Shaw-t nem felejtették el az Arsenalnál

Szerző: shLétrehozva: 2008. november 10. 15:10
Kevés Magyarországon játszó labdarúgó mondhatja el magáról, hogy európai élcsapatban is kipróbálta magát. A Ferencvárosban szereplő Paul Shaw tizenháromszor öltötte magára az Arsenal mezét, és elmondása szerint sok szép emléket, rengeteg felejthetetlen pillanatot őriz a Highburyben eltöltött esztendőkről. A játékossal a klub hivatalos újságjában terjedelmes interjút közöltek, amelyben Shaw beszél angliai pályafutásáról, magyarországi tapasztalatairól, illetve a jövő kérdéseiről.


 

- Minek a hatására döntöttél amellett, Paul, hogy a Ferencvárosban folytatod a pályafutásod?
- Az év ezen szakában egy esztendővel ezelőtt egyszercsak felhívtak telefonon, és azt mondták, hogy a Sheffield United elöljárói pénzt szeretnének fektetni a nehéz időket élő Ferencvárosba, hogy feltámasszák poraiból. Akkortájt szerződés nélküliként az Oxford Unitednél szerepeltem, de amikor azt megelőzően jártam a Bramall Lane-en (a Sheffield United otthona – a szerk.), szóba került az esetleges magyarországi szerződés is. Kikértem a feleségem véleményét az ügyben, majd együtt úgy döntöttünk, itt az ideje, hogy valami újat kipróbáljunk: egy új futballélményt, egy új országot, egy új kultúrát. Arra jutottunk, az egész család csak jól járhat a költözéssel. Utólag megállapíthatom, igazunk volt.

- Úgy értesültem, elég komoly angol befolyás tapasztalható a klubnál. Te voltál az úttörő?
- 2007 októberében érkeztem meg, még a hivatalos tulajdonoscsere előtt. Nem volt zökkenőmentes a hatalomváltás, a kormány csak nehezen adta beleegyezését abba, hogy külföldi kézre kerüljön az egyesület. Márciusban került végérvényesen pont az ügy végére, azóta pedig mind több pénzt ölnek bele a klubba, és számos angol játékossal erősítették meg a keretet. Közöttük van James Ashmore, akit nyáron bocsátott el a Sheffield United, és a 18 esztendős Liban Abdi, aki a Unitedtől kölcsönbe került egy évre Budapestre. Az új vezetőedzőnek Bobby Davisont nevezték ki, aki magával hozott egy erőnléti edzőt is. A stáb többi tagja mind magyar, és azt hiszem, ez így is van rendjén. Az angol légiósok mellett játszanak nálunk labdarúgók az Egyesült Államokból, Kanadából, illetve Elefántcsontpartról és Trinidadból is.

- A Ferencváros a legnépszerűbb klub Magyarországon. Változtatott ezen valamit, hogy jelenleg csak a másodosztályban szerepel?
- Annak ellenére, hogy a második vonalban játsszunk, még így is sokkal népesebb szurkolótáborral rendelkezünk, mint az élvonalbeli együttesek. A nézőszámok természetesen szerényebbek, mint Angliában, de 7-8 ezren azért így is kilátogatnak a stadionba. A rangadókon ez a szám 12-13 ezer körül mozog. Az első osztályban több csapat is azért küzd, hogy legalább ezer nézőt kicsaljanak egy mérkőzésre.

- A magyar nem tartozik a legkönnyebben megtanulható nyelvek közé. Te hogy haladsz vele?
- A nyelvi akadályok nem jelentenek problémát, mivel errefelé sokan beszélnek angolul, így meg tudom értetni magam. Igyekszem elsajátítani a magyar nyelvet, de ez nagyon lassú folyamat. Azt mondják, hogy éppen olyan nehéz megtanulni magyarul, mint kínaiul.

- Az egész családod magaddal vitted Magyarországra. Úgy látszik, hosszú távon képzeled el ott a jövődet.
- Tudtuk, az nem járható út, ha csak egyedül költözöm át. Túlságosan is hiányzott volna a feleségem és a gyerekeim. Ha ilyen feladatra vállalkozol, akkor fontos, hogy jól érezd magad a bőrödben, így azt mondtuk: vágjunk bele! A fiaink öt és hét évesek, és úgy gondoltuk, az ő korukban fantasztikus élménnyel gazdagodnának, és valóban: imádják új otthonukat. Nemzetközi iskolába járnak, ahol angol nyelven oktatják őket. Rengeteg barátjuk van Angliában, akiket sűrűn látogatnak a hosszú téli szünet miatt, de már Budapesten sincsenek elveszve.

- A magyar labdarúgás mennyiben különbözik attól, mint amihez Angliában hozzászoktál?
- Sokkal lassabb itt a játék, mint Angliában, de viszonylag technikás. A játékosok technikailag nagyon képzettek, de fizikálisan nem elég fittek, és a taktikai képességek terén is van még mit fejlődniük. A magyar másodosztály nagyjából a League Two-nak felel meg (angol negyedosztály), míg az első osztályt a Championship (angol másodosztály) középmezőnyének erősségéhez hasonlítanám. Azt hiszem, az az egyik legnagyobb baj a magyar futballal, hogy nincs elég nagy nemzetközi befolyás. Örömmel látnék sokkal több légióst más európai országból, amondó vagyok, ez jótékonyan segítené a foci színvonalát, és a válogatott is csak profitálna belőle. Úgy vettem észre, a Ferencváros játékosai szívesen dolgoznak együtt angol és más európai országból érkező futballistával. Mindig nehéz beilleszkedni egy új egyesületbe, különösen, ha nem beszéled az ott dolgozók nyelvét, ám a társaim szerencsére nagy szeretettel fogadtak.

- Bobby Davison angol mintára alakította át a klubot?
- Az edzések megegyeznek az angliai gyakorlásokkal: egyszer egy nap tréningezünk, ezt követően pedig előfordul, hogy délután erőnléti edzésen izzadunk. Mielőtt Bobby megérkezett volna, különösek voltak a szokások. A magyar vezetőedző keze alatt egész nap csak edzettünk, a tréningek szinte egymást érték, de azóta már felvettük az angliai ritmust. Mindennap fél tizenegykor edzünk. Az igazi különbség a téli szünetben van. Magyarországon az érdemi munka november 16-án fejeződik be, utána már csupán néhány kupameccs van hátra decemberben, a bajnokság pedig március 7-én folytatódik. Hosszú, nagyon hosszú a pihenő, az alapozást csak késő januárban kezdjük el. Így legalább méltóképpen megünnepelhetjük a karácsonyt, és van elég időm foglalkozni a családommal.


(folytatás hamarosan)

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu