„A 84-es arany csakis Bicskei érdeme”

Szerző: shLétrehozva: 2011. július 17. 14:02
A magyar labdarúgó-válogatott egykori szövetségi kapitányára, az 1984-ben, Moszkvában, az utánpótláscsapattal aranyérmes edzőre, Bicskei Bertalanra emlékezünk, akinek halála pótolhatatlan veszteséget jelent a szakma számára. Három, egykori tanítványa, Hrutka János, Dombi Tibor, valamint az olasz A-ligát is megjárt, ifjúsági Európa-bajnok Vincze István idézte fel azokat az időket, amikor együtt dolgozhatott a mesterrel.


Bicskei Bertalan két alkalommal volt magyar szövetségi kapitány, előbb 1989-ben, majd 1998-tól 2001-ig, és 45 meccsen irányította a nemzeti csapatot. A második időszakban egy, a korábbiakhoz képest teljesen új válogatottat rakott össze, nála volt például először tagja a nemzeti csapatnak Király Gábor. Az általa összeállított új együttes debütáló mérkőzésén 3-2-re vertük az osztrákokat Bécsben. Olyan feledhetetlen találkozókon irányította a mieinket, mint a 2-2-vel végződő magyar-olasz 63 ezer néző előtt, a Népstadionban, vagy a Litvániában aratott 6-1-es vb-selejtezős diadal. Dombi Tibor, a Loki szélsője szívesen emlékezett vissza a "Bicskei-érára":

"Fura ez az egész. Éjszaka kapcsoltam be a tévét, mert nem tudtam aludni, és akkor szembesültem a szomorú hírrel. Fiatalságom meghatározó edzője, azért is különösen fájdalmas ez, mert egy hónapja temettük el egy másik, korábbi mesteremet, Piski Elemért, aki egyébként Bicskei Bertalan segítője volt az 1984-es Európa-bajnok csapatnál. Hogy milyen volt Bicskeivel dolgozni? Kellemes emlékeim vannak, abban az időben vetettem meg a lábam a válogatottban, úgy emlékszem vissza, nagyon precíz volt, és mindig minden apróságra figyelt. Igaz, hogy szigorú volt, de mindenki elfogadta őt, hamar kivívta a tiszteletünket."

Hrutka János, a Ferencváros egykori kiváló középhátvédje is ebben a periódusban lett alapember a válogatottban.

"A gyermekeimmel töltöttem a hétvégét, egy kicsit elzárva a külvilágtól, így csak az előbb értesültem a fájdalmas hírről. Nehéz ez felfogni, hogy már nincs köztünk. Karizmazikus egyéniség volt, új csapatot épített 1998-ban, az ő kapitánysága alatt debütálhattam a válogatottban. Rendkívüli hozzáértése miatt megkerülhetetlen volt a szakmában, amit jól bizonyít a számtalan szerepvállalás, előadás, könyv, ami a nevéhez fűződik.
A családjával is jó kapcsolatot ápoltam, mindkét fiát jól ismerem."

A felnőtt válogatott kerete az Olaszország elleni vb-selejtezőn (2000. szeptember 3.): Király, Sáfár, Korsós Gy., Fehér, Juhár, Mátyus, Pető, Sebők, Lendvai, Halmai, Lisztes, Hamar, Dombi, Rósa H., Illés, Dvéri, Tököli, Horváth F.

Immár 27 éve, hogy a Bicskei vezette magyar ifjúsági labdarúgó-válogatott Európa-bajnoki címet nyert Moszkvában. Ehhez fogható sikert azóta sem élt meg semmilyen szinten a magyar labdarúgás. A moszkvai döntőben, a Szovjetunió ellen győztünk 11-esekkel 3-2-re. Az akkori időket a tanítványok közül Vincze István, "Pilu", a későbbi 44-szeres válogatott csatár, a Lecce és az Ekeren egykori légiósa idézte fel kérésünkre:

"Hajnalban tudtam meg, hogy elhunyt, természetesen megrázott a hír. December 21-én találkoztunk utoljára, a Sport Tv egyik felvételén, ahol éppen az 1984-es siker volt a téma. Tudtam, hogy beteg volt, de nem gondoltam, hogy ilyen súlyos. Azt hiszem, apánk helyett is apánk volt annak idején. Ő a fő letéteményese az ifjúsági csapat aranyérmének. Keménykezű volt, de ez kellett azoknak a fiúknak, ez kellett nekünk. Nem túlzás, ő indított el a pályán, ha ő nincs, akkor valószínűleg nem alakul úgy a sorsom, hogy Tatabányán folytathatom. Azokban az időkben ez nem is tudatosult, visszagondolva lett világos mindez számomra."

A magyar ifjúsági válogatott tagjai az 1984-es Európa-bajnokságon:
Petry Zsolt, Szeiler József, Takács József, Haáz Ferenc, Pintér Attila, Szélpál László, Keller József, Deák Sándor, Kovács Ervin, Krizán Sándor, Orovecz György, Csoboth Róbert, Vincze István, Zsinka János, Kovács Kálmán, Zsivoczky Gyula, Zvara József.

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Elhunyt Bicskei Bertalan
Hatvanhat esztendős korában, hosszú súlyos betegség után elhunyt Bicskei Bertalan, egykori válogatott labdarúgókapus, a magyar futballválogatott korábbi szövetségi kapitánya, labdarúgásunk meghatározó személyisége. A család...
Tovább a teljes cikkhez »

 

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu