Ők voltak a vancouveri olimpia hősei!

Szerző: shLétrehozva: 2010. március 2. 13:26
Hősök! Hősök! Hősök! A világ számos országában tekintenek így az olimpiai bajnokokra, még akkor is, ha „csak” egy alkalommal álltak a dobogóra. A sportimádók ugyanis nagyon jól tudják, mennyi munka és szenvedés előzi meg a sikereket, de azzal is tisztában lehetünk, már a pontszerző helyekért, sőt sokszor a célba érkezésért is őrült küzdelem zajlik. A vasárnap befejeződött vancouveri téli olimpia is rengeteg tanulságot hozott, legendák buktak, új hősök „születtek”.


Mostani összeállításunkban számszakilag értékeljük az ötkarikás játékokat, hely hiányában sajnos nem emlékezhetünk meg az összes csodáról, pedig nem csak a győztesek szolgáltatták a szenzációs bravúrokat.



MARIT BJÖRGEN, A SÍFUTÁS ÉS AZ OLIMPIA KIRÁLYNŐJE

Reuters
Marit Björgen öröme Fotó: Reuters


Négyszeres világbajnokként és a 2006-os torinói olimpia rossz emlékeivel érkezett Kanadába, ahol aztán végleg bebizonyította, az elmúlt évtized legjobb sífutónője. Parádés teljesítménnyel győzött a rendkívül látványos sprintszámban, majd némi meglepetésre a 15 km-es üldözéses versenyben is megelőzött mindenkit, többek között a nagy esélyes Justyna Kowalczykot. Björgen a váltóval nyert arannyal triplázott, majd őrült hajrá után, 0.3 mp-cel kapott ki lengyel vetélytársától a 30 km-es klasszikus stílusú futamban.
A norvég klasszist egyébként többször bírálta Kowalczyk, állította, ellenfele tiltott szerekkel él orvosilag igazolt asztmája miatt. A lengyel versenyző aztán elnézést kért Björgentől, akit példaképének tart. Valószínű, hogy ezután sem keresik különösen egymás társaságát, de talán enyhül a feszültség.

VANG MENG, A RÖVIDPÁLYÁK „RÉME”

Reuters
Vang Meng ünnepel a célban Fotó: Reuters


A 24 éves kínai koris Kína legsikeresebb versenyzőjének számít a téli olimpiákon, vagyis fiatal kora ellenére legendának számít. Négy évvel ezelőtt Torinóban mindenféle medáliából egyet gyűjtött be, Vancouverben aztán már csak a győzelmek száma változott. Pedig jól tudjuk, a rövidpályás gyorskorisoknál egy pillanat alatt eleshet bármelyik klasszis, de a kizárás sem számít egyedik esetnek. Vang Meng tudását jól mutatja, hogy a világbajnokságokon már tizennégy (!!!) aranyat gyűjtött be. Tud valamit, szentigaz!

PETTER NORTHUG, AZ ÚJ BJÖRN DäHLIE

Reuters
Petter Northug, avagy vége az 50 km-nek... Fotó: Reuters


Sokan már most megelőlegezték a 24 éves klasszisnak, hogy méltó követője lesz nyolcszoros olimpiai bajnok honfitársának. Northug négyszeres világbajnok, tavaly Liberceben triplázott, ezért is nyomhatta agyon az elvárás a 15 km-es versenyben, mindössze 41. lett. Sokan már temették az ifjú norvégot, aki később két arany, illetve egy-egy ezüsttel és bronzzal mutatta meg valós tudását. Northug nyerte a záró napon az óriási presztízsű 50 km-es küzdelmet, ismét már-már legendásnak tartott ellenállhatatlan hajrájának köszönhetően.

SIMON AMMANN, „CSAK” DUPLÁZNI TUD AZ OLIMPIÁN…

Reuters
Simon Ammann, a síugrás legendája Fotó: Reuters

Nyolc évvel ezelőtt Salt Lake Cityben robbant be a köztudatba, amikor a nagy esélyes Sven Hannawaldot és Adam Malyszt megelőzve nyert normál- és nagysáncon. A meglepetés nagyságát mutatta, hogy a svájci „Harry Potter” a 2002-es olimpiáig egyetlen világkupa-versenyt sem nyert. Azóta bepótolta utóbbi „elmaradását”, Vancouverben pedig a sportág történetének legsikeresebb képviselője lett. Elképesztő fölénnyel duplázott, ezzel négyre növelte ötkarikás aranyai számát. Ennyivel csak Matti Nykänen rendelkezik, de a finn legenda egyik győzelmét csapatban aratta. Simon Ammann tehát ismét a csúcsra érkezett, a napokban azonban azt állította, akár már jövőre befejezheti pályafutását, feltéve, ha továbbra is ilyen sikeres lesz. Oslóban világbajnokságot rendeznek majd, Ammann nagy ellenfelei (Gregor Schlierenzauer és Malysz) már fenik a fogukat!


MAGDALENA NEUNER, A SÍLÖVŐK „TOPMODELLJE”

Reuters
Magdalena Neuner a müncheni repülőtéren Fotó: Reuters


Még csak 23 éves, de már mindent megnyert, amit lehetett. Tizenkilenc esztendősen mutatkozott be a világkupában, immár tizennyolc diadalnál jár. A világbajnokságokon sem fogta vissza magát, hat alkalommal játszották el a tiszteletére a német himnuszt. Már ez is nagy népszerűséget biztosítana számára, de külseje további rajongókat csábít a versenyekre és a televíziós képernyők elé. A gyönyörű Magdalena közepes lövőnek számít, pedig ez is fontos eleme a biatlonnak. Vancouverben aztán túllépett ezen a „besoroláson”. A sprintversenyt ugyan elveszítette 1.5 mp-cel (!!!) a szlovák színekben induló Anasztaszja Kuminával szemben, de utána győzött az üldözéses és a tömegrajtos csatában. Váltóban nem állt rajthoz fáradtságra hivatkozva, a németek pedig „csak” a harmadik helyen értek célba…

MARTINA SÁBLIKOVÁ, A CSEHEK KORIS ÁSZA

Reuters
Útban az újabb győzelem felé, vagyis Martina Sábliková Fotó: Reuters

Csehországról sokaknak elsősorban a remek jégkorong-válogatott jutott eszébe az ötkarikás játékok előtt, aztán a 22 éves Nové Mestó-i hölgy szinte mindenkit elhomályosított. Így a szurkolók is könnyebben emésztették meg, hogy a hokisok már az elődöntőbe sem jutottak be. Martina kisasszony azonban bőven kárpótolt mindenkit, igazolta, nem véletlenül szerepel a neve mellett az öt világbajnoki cím. Vancouverben aztán két pokolian nehéz számban, 3000 és 5000 méteren bizonyult verhetetlennek, mérlegét az 1500-as bronz egészíti ki.

MARIA RIESCH, AKI ELHOMÁLYOSÍTOTTA BARÁTNŐJÉT

Reuters
Maria Riesch és az aranyérem Fotó: Reuters


Az alpesisí-versenyek előtt a közvélemény mást sem hallott, mint Lindsey Vonn nevét. Tény, az amerikaiak klasszisa elképesztően gyors, külsejével pedig a kőkemény férfiakat is meghódította. Nem sokkal a téli olimpia előtt bikiniben mutatkozott a Sports Illustrated hasábjain, ezzel tetőfokára hágott a Vonn-láz. A csinos amerikai aztán lesiklásban nyert, utána harmadik lett szuper-óriásműlesiklásban. Ezután lépett színre egyik legjobb barátnője, a műlesiklásban tavaly világbajnok német síelő. Maria Riesch szuperkombinációban és szlalomban is a legjobbnak bizonyult, ezzel az ötkarikás játékok legsikeresebb alpesi síelője lett. Kell ennél több a boldogsághoz???

A vancouveri éremhalmozók (csak a győztesek):
5 érem:
Marit Björgen (norvég, sífutás) 3 arany, 1 ezüst, 1 bronz
4 érem:
Petter Northug (norvég sífutás) 2 arany, 1 ezüst, 1 bronz
3 érem:
Wang Meng (kínai, rövidpályás gyorskorcsolya) 3 arany
Magdalena Neuner (német, sílövészet) 2 arany, 1 ezüst
Emil Hegle Svendsen (norvég, sílövészet) 2 arany, 1 ezüst
Li Jung Szu (dél-koreai, rövidpályás gyorskorcsolya) 2 arany, 1 ezüst
Martina Sábliková (cseh, gyorskorcsolya) 2 arany, 1 bronz
Stephanie Beckert (német, gyorskorcsolya) 1 arany, 2 ezüst
Justyna Kowalczyk (lengyel, sífutás) 1 arany, 1 ezüst, 1 bronz
Aksel Lund Svindal (norvég, alpesi sí) 1 arany, 1 ezüst, 1 bronz
Bode Miller (amerikai, alpesi sí) 1 arany, 1 ezüst, 1 bronz
Johan Olsson (svéd, sífutás) 1 arany, 2 bronz
Gregor Schlierenzauer (osztrák, síugrás) 1 arany, 2 bronz
2 érem:
Maria Riesch (német, alpesi sí) 2 arany
Csou Jang (kínai, rövidpályás gyorskorcsolya) 2 arany
Marcus Hellner (svéd, sífutás) 2 arany
Simon Ammann (svájci, síugrás) 2 arany
Charles Hamelin (kanadai, rövidpályás gyorskorcsolya) 2 arany
Olga Zajceva (orosz, sílövészet) 1 arany, 1 ezüst
Anasztaszja Kuzmina (szlovák, sílövészet) 1 arany, 1 ezüst
Evi Sachenbacher-Stehle (német, sífutás) 1 arany, 1 ezüst
Claudia Nystad (német, sífutás) 1 arany, 1 ezüst
Charlotte Kalla (svéd, sífutás) 1 arany, 1 ezüst
Kevin Kuske (német, bob) 1 arany, 1 ezüst
Andre Lange (német, bob) 1 arany, 1 ezüst
Ole Einar Björndalen (norvég, sílövészet) 1 arany, 1 ezüst
Bill Demong (amerikai, északi összetett) 1 arany, 1 ezüst
Mo Te Bum (dél-koreai, gyorskorcsolya) 1 arany, 1 ezüst
Shani Davis (amerikai, gyorskorcsolya) 1 arany, 1 ezüst
Li Szeung Hun (dél-koreai, gyorskorcsolya) 1 arany, 1 ezüst
Lindsey Vonn (amerikai, alpesi sí) 1 arany, 1 bronz
Jevgenyij Usztyigov (orosz, sílövészet) 1 arany, 1 bronz
Vincent Jay (francia, északi összetett) 1 arany, 1 bronz
Bernhard Gruber (osztrák, északi összetett) 1 arany, 1 bronz
Sven Kramer (holland, gyorskorcsolya) 1 arany, 1 bronz
Mark Tuitert (holland, gyorskorcsolya) 1 arany, 1 bronz
Francois-Louis Tremblay (kanadai, rövidpályás gyorskorcsolya) 1 arany, 1 bronz

 

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu