Bankot robbantott az UEFA-győztes Sahtar

Szerző: shLétrehozva: 2009. május 20. 23:14
Története első és utolsó UEFA-kupa győzelmét aratta a Sahtar Donyeck együttese, miután hosszabbítást követően 2-1-re megverte a Werder Brement. Az ukrán játékosok ezzel bankot robbantottak, hiszen fejenként négyszázezer eurót tehettek zsebre, hála a nagylelkű és dúsgazdag tulajdonosnak. A 120. percben a németek még betaláltak, de a spanyol Cantalejo játékvezető nem adta meg a találatot.


UEFA-KUPA, DÖNTŐ:
SAHTAR DONYECK-WERDER BREMEN 2-1 (1-1, 1-1, 2-1)
Isztambul, Sükrü Saracoglu Stadion, vezeti: Luís Medina Cantalejo (spanyol).
SAHTAR DONYECK: Pjatov - Srna, Kucher, Csigrinszkij, Rat - Lewandowski, Fernandinho - Ilsinho (Gaj, 99.), Jadson (Duljaj, 112.), Willian - L. Adriano (Gladkij, 90.). Vezetőedző: Mircea Lucescu. (kispad: Hudzhamov, Duljaj, Gaj, Gladkij, Iszcsenko, Csizov, Moreno)
WERDER BREMEN: Wiese - Fritz (Pasanen, 95.), Prödl, Naldo, Boenisch - Niemeyer (Ciolisz, 103.), Frings, Baumann, Özil - Pizarro, Rosenberg (Hunt, 78.). Vezetőedző: Thomas Schaaf. (kispad: Vander, Pasanen, Tosics, Vranjes, Hunt, Ciolisz, Harnik)
Gólszerző: L. Adriano (25.), Jadson (97.), ill. Naldo (35.)
Sárga lap: Srna (57.), Lewandowski (77.), Ilsinho (87.), ill. Frings (45+1.), Fritz (82.), Ciolisz (115.), Boenisch (122.)

Négyszázezer euró, azaz mintegy 110 millió forint. Ennyit ajánlott fel a Sahtar Donyeck dúsgazdag tulajdonosa a játékosoknak egy esetleges UEFA-kupa sikerért. Fejenként. Mi kell még, ha nem egy ilyen mézesmadzag?

Az ukránok kispadján pedig az a Mircea Lucescu ült, aki a maga 63 évével és 295 napjával a legidősebb tréner lehetett, akinek lehetősége nyílt megnyerni a kontinens második számú futballtrófeáját.

Igen ám, csakhogy az isztambuli „éjszakában” a donyeckiek ellenfele a Werder Bremen volt. A német csapat pedig ebben a sorozatban akkor dobbantott nagyot, amikor erre a leginkább szüksége volt.

Tipikus. Mármint nem a döntőkre általában jellemző bunkerfoci, hanem a germán seregekre címkeként felragasztható megalkuvást nem tűrő, lehetetlent nem ismerő hozzáállás. A zöld-fehérek ezt ezúttal is bebizonyították.

Pedig nem úgy indult a finálé, ahogy azt a németek szerették volna. Már az 5. percben jelezte az ellenfél, itt ma nem nyerhet más, nem kasszírozhat senki, csakis ők: ha Luiz Adriano picivel jobban céloz, akkor a labda a jobb alsóba száguld, miközben a brazil a boldogságtól őrjöngő csapattársak elől menekül.

Nem így lett – ekkor még. Sokkal jobb volt a Sahtar, Diego hiánya látványosan visszavetette a brémai alakulatot. Aztán az óra átfordult a 25. percbe, s a dél-amerikai egy kecses átemelést követően végre belevethette magát a többiek nyakába.

Csakhogy. Zöldfülűekre jellemző hibát követett el ezután a túl korán magabiztossá váló Donyeck. Mert mint tudjuk, a Werder az a csapat, amely akkor dobbant nagyot, amikor erre a leginkább szüksége van: tíz perccel később a semmiből, pontosabban Naldo 26 méterről elvégzett szabadrúgásából egyenlített a Schaaf-flotta.

Megfagyott a vér a narancssárgák ereiben, Darijo Srnáék a második félidőben sem tértek igazán magukhoz. Mi több, a több és nagyobb helyzetet a Bremen dolgozta ki, s ha nincs a bekapott gólnál amúgy hatalmasat hibázó Pjatov, akkor hosszabbításra sem kerülhetett volna sor.

Kezdődhetett minden elölről – és úgy is indult a ráadás első felvonása, mint ahogy az ezt megelőző kilencven perc. A „bányászok” nekimentek a riválisnak, mert az látszott, a büntetőket mindenáron el akarják kerülni. Alig telt el néhány pillanat, s az álomból valóság lett, hiszen Jadson furcsán pörgő-forgó villámgyors lövését Wiese csak a jobb alsó sarokba tudta terelni.

Mindent egy lapra tett fel a Bréma, de még szerencséje sem volt. A 120. percben Pizarro kotnyeleskedett a kapu előtt, a labda át is suhant a gólvonalon, Cantalejo sporttárs lökés miatt azonban kifelé ítélt szabadrúgást. Ezzel befellegzett, Ukrajna pedig tizenharmadikként feliratkozhatott az UEFA-kupa győztest adó államok sorába.

Ez a sorozat ezzel a névvel többé már nem létezik, jövőre egy átalakított rendszerrel Európa-liga néven éled újjá. 

ÉLŐ KÖZVETÍTÉS:

122.: Vége a mérkőzésnek, a Sahtar nyerte az UEFA-kupa utolsó kiírását.

122.: Boenisch kapott sárga lapot szövegelésért.

120.: Két perc a hosszabbítás.

119.: Pizarro rántotta le Csigrinszkijt, érvénytelen a gólja.

115.: Ciolisz rúgta meg Ratot, sárga lap.

112.: Jadson elhagyta a pályát, Duljaj a helyén.

111.: Ciolisz lövése suhant el a bal alsó sarok mellett.

108.: Boenisch lövése pattant le az ukrán falról.

106.: A Sahtar kezdte a ráadás második félidejét.

105.: Vége a hosszabbítás első félidejének.

105.: Willian emelése súrolta a háló tetejét.

103.: Niemeyert Ciolisz váltotta.

99.: Ilsinho kocog le, Gaj állt be.

97.: JADSON GÓLJÁVAL 2-1-RE VEZET A SAHTAR!!! Srna beadása után Jadson 12 méterről a kapu közepe felé lőtt, Wiese csak beljebb segítette a labdát.

95.: Pasanen érkezik Fritz helyére.

92.: Srna lövése meglepte Wiesét, de nem lett komolyabb baj belőle.

91.: A Werder kezdte a hosszabbítás első félidejét.

90+3.: Vége a rendes játékidőnek, következhet a hosszabbítás.

90.: Három perc a hosszabbítás.

90.: Luiz Adriano le, Gladkij be.

87.: Ilsinho kapott sárga lapot visszahúzásért.

85.: Úgy tűnik, nem lesz döntés. Nem véletlen, hogy eddig mindössze egy csere volt a meccsen.

82.: Fritz tartotta fel ellenfelét, sárga lap.

78.: Rosenberg helyett Hunt a pályán.

77.: Lewandowski húzta vissza Fritzet, sárga lap.

74.: Egy macska tévedt az oldalvonal mellé, de némi gondolkodás után a távozás mellett döntött.

70.: Kevés a helyzet, nagyon hosszabbításszagú a mérkőzés.

64.: Naldo készítette le a labdát Özilnek, ám 15 méteres lövése kapu mellé pattogott.

63.: A Bremen sokkal aktívabb, a Sahtar most ritkán tudja átlépni a felezővonalat.

57.: Srna taszított egyet Özilen, sárga lap.

56.: Frings gyatra szabadrúgása kerülte el Pjatov kapuját.

52.: Jadson 22 méteres szabadrúgását kitolta a levegőben úszó Wiese a jobb sarok elől.

50.: Srna jobb oldali szabadrúgását kiööklözte a rövid saroknál álló Wiese.

46.: Elkezdődött a második játékrész. Egyik mester sem cserélt.

45+2.: Vége az első félidőnek. A Sahtar többet tesz a győzelemért, de a Bremen egy kapushibából 1-1-re mentette az első félidőt.

45+1.: Frings csúszott Lewandowski felé nyújtott lábbal, és bár nem találta el, a játékvezető már a szándékot is sárga lappal díjazta.

45.: Két perc a hosszabbítás.

41.: Lewandowski távoli lövését tolta szögletre Wiese.

40.: Pjatov futott alá a labdának, Pizarro kis híján az üresen maradt kapuba fejelt.

39.: Jadson nyomott oda egyet könyökkel Baumann-nak, de a játékvezető nem torolta meg az esetet.

35.: NALDO EGYENLÍTETT, 1-1!!! A brazil hátvéd 26 méteres, középre tartó szabadrúgását bevédte Pjatov. A kapus ahelyett, hogy öklözött volna, a kapu jobb sarkába ütötte a labdát.

33.: Luiz Adriano esett rá a karjára, de folytatni tudja a játékot.

30.: A Werder a jobb oldalon sebezhető: ezúttal William húzott befelé, és tüzelt, ám Wiese résen volt.

28.: Ismét Luiz Adriano került gólhelyzetbe, 14 méteres lövése azonban jócskán fölé szállt.

25.: LUIZ ADRIANO GÓLJÁVAL 1-0-RA VEZET A SAHTAR!!! A brazil csatár a 16-osnál átvette a labdát, és a brémai védők közül kilépve 14 méterről a hálóba emelt Wiese fölött. Teljesen megérdemelt az ukrán vezetés.

 

 

22.: Srna és Baumann ütközött, a horvát játékos húzta a rövidebbet. Vállát fájlalva a földön maradt.

20.: Özil cselezgetett a 16-oson belül, ám az ukrán védők ha nagy nehezen is, de elválasztották a labdától.

18.: A Sahtar 61 százalékban birtokolja a labdát, de nehéz feltörni még a Per Mertesacker nélkül is masszív brémai védelmet.

15.: A Werder fegyelmezetten játszik, de a szép látvánnyal egyelőre adós.  

12.: Srna az évszázad legrosszabb szögletét végezte el.

10.: Kiegyenlített a játék, de szerencsére nem a tapogatózásról szól.

7.: A Werder is hallatott magáról, ám Baumann lövése méterekkel kapu mellé szállt.

6.: Hatalmas helyzet maradt ki! Luiz Adriano vette át a labdát 15 méterre a kaputól teljesen szabadon, lövése azonban elkerülte a jobb alsó sarkot.

5.: A Sahtar agresszíven letámad, levegőhöz sem engedi jutni a Bréma játékosait.

3.: A hangulat parádés Isztambulban, a Fenerbahce otthonában, méltó helyszíne az utolsó UEFA-kupa-döntőnek.

1.: A Werder Bremen kezdte a játékot.

20:40. A csapatok már a játékoskijáróban várakoznak. A Sahtar szokásos narancsszerelésében, a Werder fehér mezben lép pályára.

A MÉRKŐZÉS ELŐZÖNGÉI:
Túlzás azt állítani, hogy a két együttes csatája elhalványítja a Bajnokok Ligája fináléját, ám az biztos, hogy parádés mérkőzésre és izgalma, kiélezett csatákra lehet számítani a török fővárosban rendezett mérkőzésen. 

A Sahtar Ukrajna első kupagyőzelmét érheti el azóta, hogy a Szovjetúnió felbomlott (korábban a Dinamo Kijev tudott diadalmaskodni a KEK-ben). Az egykori bányászváros együttese legutóbb megnyerte az ottani bajnokságot, míg a jelenlegi kiírásban a második helyen állnak. 

Mircea Lucescu, a doneckiek edzője szerint a legjobbjukat kell adniuk ahhoz, hogy megnyerjék fennállásuk első nemzetközi trófeáját.

"Hiszek benne, hogy van elég erőnk és vagyunk annyira jók, hogy diadalmaskodjunk. Egész egyszerűen egy kis önbizalmat kell majd gyűjtenünk az isztambuli pálya gyepén" - fogalmazott a szakember, aki várhatóan a sérüléssel küszködő brazil Jadson játékára is számíthat. 

Az ukrán együttes sikereit sokan a csapat kapusának Andrij Pjatovnak a remeklésében látják. A hálóőr mindössze öt gólt szedett be az eddigi mérkőzések során.

"Nagyon nagy köszönettel tartozom az előttem játszó védőknek. Az én szerepem csak annyi, hogy valamelyest irányítsam őket, ám az érdem az övék" - mondta a játékos. 

A túloldalon az önbizalomhiánynál nagyobb problémával kell megküzdenie Thomas Schaaf vezetőedzőnek. A brémaiak soraiból ugyanis biztosan hiányzik majd két alapember, két olyan klasszis akiktől bármikor várható valamilyen váratlan megmozdulás.  Az idény végén várhatóan a Juventushoz távozó brazil Diego és a portugál válogatott Hugo Almeida eltiltásuk miatt nem lehetnek ott a pályán a kezdő sípszó pillanatában.

Így nagyobb feladat - és egyben felelősség - hárulhat elől Marcus Rosenbergre, aki pontosan tudja, csapata óriási hullámvölgyben volt az egész idény során.

"Borzasztóan kemény szezon végén vagyunk. Szerettünk volna harcban lenni a bajnoki címért, ám ez nem sikerült. Ezzel ellentétben a kupákban fantasztikusan teljesítettünk. Nekem személy szerint nagyon jól kezdődött az idény, szereztem jónéhány találatot. Nem tudom mi történhetett azóta..." - nyilatkozta a svéd csatár, aki hozzátette, góljait megőrizte az UEFA-kupa fináléjára. 

Bármelyik együttes játékosainak nyakába is akasszák az aranyérmeket, biztosan fontos és kiemelt szereplői lesznek az annales-knak. Harminchét év után ugyanis megszűnik az UEFA-kupa. Fantasztikus csatározásoknak volt a színtere ez idő alatt az először harmadik, majd második számú európai kupaversengés. A Sahtar és a Werder beírnák magukat a futball történelemkönyveibe...

 

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu