Dráma: Rafa Nadal megsérült és kiesett

Szerző: shLétrehozva: 2011. január 26. 12:21
Az idei Australian Openen tenisztörténelmet írhatott volna a világelső Rafa Nadal. Rod Laver 1969-es menetelése óta egyetlen férfi játékos sem mondhatta el magáról, hogy mind a négy Grand Slamen ő a címvédő. A balkezes spanyol tavaly veretlen maradt a Roland Garroson, Wimbledonban és a US Openen. Melbourne-ben azonban megállította őt honfitársa David Ferrer (7.), aki az utolsó negyeddöntőben 6:4, 6:2, 6:3-ra győzte le az első kiemeltet. A történethez tartozik, hogy Nadal a csata elején megsérült és csak a helyszín, a tét nagysága miatt nem adta fel. Az is igaz, hogy Ferrer bámulatosan teniszezett, kérdés, megtudja-e ezt ismételni az elődöntőben Andy Murray ellen.


 

Rafael Nadal utoljára tavaly januárban kapott ki Grand Slamen, akkor is a negyeddöntőben,  sérülten (a térde hagyta cserben) nem bírt Andy Murrayvel: 3:6, 6:7, 0:3-nál fel is adta a kilátástalan küzdelmet). Az idei szituáció azonban más volt, mert a spanyol világelső nem egyszerűen a tízedik Grand Slam-serlegéért jött Melbourne-be, hanem, hogy megcsinálja, ami utoljára Rod Lavernek sikerült.

Honfitársa, David Ferrer nem tűnt megoldhatatlan feladatnak, korábbi 14 találkozójukból 11-et Nadal nyert, igaz, a 2007-es US Openen már meglepte egyszer őt a valenciai. Ferrer csendben haladva jutott el a negyeddöntőig, de akik látták a litván Richard Berankis és a kanadai Milos Raonic elleni magabiztos sikerét, tudták, kirobbanó formában van, ráadásul az idén még nem vesztett mérkőzést, veretlen maradt Aucklandben (a döntőben Nalbandiant verte 6:3, 6:2-re).

Reuters
Ferrer kihasználta Nadal szenvedését és másodszor került GS-tornán elődöntőbe Fotó: Reuters
Már 23 perce tartott a találkozó, amikor még csak két gémet játszottak le, a másodikban nyolcszor volt egyenlő, míg Ferrer elnyerte a mallorcai adogatását, aki azonban rögtön visszabrékelt. Az addigiak alapján joggal hihette a Rod Laver Arena közönsége, hogy az idei Australian Open egyik legjobb meccsére, legnagyobb csatájára van kilátás. Ferrer hiba nélkül bombázta Nadal térfelét, és nem egyszer a világelső fegyverével - hihetetlen védekezésből pazar támadással - állította megoldhatatlan feladat elé riválisát. Nadal megtapasztalhatta, milyen egy jó Nadal ellen: előbb azt érzed, hogy egy fallal játszol, aztán a fal elkezd tüzelni, minél jobbat ütsz, annál kegyetlenebbül jön vissza.

A felejthetetlen teniszestéről álmodozók sokáig nem örülhettek, mert a 2009-es bajnok az első pihenőben eltűnt a pályáról és közel tíz perc után tért vissza. Annyit lehetett tudni, hogy orvosi kezelésre szorult. Később felfedezhető volt a nadrágja alatt a bal combján egy nagy kötés, és elterjedt a híre, hogy az ápolás alatt már-már úgy döntött, feladja a meccset. Ez végül nem következett be, bár Ferrer a folytatásban mindig úgy nézett át a háló túloldalára, mint aki várja, hogy ellenfele bedobja a törülközőt. Nadal azonban az utolsó pontig küzdött, harcolt, de sérülten képtelen volt ellenállni az egyébként szenzációsan teniszező riválisának. Rengeteget hibázott, befejezőütéseket rontott el, lemaradt a labdákról.

Reuters
Nadal sokat rontott, nem tudott taktikát váltani és kiesett Fotó: Reuters

Az első játszma végén az egyenlítésért adogathatott (miután Ferrer hiába szervált a szettért), de a fontos pontokat tőle teljesen szokatlan módon nem ő nyerte. A második felvonásban 2:2-ig bírta, aztán Ferrer sorozatban hét gémet csinált és már 6:4, 6:2, 3:0-ra vezetett. Az aréna egyik fele talán arra várt, hogy mikor adja már fel Nadal, a másik, a balkezes bajnokhoz hasonlóan, a végsőkig bízott a csodában. Rafael Nadal tekintetéből a tanácstalanság (feladjam, vagy harcoljak), a szomorúság és a szenvedés volt kiolvasható. A dráma percről percre fokozódott. Kiesik Rafael Nadal, vagy feltámad és fordít?

Jim Courier szerint a fordulat akkor következhetett volna be, ha Ferrer megremeg, vagy Nadalnak sikerül taktikát váltania és sokkal agresszívebben teniszezve lerövidíteni a pontokat. Egyik sem következett be, David Ferrer 2 óra 33 perc alatt 6:4, 6:2, 6:3-ra verte a féllábú királyt. Csütörtökön Roger Federer és Novak Djokovics, pénteken pedig Andy Murray és David Ferrer mérkőzik egymással a döntőbe jutásért.

A találkozót követően az interjúszobában Rafael Nadal nem volt hajlandó arról beszélni, hogy pontosan mi történt vele a pályán.

RAFAEL NADAL NYILATKOZATA A MÉRKŐZÉS UTÁN:
„Nem mondhatok semmit a sérülésről, komolyan szeretném, ha nem kellene beszélnem róla, de nem is tudok semmit. Inkább a meccsről nyilatkoznék. David nagyon magas szinten teniszezett, csak gratulálni tudok neki, és a legjobbat kívánni az elődöntőre. Murray ellen nem ő az esélyes, de ha így játszik a fináléba is bejuthat és akár megnyerheti a versenyt, amit igazán szeretnék, mert nagyon jó barátom. Mindent megpróbáltam, de ennél többre nem voltam képes.
Nem hiszem, hogy el kell mondanom, mit éreztem a pályán, de az egyértelmű, nem voltam igazán jól. Gyakorlatilag a mérkőzés legelejétől volt egy problémám amiután a meccs szinte befejeződött. De értsék meg, nehéz nekem erről beszélni, nem akarom, hogy az a kép alakuljon ki rólam, amikor vesztek, mindig problémáim vannak. Kérem fogadják ezt el.
Az utóbbi napokban nagyszerűen éreztem magam, tegnap is remekül ment az edzésen, a mérkőzés előtti bemelegítés is fantasztikus volt. Úgy kezdtem a második hetet, hogy egyre jobban és jobban alakult minden. Az egyetlen probléma, egy kis szerencsétlenség, Dohában összeszedtem egy vírust és ilyenkor a szervezet legyengül, minden sokkal kockázatosabb.
Egy sportolónak ugyanolyan nyugodtan kell elfogadnia a nehéz pillanatokat, mint a nagy győzelmeket. Szerencsére nekem utóbbiakban jóval több részem volt. Most sem tehetek mást, mint újra keményen dolgozom tovább, hogy versenyben legyek a legjobb játékosok ellen" – mondta a mérkőzést követő sajtótájékoztatón Rafael Nadal.
AUSTRALIAN OPEN (25 millió ausztrál dollár, kemény pálya):
Férfi egyes, negyeddöntő:
Ferrer (spanyol, 7.)-Nadal (spanyol, 1.) 6:4, 6:2, 6:3
A. Murray (skót, 5.)-Dolgopolov (ukrán) 7:5, 6:3, 6:7, 6:3 
Női egyes, negyeddöntő:
Clijsters (belga, 3.)-A. Radwanska (lengyel, 12.) 6:3, 7:6 (7-4)
Zvonarjova (orosz, 2.)-Kvitová (cseh, 25.) 6:2, 6:4  
 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu