Egy nap, amely Chelsea-aranyat érhet

Szerző: shLétrehozva: 2011. február 2. 16:27
Több sztárcsapat is aktivizálta magát a téli átigazolási piacon, bár az erőviszonyokat vélhetően csak Angliában rendezheti át a közvetlen élmezőnyben. Spanyolországban semmi sem veszélyeztetni a status quót, Olaszhonban a Milanon kívül mindenki „fekete ló”. A Bayern nagy esélyt szalasztott el.


 

A legizgalmasabb események kétségkívül Angliában zajlottak az átigazolási időszakban, annak is különösen az utolsó napján. Az egyik nagy nyertes a Liverpool lehet: 50 millió fontért túladott Fernando Torresen, akinek értékelhető megmozdulása is alig volt az elmúlt hónapokban. Az érte befolyt összegből két szenzációs labdarúgóra is lecsaptak a Mersey-partiak, és bár Andy Carrollért némileg túlzónak tűnik 35 millió font, azt a legkevésbé sem lehet kétségbe vonni, hogy ott van benne a potenciál: rövid időn belül sztárrá avanzsálhat az Anfielden. Luis Suárez talán még nála is gyorsabban gyűjthet híveket Liverpoolban. Az ingatag védelmet ugyanakkor nem ártott volna megerősíteni, így a Vörösöktől már az is szenzációszámba menne, ha beverekednék magukat az első négybe.

A tetemes adóssággal küzdő Chelsea több mint 70 millió fontot adott ki január 31-én, egyetlen nap leforgása alatt. Noha a már említett Fernando Torres a nagyobb név a két igazolás közül, David Luiz érkezése nála is jótékonyabb hatással lehet a Kékekre. A védelem közepe igencsak sebezhető volt az ősszel, de a Benficából szerződtetett brazil méltó párja lehet John Terrynek. Éppen ezért a bajnoki címről sem kell lemondaniuk a Kékeknek, de ehhez oda-vissza meg kell verniük a Manchester Unitedet – és további pontokat sem nagyon szabad hullajtaniuk.

A Vörös Ördögöknek ha nem is kell mindjárt elkezdeniük remegni, a téli passzivitás megbosszulhatja magát. Vidics vagy Ferdinand kiesésével lyuk keletkezne a védelemben, Brown és Evans sokszor bizonyította már, képtelenek azt befoltozni. A többi csapatrészben alapvetően megvan az MU, de egy-két kulcsember kiesése szinte mindenhol kérdéseket hagyna maga után.

Az Arsenaltól már megszokhattuk, hogy nem erőlteti meg magát az átigazolási időszakban, pedig ezúttal rá lett volna szorulva. A riválisokhoz hasonlóan a védelem a kritikus pont, és bár Arsene Wenger megígérte, alaposan átrágja magát a lehetőségeken, végül a semmittevés mellett döntött.

A Manchester City ez alkalommal visszafogta magát, és noha Edin Dzeko kiváló párost alkothat Carlos Tévezzel, a megvétele nem volt szükségszerű. Egy formába lendült Adebayorral ugyanott tarthatnának, csak éppen több pénz maradt volna a zsebben.

Az eget nem rengették meg

Spanyolországban egyszerű a helyzet: a Barcelona már decemberben letudta az erősítést, az Ibrahim Afellayért kiadott aprópénz nem rengette meg alapjaiban a piacot. A holland vélhetően amúgy is a kispadot melegíti majd, a katalánokat olyannyira tökéletesen összerakta Pep Guardiola, hogy semmilyen javításra nem szorulnak. A Real Madridnak ellenben kínzó szüksége volt egy csatárra, akit Emmanuel Adebayor személyében talált meg. A togói a Manchester Citynél nem váltotta meg a világot, és talány, mennyire tud beilleszkedni új csapatába. Pamplonai debütálásán nagyítóval kellett keresni az értékelhető megmozdulásokat – mentségére legyen szólva, kevés madridi fogott ki jó napot az Osasuna ellen. Ez mondatja azt még a madridisták többségével is, hogy a hajó elúszott, jó esetben is csak a következő idényben tudják beérni a Barcelonát. Hogy José Mourinhóval vagy nélküle, az egyelőre a rejtély kategóriájába tartozik.

Az erőviszonyokat a Serie A-ban sem írta át január: a Milan trónja megingathatatlannak tűnik, és Antonio Cassanóval csak erősödött támadófronton – az Emanuelsonnal és Van Bomellel fémjelzett középpályáról nem is beszélve. A védelem viszont… Nicola Legrottaglie nem gyógyír a bajokra, hát még úgy, hogy első bajnokiján hordágyon kellett levinni. Ha sérültfronton nem történik változás, a Bajnokok Ligája a vártnál keservesebb véget érhet a Rossoneriknek. A hazai porondon ilyen veszély nem fenyeget.

A címvédő Internél pont ellenkező a helyzet: a bajnokság jóformán elúszott, így tekintete a Bajnokok Ligájára szegeződhet. A játékosanyag mellett Leonardo edzői karizmája befolyásolhatja leginkább a végkifejletet: a kezdeti lendület vitte a Nerazzurikkat, azóta viszont szemmel látható a visszaesés. És hogy innen merre tovább, felfelé vagy lefelé? Ha ezt bárki tudná…

A Juventusra egy-két nagy név ráfért volna, vagy akár még több is, hogy kezdjen valamit azzal a kiegyensúlyozatlan formával, amely lényegében az elmúlt idény óta jellemző rá. Hasonló okok miatt a római alakulatok scudettója is hatalmas károkat okozna a bukiknak.

Van Bommellel beljebb lennének


A kép Németországban a legtisztább talán: a Borussia Dortmund utcahosszal vezet, és csak egy heteken át tartó nyeretlenségi sorozat csillantaná fel a reményt a riválisoknak. Az őszi remeklés hatására nem is kellett átszabni a keretet – az sajnos nem fogja megviseli a BVB-t, hogy Hajnal Tamást kölcsönben elengedte a Stuttgarthoz.

A tekintélyes hátrány ellenére sem erősödött számottevően a Bayern, sőt Mark van Bommel távozásával inkább csak rosszabbodtak a kilátásai. A holland az öltözőben is vezér volt, és ha ott valaki nem tartja össze a társaságot, akkor a Bajnokok Ligája-indulásért is meg kell szenvednie. Az őt pótolni hivatott Luiz Gustavo felett korai lenne ítéletet mondani, de mivel akár nüanszokon is múlhat a Salátástál sorsa, minél előbb bizonyítania kell: nem zsákbamacskát vett a Bayern.

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu