Amatőr boksz: Bronzkor aranyszegéllyel?

Szerző: shLétrehozva: 2008. november 13. 23:33
A liverpooli ökölvívó Európa-bajnokságon a csütörtöki nap folyamán bonyolították le az elődöntőket, a legjobb négy közé négy magyar bunyós jutott, közülük hárman – Ungvári István, Varga Miklós és Darmos József – vereséget szenvedtek, Káté Gyula viszont győzött, így szombaton az örmény Eduard Hambarcumjan ellen az aranyéremért léphet szorítóba a 64 kilogrammosak mezőnyében.


Négy magyar öklöző volt érdekelt a csütörtöki elődöntők során, közülük a sort Ungvári István (48 kg) nyitotta. Ellenfele az örmény Hovhancs Danieljan volt. Magyar szempontból nagyszerűen kezdődött a mérkőzés.

Honfitársunk megszerezte a vezetést, és még a harmadik menet elején is döntetlen, 2-2 volt az állás. A hajrában azonban az örmény riválisnak sikerült két ütést bevinnie, ezzel a végén az ő kezét emelték a magasba 4-2-es pontozásos győzelme után.

Ungvári után Varga Miklós (60 kg) következett, az orosz Leonyid Kosztyiljevvel nézett farkasszemet. Az első két menetben a magyar bokszoló teljesen egyenrangú ellenfele volt riválisának, aki még csupán 19 éves. A második felvonás végén 4-2-re vezetett Kosztyiljev, aki a harmadik etapot aztán 5-0-ra megnyerte, s ezzel el is úszott a döntő lehetősége.

És aztán jött Káté Gyula (64 kg). Elérkezett a visszavágás nagy napja, azzal az ír Johny Joyce-szal csapott össze a vb- és Eb-ezüstérmes magyar, akitől 9-5-re kikapott a pekingi olimpia első fordulójában.

És vissza is vágott. Az MTK kiválósága valósággal ledarálta ír ellenfelét. Most már 4-1 az összesített mérleg Káté javára, akárcsak a dublini európai uniós bajnokságon és a tavalyi chicagói vb-n, most is ő volt a jobb. Káté Gyula ellenfele az örmény Eduard Hambarcumjan lesz szombaton a döntőben.

A 91 kilósok mezőnyében hihetetlenül peches körülmények között maradt alul Darmos József az elődöntőben. Az örmény Colak Ananikjan elleni találkozó hatalmas taktikai csatát hozott, amelyben a negyedik menet közepéig a Vasas 23 éves bunyósa tűnt jobbnak.

Már 4-2-re is vezetett, az örmény sokat fogott - hajszálnyira állt az intéstől, amely el is döntötte volna a meccs sorsát -, aztán bevitt egy ütést, de így is 4-3 volt az állás Darmosnak, amikor egy balhorog állcsúcson találta. A magyar nehézsúlyú leült, de azonnal felpattant, nyolcat számoltak rá, majd 4-4 után az örmény kapta meg a mindent eldöntő pontot.

 

ÖKÖLVÍVÓ EURÓPA-BAJNOKSÁG, LIVERPOOL, ELŐDÖNTŐ, EREDMÉNYEK:
48 kg: Hovhancs Danieljan (örmény)-Ungvári István p. gy. 4-2
60 kg: Leonyid Kosztyiljev (orosz)-Varga Miklós p. gy. 11-2
64 kg: Káté Gyula-John Joe Joyce (ír) p. gy. 8-2
91 kg: Colak Ananikjan (örmény)-Darmos József p. gy. 5-4
 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu