Nadal, a kíméletlen szépségkirálynő

Szerző: shLétrehozva: 2011. január 20. 10:34
Csodálatos nyári idő, megjött a bőröndöm, mi kell még? Ha most elkezdek panaszkodni, még az is hülyének néz, aki esetleg szimpatizál velem. Csak annyi a gondom, hogy nem aludtam gyakorlatilag semmit, mert hajnali ötig az Arn Gréta interjút próbáltam feltölteni, utána meg nem jött álom a szememre (mint annak idején Dobrády Ákosnak). Ráadásul nyitott ablaknál forgolódtam az ágyban és annyira fáztam, mint a budapesti télben egyszer sem az elmúlt két hónapban.


Nincs ezzel semmi probléma, a feladat világos: nem szabad, hogy este tíz előtt lecsukódjon a szemem, utána viszont minél előbb szunya, legalább nyolc órán át. Az egyetlen buktató, hogy csütörtökön is az utolsó felvonás ígérkezik a legizgalmasabbnak: Juan Martin del Potro és Markosz Bagdatisz fejezi be a műsort a Rod Laver Arénában. Azt azért megnézném.

Koradélután kiültem Nadal meccsére. Mondanám, hogy hiba lenne messzemenő következtetést levonni abból, amit láttam, de ne intézzük el ennyivel a király második melbourne-i leckéjét. A körmét még az sem rágta tövig, aki a selejtezőből érkezett Ryan Sweetingnek szurkolt. Az egykori floridai egyetemista hiába próbált meg mindent, vetette be az összes fegyverét. A publikum csak akkor élénkült meg kicsit (teltház volt, ami a US Openen, vagy a Roland Garroson elképzelhetetlen hasonló időben és szereposztásban), a teljesen egyoldalú küzdelmet figyelve, amikor a világelső spanyol 6:1, 6:2, 4:0-nál váratlanul két kettőshibát adogatott egy gémben (általában egy egész meccsen nem szokott ennyit). El is vesztette az adogatását, de ez sem zavarta meg.

Reuters
Rafael Nadal most már megizzadt... Fotó: Reuters



Nadal, ha kérdezik, úgy viselkedik, mint a szépségkirálynő-jelöltek: mindig tudja, milyen választ várnak tőle, és azt mondja, sőt még annál is jobbat, kedvesebbet, sportszerűbbet. Hihetetlen pali! Ő a világelső, arra hajt, hogy sorozatban a negyedik Grand Slamen is veretlen maradjon és közben zavarba ejtően szerény, alázatos. Nem tudom eldönteni, hogy valóban ilyen, vagy csak nagyon tud viselkedni. Ha esetleg a valódi énje mégsem annyira jófiús, akkor sincs semmi, mert még soha nem esett ki a szerepéből egy pillanatra sem.

Hitelesebb, ha Ryan Sweeting beszél Nadal világelsőségének az okáról. „A többi játékos ellen, ha ütök egy jót, akkor vagy elrontják, vagy lerövidülnek és befejezem a pontot. De Rafa annyira gyors és erős, mindenhova odaér és úgy teszi vissza a legnehezebb labdát is, hogy minden kezdődik elölről. Kétszer, háromszor kell megnyerni a labdamenetet, hogy 15:0 legyen. Ez a legnagyobb különbség. Tőle nem számíthatsz semmi ajándékra, ingyen pontra. Az első pillanattól az utolsóig mindenért megdolgoztat. Mentálisan ez teljesen kimerítő. Ráadásul közben rengeteget rohansz, hogy nyerj legalább egy pontot. Ő minden labdamenetre ugyanúgy koncentrál és mindent megtesz azért, hogy 6:0, 6:0, 6:0-ra verjen”- magyarázta a Bahamákon született, 23 éves amerikai.

Nadalra szombaton az utolsó ausztrál reménység, az új helyi csodafegyver, a Stuttgartban született, mindössze 18 éves Bernard Tomic vár. A világranglistán 199. szabadkártyás, a mallorcaihoz hasonlóan játszmavesztés nélkül jutott a legjobb 32 közé, csütörtökön a spanyol Feliciano Lopezt győzte le. Ezzel együtt kizárható, hogy ő állítaná meg az első kiemeltet. A helyi szurkolóknak, szervezőknek, médiának mindenesetre úgy kell egy ilyen derbi, mint árvízkárosultnak a napsütés és a segély. Két napig a lelkes ausztrálok őszintén hisznek majd abban, hogy Tomic elkaphatja Rafa Nadalt. Minden erről fog szólni itt. 

„Amikor fiatal vagy, gondolkodás és nyomás nélkül, mint egy őrült lövöd a labdát. Tizenévesen sokkal könnyebb a pályán. Kikaphatsz, nyerhetsz, minden belefér. Teljesen más mentalitás, sokkal agresszívabban teniszezhetsz”- nosztalgiázott Rafa Nadal, aki azonban azt is elárulta, hogy pályafutásának jelen szakaszában nem érez akkora nyomást, mint 4-5 éve, mert már sokkal többet elért annál, amiről valaha is álmodott, és ez megnyugtatja. A spanyol egyébként tudja, milyen a Rod Laver Arénában tiniként egy sztár ellen pályára lépni. Még nem volt 18 éves, amikor 2004-ben Lleyton Hewitt került az útjába a harmadik fordulóban, majd egy évvel később a negyeddöntőbe jutásért szaladt bele az ausztrálba (előbb három, aztán öt szettben kapott ki).

Biztos illene valamit írnom Roger Federer és Gilles Simon szerda esti valóban varázslatos csatájáról, még Nadal is dicsérte a meccs színvonalát. Röviden összefoglalva a lényeget: a címvédő valóban kirobbanó formában teniszezik, de nem sebezhetetlen, zavarba hozható. A Simon elleni maratoni párbaj valószínűleg még jobbá teszi, bár önbizalomhiánytól eddig sem szenvedett.

Levelet kaptam Joó Gyuritól. Fucsovics Marci mentora és menedzsere Ázsiába kísérte el a wimbledoni juniorbajnokot egy öthetes versenykörútra. Gyuri jó hírrel jelentkezett: Marci bokasérülése a múlté, meccset nyert és a kínaiak meghívták a sanghaji központi akadémiájukra miután bucira verte az egyik legtehetségesebbnek tartott, 19 éves játékosukat. Gyerünk Marci, csak így tovább, nagyon hosszú az út, de mutasd meg nekik!

Reuters
Krikettütővel is boldogul a dán szépség Fotó: Reuters


Nem volt olyan régen, amikor a női tenisz két szerb lánytól volt hangos. Ana Ivanovicsról már megemlékeztem szerdán, de csütörtökön honfitársa Jelena Jankovics követte a példáját és hetedik kiemeltként már a második fordulóban elbukott. A kínai Peng győzte le, pedig Jankovics 4:1-es vezetéssel nyitott. Szerinte nincs semmi gond vele, csak a tavalyi sérülések miatt nem tudott megfelelően felkészülni, de úgy érzi, jó úton jár. A nőknél egyébként az volt a nap érdekessége, hogy a világelsőt beavatták a krikett rejtelmeibe. Caroline Wozniacki beöltözve ismerkedett a sportággal, amiről alig tudott valamit korábban. Néhány éve Nicole Vaidisovát vitték hasonló promóciós túrára, csörgőkígyókkal a nyakában pózolt, az akkor a világranglistán hetedik cseh lány, aztán úgy visszaesett, hogy be is fejezte a teniszt, pedig még mindig csak 21 éves!

AUSTRALIAN OPEN, MELBOURNE (25 000 000 ausztrál dollár, kemény pálya)
FÉRFI EGYES, 2. FORDULÓ:
Nadal (spanyol, 1.)–Sweeting (amerikai) 6:2, 6:1, 6:1
Söderling (svéd, 4.)–Müller (luxemburgi) 6:3,7:6, 6:1
Ferrer (spanyol, 7.)–Russell (amerikai) 6:0, 6:1, 7:5
Juzsnij (orosz, 10.)–Kavcic (szlovén) 6:3, 6:1, 5:7, 4:6, 6:1
Melzer (osztrák, 11.)–Riba (spanyol) 6:2, 6:4, 6:2
Tsonga (francia, 13.)–Seppi (olasz) 6:3, 7:6, 7:6
Cilic (horvát, 15.)–Giraldo (kolumbiai) 6:3, 7:6, 6:1
Isner (amerikai, 20.)–Stepánek (cseh) 4:6, 6:4, 6:2, 6:1
Raonic (kanadai)–Llodra (francia, 22.) 7:6, 6:3, 7:6
Hernych (cseh)–Bellucci (brazil, 30.) 6:2, 6:7, 6:4, 6:7, 8:6
Tomic (ausztrál)–F. López (spanyol, 31.) 7:6, 7:6, 6:3
García-López (spanyol, 32.)–Schwank (argentin) 6:4, 7:6, 6:1
Dolgopolov (ukrán)–Becker (német) 6:3, 6:0, 3:6, 7:6
NŐI EGYES, 2. FORDULÓ:
Zvonarjova (orosz, 2.)–Jovanovszki (szerb) 2:6, 6:3, 6:1
Clijsters (belga, 3.)–Suárez Navarro (spanyol) 6:1, 6:3
Peng Su-aj (kínai)–Jankovics (szerb, 7.) 7:6, 6:3
Peer (izraeli, 10.)–Cirstea (román) 6:3, 6:2
A. Radwanska (lengyel, 12.)–Martic (horvát) 6:3, 6:4
Petrova (orosz, 13.)–Molik (ausztrál) 6:4, 6:1
Pavljucsenkova (orosz, 16.)–Barrois (német) 6:2, 6:2
Benesová (cseh)–Kirilenko (orosz, 18.) 6:3, 6:1
Pennetta (olasz, 22.)–Domínguez Lino (spanyol) 6:2, 6:2
Kvitová (cseh, 25.)–Csakvetadze (orosz) 6:3, 6:4
Halep (román)–Klejbanova (orosz, 24.) 6:4, 7:6
Morita (japán)–Garcia (francia) 6:4, 6:4
Makarova (orosz)–Curenko (ukrán) 7:6, 6:1
Cornet (francia)–Martínez Sánchez (spanyol, 26.) 7:5, 6:1

 

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu