Elmosta az eső Djoko és Nadal párbaját

Szerző: Siklós Erik jelenti PárizsbólLétrehozva: 2012. június 10. 20:17
Talán, ha délután három helyett, tudva, hogy eső várható, előbb kezdték volna az idei Roland Garros utolsó mérkőzését, a férfiak döntőjét, akkor már vasárnap megtudhattuk volna, hogy Nadal hetedszer, vagy Djokovicsé a GS? Persze, ha a címvédő úgy teniszezik végig, mint az első 15 percben, akkor is befejezhették volna még időben a csatát. Így ott tartunk, hogy 3 óra játék után a spanyol salakkirály 6:4, 6:3, 2:6, 1:2-re vezet a világelső ellen, aki adogathat majd a folytatásban és a harmadik szett elejétől (0:2-ről) sorozatban nyolc gémet nyert az addig domináló Nadal ellen. A mérkőzés nagyobb részét esőben teljesítették és ez különösen a harmadik játszmától láthatóan zavarta a mallorcait, de a váratlan fordulathoz kellett az elnyűhetetlen Novak Djokovics is.


A profi férfitenisz 1969 óta íródó történetében (Open éra) nem fordult még elő, hogy ugyanaz a két játékos sorozatban négy Grand Slam-döntőt játsszon. Rafael Nadalnak és Novak Djokovicsnak ez ráadásul akkor sikerült, amikor a minden idők legjobbjaként emlegetett Roger Federer teniszezik. A svájci egyébként pályafutása során kétszer volt hasonló helyzetben, mint most a szerb: a bázeli 2006-ban és 2007-ben is úgy készülődhetett a Roland Garros-döntőre, hogy, ha nyer, akkor megcsinálja a Grand Slamet, egyszerre lesz címvédő a sportvilág négy legnagyobb versenyén (Wimbledon, US Open, Australian Open és Roland Garros). Mindkét alkalommal egy mallorcai legény akadályozta meg Federert, hogy a legendás Rod Laver nyomába érjen. Igaz, az ausztrál 1962-ben még amatőrként, majd öt év eltiltás után 1969-ben már a profik között, egy naptári évben hódította el a négy legértékesebb serleget. Djokovicsnak tehát a salakkirályt kellene legyőznie ahhoz, hogy olyat alkosson, amilyet Federer és Nadal soha nem tudott.

Ez lesz a 15. döntő Nadal és Djokovics között (7:7-re állnak). A különböző statisztikai mutatókban Nadal áll jobban, egymáselleni mérleg (18:14), salakos eredmények (11:2, a Roland Garroson 3:0), de az utolsó három elvesztett Grand Slam-döntő akkor is ott lehet a spanyol fejében, ha az idén előbb Monte Carlóban, majd Rómában is játszmavesztés nélkül verte legnagyobb riválisát. Az elmúlt két hét játéka is egyértelműen Nadal sikerét ígéri, de igaza van Pat Cashnek, aki szerint Djokovicsban megvan a Superman-erő. Elég csak a két legutóbbi, drámai Grand Slam-döntőre emlékezni…

A bajnok, a Muskétások-kupája mellé 1 millió 250 ezer eurós csekket kap, a döntő vesztesének 625 ezer jár. Djokovics trónja egyelőre nem forog veszélyben, de ha Nadal nem nyer, akkor megint helyet cserél Federerrel.

A kérdésekre lehet, hogy nem kapjuk meg a választ vasárnap, mert elkerülhetetlenül közelít az eső Párizs felé. Talán ha elkezdték volna a döntőt délben, akkor nem kellene hétfőre halasztani a finálét, mert eddig nem esett.

15:09: Elkezdték a bemelegítést. Nadal vonult be előbb a centerpályára, utána jött Djokovics. Előtte az elnöki páholyban a háromszoros Roland Garros-bajnok Gustavo Kuerten mindenkinek megmutatta néhány hetes gyermekét. Hideg van, ahogy mondani szokták lóg az eső lába, de úgy tűnik, elkezdődik a fokozott érdeklődéssel várt döntő.

16:16: Rafael Nadal nyerte az első szettet, 58 perc alatt 6:4-re. A címvédő spanyol negyedórás űrtenisszel kezdte a finálét, káprázatos dolgokat produkált, a világelsőnek esélye sem volt, 3:0, harminc semmire vezetett, már kétszer elnyerve riválisa adogatójátékát, amikor váratlanul megtorpant, lepuhult, labdái lerövidültek és elkezdett hibázni. A szerb kihasználta a lehetőséget, és a 36. percben már 3:3 volt az állás, közben eleredt az eső, de szerencsére a játékot nem kellett megszakítani. Nadal lassan összakapta magát és újra ő kezdett dominálni, de a különbség már közel sem volt akkora, mint az első negyedórában. A hetedik gémben harmadszor is elnyerte Djokovics adogatójátékát, és ezt az előnyét már megtartotta a szett végéig.

17:09: Az eső megmentette Novak Djokovicsot a második játszma elvesztésétől. A szerbnek 1 óra 52 percnyi játék után a második szettben maradásért kellett adogatnia: Nadal úgy vezetett 5:3-ra, hogy brékkel kezdett, de 0:2 után 2:2-nél utolérte az első kiemelt. A hetedik gémben azonban a világelső megint elbukta a saját adogatójátékát, és miután egy nagyon hosszú labdamenetet elveszített fogadóelőnynél, a székéhez érve hatalmasat csapott ütőjével a padba, nem kis lyukat vágva bele. A játékvezető figyelmeztette, a szurkolók kifütyülték. A folytatásban Nadal semmire nyerte a saját szerváját, amikor Djokovics kinézett a Roland Garros főbírójára, a svéd Stefan Franssonra, mintegy jelezve neki, hogy ebben az esőben nem kellene tovább játszani. Nem is teniszeztek tovább, a két gladiátor az öltözőbe vonult. Itt tartunk most, 1 óra 52 perc elteltével djokovics-Nadal 4:6, 3:5. Az bíztató, hogy a pályát nem takarták be.

17:37: Másodszor melegít Djokovics és Nadal, nem tartott sokáig a szünet. A szerb padját kicserélték...

17:47: Nem hozott nagy változást a szünet, Nadal 15-re nyerte el Djokovics adogatását és már 6:4, 6:3-ra vezet! Egyetlen játszmára attól, hogy hetedszer is megkoronázzák a Roland Garroson.

18:32: Djokovics feltámadt, a harmadik játszmát brékhátrányból, 0:2-ről nyerte 6:2-re. Folyamatosan esik a Roland Garroson, a szerb olyan teniszt kezdett játszani, amilyet korábban még nem láttunk tőle, ami láthatóan Nadalt is kicsit meglepte. Hihetetlen sebességel üti a labdát, nem ront, és amúgy lelőhetetlen a pályáról.

18:52: Rafa Nadallal olyan történt, ami még nem fordult vele elő a Roland Garroson, de máshol sem gyakran. Sorozatban nyolc gémet vesztett! Pont megszakadt a vesszőfutása, amikor 6.4, 6:3, 2:6, 2.1-nél, három óra játék után Stefan Fransson besétált a pályára és megbeszélte a játékosokkal, hogy nem folytatják. A spanyol nagyon mondta a magáét a svéd főbírónak, valószínűleg ő már sokkal előbb szerette volna, ha befejezik az esőteniszt. Ezúttal kihúzták a ponyvát a pályára, ami nem sok jót ígér a vasárnapi folytatással kapcsolatban.

20:02: Hivatalosan is bejelentették, hogy mára ennyi volt, nem várnak tovább, folytatás hétfőn 13.00-tól.

SZAVAZÁS EREDMÉNYE
Ki nyer a Roland Garros férfi egyesét?
Novak Djokovics 32.1%
 
Rafael Nadal 67.9%
 

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu