Minden elmarad az idei US Openen

Szerző: Siklós Erik, New YorkLétrehozva: 2013. szeptember 5. 23:17
Rafael Nadal és Roger Federer várva várt rangadója után a nagy négyes másik két tagja, a tavalyi US Open döntőjének két főszereplője Andy Murray és Novak Djokovics csatája is elmarad 2013-ban a szezon utolsó Grand Slamén. A szerb és a skót az elődöntőben találkozott volna a szuper szombaton, de a svájci Stanislas Wawrinka (aki először jutott tovább egy Grand Slamen, mint legendás honfitársa Federer) nagyon simán, leiskolázta a wimbledoni bajnokot: 2 óra 15 perc alatt 6:4, 6:3, 6:2-re verte a britek büszkeségét, akinek egyetlen fogadóelőnyre sem futotta erejéből. A két elmaradt rangadó után hétfőn még lehet egy csúcstalálkozó, mert Djokovics követte az elődöntőbe Nadalt. Csütörtökön egyébként hullottak a világelsők Fushing Meadows-ban: a férfi és a női páros ranglistavezetői is kiestek. A Bryan fivérek sorozatban 28 Grand Slam-meccs megnyerése után buktak el.


A statisztika inkább Andy Murray mellett szólt az amerikai nyílt teniszbajnokság harmadik férfi egyes negyeddöntőjében (Rafael Nadal és Richard Gasquet már szerdán a legjobb négy közé jutott), de az eddig mutatott játék alapján Stanislas Wawrinka sikerére is többen fogadtak volna. Korábban tizenháromszor találkoztak és nyolcszor a skót bizonyult jobbnak, ráadásul a svájci az eddigi három GS-negyeddöntőjéből egyet sem tudott megnyerni. Két figyelemreméltó tényről hiba volna megfeledkezni: Wawrinka a 4. fordulóban Tomas Berdychet búcsúztatta és az volt április óta a hatodik diadala top tízes teniszező ellen.

Andy Murray a júliusi, wimbledoni sikere óta egyetlen versenyen sem jutott túl a negyeddöntőn, de a US Openre mégis címvédőként érkezett. Ez valószínűleg nem érdekelte különösebben Wawrinkát, aki az első pillanattól agresszívan, okosan teniszezett. A nyitószettet a tízedik gém döntötte el, amikor a svájci a hatodik játszmalabdáját már értékesítette fogadóként. Fordulatot a folytatás sem hozott: Murray nem támadt fel, Wawrinka nem remegett meg, a különbség a két játékos között egyre szembetűnőbb volt.

„A meccs legnehezebb részét az jelentette, hogy ő nagyszerűen játszott. Jól adogatott, egyetlen fogadóelőnyhöz sem jutottam. Lőtte a vonalakat, bevállalta a nagy ütéseket, egyszerűen túl jól teniszezett”- értékelt Andy Murray, aki először indult Grand Slamen címvédőként. „Amikor éveken át dolgozol valamiért keményen és végül megvalósítod, akkor időbe telik, amíg újra képes leszel tűzbe jönni és száz százalékosan edzeni. Azután, ami Wimbledonban történt, talán természetes is mindez”- magyarázta a skót, majd hozzátette, hogy közel három hete van New Yorkban és sokat készült, tréningezett.

„Nagyszerű érzés, igazán boldog vagyok, hogy a címvédő, a wimbledoni bajnok legyőzésével életemben először Grand Slam elődöntőbe jutottam. Arra vagyok a legbüszkébb, ahogy a nyomást kezeltem. Általában hajlamos vagyok idegeskedni és ez néhány játék elvesztését szokta eredményezni, de ezúttal sikerült csak a teniszre koncentrálnom. Az volt a taktikám, hogy agresszív játékkal minél inkább az alapvonal mögött tartsam”- nyilatkozta Stanislas Wawrinka, aki elárulta, hogy nem sokkal a győzelme után gratuláló sms-t kapott Roger Federertől.

Az utolsó egyéni negyeddöntő előtt Szeles Mónika és Chris Evert bohóckodott kicsit az Arthur Ashe stadionban két amerikai színésszel (Rainn Wilson, Jason Biggs). A magyar származású floridai előtte a legújabb könyvét (Game on) dedikálta. A fő attrakciót azonban Novak Djokovics és Mihail Juzsnij párbaja jelentette.

A szerb világelső nem panaszkodhatott a sorsolására: először találkozott az idei US Openen kiemelttel. Eredetileg Juan Martin Del Potro jött volna ebben a kanyarban, de New York 2009-es királyát eltakarította az útból Lleyton Hewittmég az első héten. Persze az orosz Juzsnij sem könnyű kaland: keménypályán, hat meccsből hármat megnyert Djoko ellen. A harmadik szett elejéig nem sok izgalmat hozott az ütközet, Djokovics minden fontos pillanatban jobban koncentrált, magabiztosan vezetett. Aztán Juzsnij két káprázatos labdamenetet nyert meg és brékelte riválisát. Ráadásul akkor sem jött zavarba, amikor 4:2-nél, 40:0-ről, adogatóként elvesztette a gémet: a folytatásban másodszor is fogadóként örülhetett. A lendülete azonban nem tartott sokáig, érezhetően sokat kivett belőle a játszma megnyerése és a negyedikben kipukkadt. Djokovics sorozatban tizennegyedszer játszhat GS-elődöntőt.

Szombaton tehát Rafael Nadal a francia Richard Gasquet ellen játszik a legjobb négy között, a felsőágon pedig Novak Djokovics és Stanislas Wawrinka találkozik. Ha a svájci visszavág a szerbnek a januári, melbourne-i vereségért (12:10 volt a döntő szettben), akkor elmarad a Nadal-Djokovics álomdöntő és a spanyol akár a világranglista élén találhatja magát jövő kedden.

A párosoknál, parádés kezdés után megszakadt egy parádés sorozat. Bob és Mike Bryan három játszmára volt attól, hogy 62 év után megcsinálja a klasszikus Grand Slamet (egy naptári évben megnyerje mind a négy nagy versenyt). A 35 éves ikrek ellen a 40 éves Leander Paes és a szintén veteránnak számító Radek Stepanek extázisba került: az indiai-cseh kettős remek tenisszel legyőzte az amerikaiakat (3:6, 6:3, 6:4). Nem sokkal később a női világranglista vezetők is kiestek. Roberta Vincit és Sara Erranit a Williams nővérek állították meg (65 perc alatt 6:3, 6:1), így Serena és Venus versenyben maradt a harmadik közös US Open győzelemért.

 

2013-AS AMERIKAI NYÍLT TENISZBAJNOKSÁG, US OPEN FÉRFI EGYES, NEGYEDDÖNTŐ:

Stanislas Wawrinka (svájci, 9.) - Andy Murray (brit, 3.) 6:4, 6:3, 6:2

Novak Djokovics (szerb, 1.) - Mihail Juzsnij (orosz, 21.) 6:3, 6:2, 3:6, 6:0

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu