Ötvenegy aranyéremmel zárt Kína

Szerző: shLétrehozva: 2008. augusztus 24. 12:32
A 2008-as ötkarikás játékok zárónapján rendezett hat ökölvívódöntőből háromban volt kínai érdekelt, a papírsúlyú Cou Si-ming (48 kg) és a félnehézsúlyú Csang Hsziao-ping (81 kg) győzött, a szupernehézsúlyú Csang Csi-lej (+91 kg) viszont kikapott. Azaz a meglévő negyvenkilenc olimpiai bajnoki címhez hozzácsapott még kettőt a házigazda ázsiai óriás, amely 51 arany-, 21 ezüst- és 28 bronzéremmel zárta a pekingi seregszemlét.Öt súlycsoportban már szombaton befejeződtek a küzdelmek a tizenegyből. Légsúlyban (51 kg) a thaiföldi Szomdzsit Dzsongdzsohor, pehelysúlyban (57 kg) az ukrán Vaszil Lomacsenko, kisváltósúlyban (64 kg) a dominikai Felix Diaz, középsúlyban (75 kg) a brit James Degale, nehézsúlyban (91 kg) pedig az orosz Rahim Csahkijev nyert.

 

A vasárnapi zárónapra maradt a döntés a fennmaradó hat kategóriában, a fénykorát élő kínai versenysport sokszínűségét mutatja, hogy háromban hazai öklözőért szoríthatott a pekingi közönség a 13 ezer férőhelyes Dolgozók Sportcsarnokában. És kettőben bajnokot is avathattak.

 

Ami a papírsúlyú Cou Si-mingnek (48 kg) és a félnehézsúlyú Csang Hsziao-pingnek (81 kg) sikerült, az a szupernehézsúlyú Csang Csi-lejnek (+91 kg) nem. Cou és az egyik Csang megdicsőült, a másik Csang elbukott. Már ha lehet bukásnak nevezni az ezüstérmet a maximalista kínaiaknál.

 

A rendezők célja az volt, hogy legyőzzék az Egyesült Államokat. Hát legyőzték. Nem is akárhogy. Az aranyérmek számát tekintve 51-36 lett a meglehetősen egyoldalú versenyfutás végeredménye a házigazdák javára.

 

A dobogós helyek tekintetében 110-100 arányban a tengerentúliak kerekedtek felül. A kínaiak tornában kilenc, műugrásban öt, asztaliteniszben és lövészetben négy-négy aranyat nyertek, ezekben a sportágakban taroltak.

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu