:6, 2:6), miközben jelentős összeggel fogadták meg az orosz győzelmét. Néhány éve Davigyenko furcsa vereségei miatt folyt vizsgálat, de végül nem marasztaltak el senkit. A profi teniszben visszatérő téma, kényes kérdés a dopping és a fogadási csalás, de akkora bomba még nem robbant, mint amikről időnként a színfalak mögött hallani lehet.

Reuters
Kisebb balhéba keverdett Paes (jobbra) és Bhupathi Fotó: Reuters

Ha már a fogadásoknál járunk, érdemes megemlíteni, hogy elég komoly lehet azoknak a tábora, akik nem elsősorban a nyereség reményében tesznek valamire, vagy valakire. A szombat esti Nadal-Tomic találkozó előtt például nem kevesen raktak a tizennyolc éves ausztrálra. A TAB Sportsbet tájékoztatása szerint kétszer annyi pénzt tettek Tomic sikerére, mint a világelső Rafa Nadal győzelmére. Igaz, a spanyol nyerésével ezer dollár profithoz százezret kell kockáztatni, míg Tomicnál már száz dollárral ezerötszázat lehet keresni. Ha lenne százezrem, Nadalra fogadnék, bár nem gazdagodnék meg. A minap valaki kétszázezret rakott Roger Federerre a belga Xavier Malisse ellen és kaszált vele négyezret. Hazardőrökben nincs hiány: Marija Sarapovára, a német Julia Görges ellen huszonötezret tettek, míg Marcos Baghdatis végső diadala háromszázezret hozhat valakinek. De visszatérve Bernard Tomic és az ausztrálok reményeihez, volt olyan elvakult drukker, aki szerint Nadal játszmát sem nyer, illetve a hazai kedvenc 6:0-ra hozza az első szettet.

Nem sok érdekes történt szombaton a férfiaknál: Söderling (4.), Murray (5.) és Ferrer (7.) egyaránt alig vesztett gémet. Az egyhangúságot Jo-Wilfried Tsonga (13.) törte meg. A francia, három éve finalista volt Melbourne-ben, de tavaly is eljutott az elődöntőig. Az ukrán Alexandr Dolgopolov nem tűnt verhetetlennek, bár Tsonga tavaly Wimbledonban csak döntő szett 10:8-ra tudta legyőzni. Ezúttal azonban a huszonkét éves, a világranglistán 46. kievi visszavágott, 3:6, 6:3, 3:6, 6:1, 6:1-re nyert a sérülése után fizikálisan még nem száz százalékos francia ellen.

Reuters
Új csillag születhet Melbourne-ben: Milos Raonic Fotó: Reuters

Az idei Australian Open meglepetésembere lehet a húsz éves, kanadai Milos Raonic. Montenegróban született (Podgorica), de három éves volt, amikor a szülei új hazát választottak. A selejtezőből indult, 196 cm magas legény vezeti a legtöbb ászt adogatók listáját (79-nél tart, a második Roddick 67-nél), és az ő nevéhez fűződik a verseny eddigi legnagyobb szervája: 230 km/óra sebességgel süvített az egyik bombája. Szombati áldozata az orosz Mihail Juzsnij (10.) volt (6:4, 7:5, 4:6, 6:4). Természetesen, hirtelen megnőtt az érdeklődés a világranglistán 152. Raonic iránt, az újságírók szerettek volna minél többet megtudni róla.

A szülei mérnökök, a papának PhD fokozata van. Nem jellemző az ilyen, értelmiségi háttér a profi teniszre. Az sem mindennapos, hogy Raonic nővére és bátyja az egyetem elvégzése után visszament Montenegróba. Talán azért is, mert a nagybácsi a fiatal állam elnökhelyettese. „Tudom, hogy képes vagyok jól játszani, a legjobbak szintjén teniszezni. Nem igazi sokk, hogy a negyedik fordulóba jutottam. Keményen dolgoztam, beletettem a kellő munkát, és most összeállt minden”- magyarázta Milos Raonic, aki három hónapja Barcelonában edz (bár Kanadában is mindent megkapott a helyi szövetségtől) a korábbi top százas teniszező, Galo Blanco irányításával. Valószínűleg nem tévedek nagyot, ha azt jósolom, hogy hallunk még Milos Raonicról, akár már az Australian Open második hetében.

AUSTRALIAN OPEN, MELBOURNE (25 000 000 ausztrál dollár, kemény pálya)
FÉRFI EGYES, 3. FORDULÓ:
Rafael Nadal (spanyol, 1.)- Bernard Tomic (ausztrál) később
Marin Cilic (horvát, 15.)- John Isner (amerikai, 20.) 4:6, 6:2, 6:7 (5-7). 7:6 (7-3), 9:7
Milos Raonic (kanadai, sel.)- Mihail Juzsnij (orosz, 10.) 6:4, 7:5, 4:6, 6:4
David Ferrer (spanyol, 7.)- Richard Berankis (litván) 6:2, 6:2, 6:1
Robin Söderling (svéd, 4.)- Jan Hernych (cseh, sel.) 6:3, 6:1, 6:4
Alekszandr Dolgopolov (ukrán)- Jo-Wilfried Tsonga (francia, 13.) 3:6, 6:3, 3:6, 6:1, 6:1
Jürgen Melzer (osztrák, 11.)- Markosz Bagdatisz (ciprusi, 21.) később
Andy Murray (brit, 5.)- Guillermo Garcia-Lopez (argentin, 32.) 6:1, 6:1, 6:2
NŐI EGYES, 3. FORDULÓ:
Flavia Pennetta (olasz, 22.)-Sahar Peer (izraeli) 3:6, 7:6 (7-3), 6:4
Kim Clijsters (belga, 3.)- Alize Cornet (francia) 7:6 (7-3), 6:3
Petra Kvitova (cseh, 25.)-Samantha Stosur 7:6( 7-5), 6:3
Vera Zvonarjova (orosz, 2.)-Safarova (cseh, 31.) 6:3, 7:6 (11-9)
Benesova (cseh)-Pavljucsenkova (orosz, 16.) 6:3, 1:6, 7:5
A. Radwanska (lengyel, 12.)-Halep (román) 6:1, 6:2
Makarova (orosz)-Petrova (orosz, 13.) 6:2, 3:6, 8:6
Peng (kínai)-Morita (japán) 6:1, 3:6, 6:3

 

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu