Csehország után irány Dél-Európa?

Szerző: shLétrehozva: 2008. július 16. 14:11
Egy korosztályos világverseny nem csupán az ifjú titánok értékmérő seregszemléje, hanem az európai sztárklubok éléskamrája is egyben. Ezt a feltevést a csehországi U19-es labdarúgó Eb is alátámasztja, ahol a pályák körül állandóan sürögnek-forognak a játékosmegyfigyelők. Jelenlétükkel természetesen a magyar fiatalok is tisztában vannak, többségük legszívesebben Dél-Európa felé venné az irányt. Présinger Ádámnál és Nikházi Márknál egyértelműen Olaszország a favorit.


 

A Bulgária legjobbjai ellen hétfő este egy-nullás győzelemmel rajtoló magyar válogatott tizennyolc fős Eb-keretéből öten külföldön, tizenhárman pedig odahaza futballoznak. Könnyen elképzelhető azonban, hogy a most még Magyarországon szereplők is hamarosan légiósnak állnak, követve Németh Krisztián, Gulácsi Péter, Simon András (mindhárom Liverpool), Koman Vladimir (Sampdoria) és Bajner Bálint (West Ham United) példáját.

 

Ehhez nem kell mást tenniük, minthogy felhívják magukra a csiszolatlan gyémántokat árgus szemekkel kutató játékosügynökök figyelmét, s akkor nyomban képbe kerülhetnek a nagynevű egyesületeknél. A bolgárok ellen már bizonyíthatták tehetségüket, a spanyolok és a németek elleni fellépés újabb remek alkalom lesz kvalitásaik fitogtatására.

 

„Nem titok, hogy mindenki el szeretné magát adni – vallott színt Présinger Ádám, az MTK balhátvédje, aki a 2007-2008-as szezonban az Integrál-DAC csapatában szerepelt kölcsönben, a hétfői Eb-nyitányon pedig végig a pályán volt. – Ha mindenki hozzátesz egy kis egyéni pluszt, az nem megy a csapatmunka rovására, sőt éppen ellenkezőleg. Olaszországba szeretnék igazolni, az ottani futballkultúra a legvonzóbb a számomra.”

 

„Nálam is Itália a befutó – kapcsolódik be a beszélgetésbe Nikházi Márk, az MTK középpályása, aki a bolgárok ellen a hajrában állt be Szabó László helyére. – A csapattársak közül vannak olyanok, akik legszívesebben Angliában vagy Spanyolországban folytatnák, hozzám azonban az olasz bajnokság áll a legközelebb.”

 

„Mindenhol ott vannak a megfigyelők, a pálya szélén, a lelátón, talán még az öltözőfolyosón is, tényleg mindenhol – folytatja Nikházi. - Az elsődleges cél az, hogy válogatottunk minél eredményesebben szerepeljen, de nyilván az sem mindegy, hogy a torna után keresnek-e külföldről vagy sem.”

 

„Megnéztük a német-spanyol meccs felvételét, mindkét csapat ellen borzasztóan nehéz dolgunk lesz – vette vissza a szót Présinger. – Összehasonlítva a bolgárok elleni meccsünkkel, ez egy látványos, élvezetes találkozó volt, míg nálunk főként a küzdelem dominált. A spanyoloknál nemcsak a csatárok, hanem a támadó középpályások is rendkívül gólveszélyesek, nem lesz könnyű őket megállítani.”

 

A címvédő spanyolokkal csütörtök délután (18:00), a németekkel pedig vasárnap este (20:00) csap össze Sisa Tibor csapata. Mindkét találkozót Pribramban, a Marila-stadionban rendezik.

 


TREZEGUET, TOTTI, FIGO, CECH ÉS ROBBIE KEANE IS UTÁNPÓTLÁSTORNÁN TŰNT FEL
David Trezeguet vezéregyénisége volt az 1996-ban U18-as Eb-t nyert francia együttesnek, négy góljával elévülhetetlen érdemeket szerzett a diadalból. Pazar produkciójának hála, azon nyomban berobbant a köztudatba, az AS Monacónál a tartalékok közül az első csapat vezéregyéniségévé nőtte ki magát, aztán lecsapott rá a Juventus. 1998-ban a világ, 2000-ben pedig Európa futballtrónjára ülhetett fel a nagyválogatottal. Ráadásul az olaszok elleni Eb-döntőben ő szerezte az aranyat érő aranygólt.
Az ominózus 1996-os utánpótlás-finálé egyetlen találata egy másik, szárnyait bontogató talentum, Thierry Henry nevéhez fűződött. Még csatártársát, Trezeguet-t is túlszárnyalta, a gallok címeres mezében minden idők legeredményesebb gólvágójának mondhatja magát.
Francesco Totti páratlan karrierjében is az utánpótlástornák hozták meg az áttörést, 1993-ban az U16-os, 1995-ben pedig az U18-as kontinensviadalon szerepelt, utóbbi seregszemlén a spanyolokkal szemben 4-1-re elbukták a döntőt. Alaposan elpáholták tehát a Squadra Azzurát, Tottira mégis felfigyeltek, védhetetlen becsületgólja messzire repítette.
1989-ben a korosztályos portugál nemzeti csapat az U16-os Eb fináléjában 4-1-re legyőzte az NSZK-t, Luis Figo parádézott, teljesítményét góllal koronázta meg. Egy évvel később már az U18-asokkal döntőzött. Ugyan azon a tornán is fantasztikusan játszott, de be kellett érnie az ezüstéremmel, az arany a szovjet játékosok nyakába került.
Robbie Keane a nagyérdemű előtt először az 1998-as U18-as Európa-bajnokságon villantotta meg klasszisát. A Németország elleni, 4-3-ra megnyert csoportmeccsen duplázott, a két csapat a döntőben ismét farkasszemet nézett egymással, akkor is az írek örülhettek. Döntetlen után tizenegyesekkel.
Petr Cech 1998-ban még az FK Victoria Plzen alkalmazásában állt, amikor meghívót kapott a cseh válogatottól az U16-os hollandiai Eb-re. Remekül védett, meg is kapta a legjobb kapusnak járó díjat, 2000-ben pedig már az U18-asoknál brillírozott. Újabb két esztendő múltán bemutatkozhatott hazája válogatottjában, a csehek és a Chelsea kapujában bombabiztos a helye.

 

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu