Az ötödik siker felé menetel Rafa Nadal

Szerző: shLétrehozva: 2009. április 25. 18:12
Nem okozott csalódást az őt éltetőknek a világelső Rafael Nadal, hiszen két játszmában legyőzte az orosz Nyikolaj Davigyenkót Barcelonában az 1,995 millió euró összdíjazású salakpályás tenisztorna elődöntőjében. Ha a vasárnapi fináléban nyer, Monte Carlóhoz hasonlóan ötödször diadalmaskodna a barcelonai tornán is. A spanyol házidöntőről a másik meccsen David Ferrer gondoskodott, aki három szettben múlta felül Fernando Gonzálezt.


BARCELONA, 1,995 MILLIÓ EURÓ ÖSSZDÍJAZÁS, SALAK, FÉRFI ELŐDÖNTŐ
Nadal (spanyol, 1.) – Davigyenko (orosz, 3.) 6:3, 6:2

 

Az orosz klasszis egészen szép mérleggel bírt a megállíthatatlan világelsővel szemben, korábbi öt találkozójukon kétszer is diadalmaskodott ellene. Igaz, legutóbb csonka mérkőzésen nyert, 2008 októberében, Párizsban egy 6:1-re elveszítette szett után a fiatal spanyol feladta a meccset.

Az egyenlítés motiválta Davigyenkót Barcelonában, de hát hazai pályán a félelmetes formában lévő Nadal ellen… ez több mint lehetetlen vállalkozásnak bizonyult. Az első felvonásban 2:2 után három fogadóelőnyhöz jutott a világelső, s bár az ellenfél hosszú alapvonalütése kellett hozzá, a harmadikat hozta. 5:3-as vezetése után hasonlóan alakult a helyzet, ám itt már második brék- s egyben játszmalabdáját értékesítette Nadal: elütése az első szett megnyerését érte.

Nem várt sétagalopp a hazai közönség űzte spanyolra, Davigyenko egyre pontosabban teniszezett. Azonban hiába a javuló forma, a negyedik játékban ismét nem tudta tartani adogatását az orosz, így Nadal kezébe került, immár számokban is kifejezve, az irányítás. Ezután következett egy játék, amiben Davigyenko kis híján visszahozta magát a szettbe. Háromszor volt fogadóelőnye, de „Rafa” megmentette a sírból a játékot, és megerősítette vezetését.

A Davigyenkóra nézve nem túl hízelgő végeredményről gondoskodott a spanyol bika, hiszen 5:2 után, a meccsért fogadva is elcsente az orosz adogatását, így 1 óra 46 perc játék után bejutott a torna vasárnapi fináléjába.

 

BARCELONA, 1,995 MILLIÓ EURÓ ÖSSZDÍJAZÁS, SALAK, FÉRFI ELŐDÖNTŐ
Ferrer (spanyol, 4.) – González (chilei, 5.) 2:6, 6:2, 7:6 (7-5)

 

Ferrer nem éppen kedvező előjelekkel várta az összecsapást, addigi hat találkozójukból négyszer sem bírt Gonzálezzel. Pedig kettejük legnagyobb meccsét ő nyerte, amikor három éve Wimbledonban a 16 között maratoni csatában, két szett hátrányból fordítva győzött.

A múlt kísértett a spanyolnál, kétszer is elvesztette adogatását, ez pedig törvényszerűen az első játszma elvesztéséhez vezetett, mindössze 29 perc alatt. A második felvonásban buzgón dolgozott Ferrer a spanyol házidöntőért, s amilyen hamar eldőlt az első szett, olyan gyorsan véget ért a második, ezúttal a hazai játékos javára.

A mindent eldöntő, harmadik játszmában Ferrer a fordítás adta lélektani előny birtokában jól játszott. Kiakasztóan jól… Gonzáleznél a 2:1 után elvesztett adogatójátéknál szakadt el a cérna, összetört ütőjét a „baleset” előttinél jóval higgadtabban nyújtotta a pihenőszéke mögött ülő kisgyereknek.

A spanyol kezében volt a játszma, ám González nagy küzdelemben rövidítésre mentette a mérkőzést. Hiába harcolta ki azonban a ráadást, Ferrer kimerítő csatában behúzta a szettet és a meccset is.

A vasárnapi döntőben megismétlődik a tavalyi finálé, ismét a világelső Rafael Nadal és a  világranglista 13. David Ferrer néz egymással farkasszemet.

 

 

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu