A Zenit hódította el az UEFA-kupát

Szerző: shLétrehozva: 2008. május 14. 22:40
A Zenit Szentpétervár együttese nyerte a labdarúgó UEFA-kupát, miután a manchesteri döntőn 2-0-ra verte a skót Glasgow Rangers együttesét. A két gólt Igor Gyenyiszov és Konsztantyin Zirijanov szerezte.


Fotó: Reuters
UEFA-KUPA, DÖNTŐ
ZENIT – RANGERS 2-0 (0-0)
Manchester, 47726 néző, vezette: Fröjdfeldt (svéd)
ZENIT: Malafejev – Anyjukov, Krizanac, Sirokov, Sirl – Zirijanov, Tyimoscsuk, Gyenyiszov – Fajzulin (Kim a 90+3.), Fatih Tekke, Arsavin. Edző: Dick Advocaat.
RANGERS: Alexander – Broadfoot, Weir, Cuellar, Papac (Novo a 77.) – Hemdani (McCulloch a 80.) – Whittaker (Boyd a 86.), Ferguson, Thomson, Davis – Darcheville. Edző: Walter Smith.
Gól: Gyenyiszov (72.), Zirijanov (90+4.)
Sárga lap: Malafejev (90+1.)

 

A mérkőzés esélyesének kikiáltozott Zenit azonnal támadólag lépett fel, a Rangers azt csinálta, ami a Fiorentina ellen is sikerre vezetett: tizenegy emberrel védekezett, még Jean-Claude Darcheville is többször feltűnt a saját tizenhatosánál.

 

Az orosz csapat játékosai elsősorban távoli lövésekkel veszélyeztették Neil Alexander kapuját, ám a skót kapus biztosan állta a sarat. A másik oldalon Vjacseszlav Malafejev akár munkanélküli segélyt is kérhetett volna, egy-egy kirúgás elvégzésén kívül egyéb dolga nem akadt…

 

A Zenit hatalmas fölényben volt, olyan időszak is akadt, amikor 63 százalékban birtokolták a labdát. A szünet előtt ráadásul a játékvezető is megfosztotta őket egy tizenegyestől, amikor Kirk Broadfoot kezén csattant egy beadás a tizenhatoson belül.

 

Az 54. percben veszélyeztettek először a skótok, Jean-Claude Darcheville egy kiugratás után lőtt. Malafejev védett, de ekkor még nem múlt el a veszély, tűzijáték alakult ki az orosz kapu előtt, egy labda még Igor Gyenyiszov kezét is érte. Fröjdfeldt ezútatl sem látott okot a közbeavatkozásra.

 

Tíz perccel később az addig magabiztos Alexander hatalmasat hibázott, kifutott harminc méterre a kapuból, ám Andrej Arsavin hamarabb ért oda, és elvitte a labdát. Az orosz válogatott futballista a tizenhatos széléről kapura ívelt, ám Sasa Papac észlelte a veszélyt, és visszafutva, a gólvonalról fejjel hárítani tudott.

 

A 72. percben már semmi sem mentette meg a skótokat a kapott góltól: Gyenyiszov kapott remek labdát, ő pedig magabiztosan a kapu közepébe gurított.

 

Walter Smith mester cserékkel próbálta felrázni csapatát, beküldte egymás után Nacho Novót, Lee McCullochot és Kris Boydot is. Azonban a cserék sem tudtak változást vinni a játékba, a Zenit még Konsztantin Zirijanov találatával megduplázta előnyét, és végül megérdemelten hódította el az UEFA-kupát – története során először.

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu