Magyarul kértek bocsánatot a románok

Szerző: shLétrehozva: 2009. július 22. 12:21
Címlapján kért bocsánatot az Adevarul román országos napilap szerdai számában a Steaua szurkolóinak magyargyalázó transzparenséért, amelyet az Újpest elleni Európa-liga párharc bukaresti meccsén feszítettek ki. "Magyarország, szépen kérünk, bocsáss meg" - olvasható a lap közleményében. A romániai Országos Diszkriminációs Tanács és az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) is vizsgálódik. Magyarországon belpolitikai ügy lett a dologból.


A rendezők semmilyen intézkedést nem foganatosítottak a csütörtöki meccsen a Steaua fanatikusai ellen, akik a következő felirattal üzentek a magyaroknak: „Mennyi ideig tartja egy magyar nő a szart magában? Kilenc hónapig!"

Az Adevarul román lap az érintettek helyett is bocsánatot kért a magyaroktól magyarul, íme a szerkesztőség közleménye:

"A múlt héten a Ghencea stadionban egy olyan ország csapatával mérkőztek meg a hazaiak, amely ország szívből siratta Marian Cozma kézilabdázót. A Steaua-Újpest egy szép mérkőzés lehetett volna, de egy semmirevaló kéz írt egy nyomorúságos transzparenst, melynek szövege súlyosan sértette a magyarokat, és ezt a kiírást a mi drága román nemzeti zászlóink mellett tartotta közszemlére hosszú időn át néhány ember. Nemzeteinket milliók kötik össze, akik Jenei Imre és Bölöni László nyelvét beszélik, és nem választhatnak el azok, akiknek a helye a börtönben volna. Pontosan ezért a budapesti visszavágó előtt a milliónyi román szurkoló nevében, akik tisztelik ellenfeleiket és a más ország polgárait, az "Adevarul (Igazság)" szerkesztősége elhatározta, hogy bocsánatot kér nemzetszomszédjától azok helyett, akiknek ezt meg kellett volna tenniük. Méltó dolog alázatosnak lenned azokkal szemben, akiket egy nemzettársad megalázott. Sokan viszolygunk ezektől a köztünk élő nem-emberektől. Azért mert büszkék vagyunk, azért mert európaiak vagyunk, azért, mert újságírók vagyunk és azért, mert az emberinek nincsen nemzetisége. Magyarország, szépen kérünk, bocsáss meg!" - olvasható a sportrovat főszerkesztőjének szerdai írásában.

Az UEFA kedden eljárást kezdeményezett a bukaresti klub ellen az ellenőr bejegyzései alapján. Négy dolog van a bukarestiek rovásán: egy román szurkoló a pályára rohant, megdobálták a kiállított Korcsmár Zsoltot, tiltott pirotechnikai eszközöket használtak és uszító-rasszista kiírással provokálták a magyar szimpatizánsokat. Az európai szövetség döntésében szerepet játszhatott, hogy az Országos Diszkriminációs Tanács levélben ecsetelte panaszait az UEFA elnökének, Michel Platininek címezve.

Magyarországon belpolitikai ügy kerekedett a dologból, Móring József Attila kereszténydemokrata képviselő írásban kéri a külügyi és a rendészeti tárca vezetőjét, tegyék meg a szükséges lépéseket. Ezt a "Huhogni, cigányozni, gágogni tilos, “szarmagyarozni” szabad?" címmel rendezett sajtótájékoztatóján mondta el a politikus.

Nagy kérdés sikerül-e elsímítani diplomáciai úton az ügyet, vagy az illetékes szervek "rábízzák" ezt az újpesti drukkrekre, akik gőzerővel készülnek a csütörtöki revánsra...

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu