Hivatalos: nem csalt az olimpiai bajnok!

Szerző: shLétrehozva: 2010. február 20. 18:00
Megszületett a végleges döntés a múlthét hétvégén Vancouverben középsáncon olimpiai bajnoki címet szerző síugró, Simon Ammann ügyében. A Nemzetközi Síszövetség (FIS) felszerelésekért felelős szakembere, Jouko Tomaenen nem talált semmi kivetnivalót a svájci győztes osztrákok által megkérdőjelezett kötésében.


„Tomaenen vizsgálata során semmi olyanra nem derült fény, amely megszegné a szabályokat, ezért a zsűri egyhangúlag elfogadta az állásfoglalást" – áll a FIS versenyigazgatója, Walter Hofer nyilatkozatában. 

Mint ismeretes, Wolfgang Pointner az osztrák síugrócsapat kapitánya szerint, az újfajta, a finn Bison Binding cég amúgy szabályos termékét a svájciak átalakították, így a használója jogtalan előnyhöz jutott. A meghosszabbított saroktámasz révén Simon Ammann stabilabban tarthatja lábát, jobban kontrollálhatja repülését, ezzel fontos méterekkel hosszabbíthatja meg ugrásait.

A svájciak a vádakra úgy válaszoltak, hogy a sportágot uraló, ám a középsáncon leszerepelő „szomszédok" így próbálnak kifogást keresni gyenge produkciójukra. Pointner panasza azért is furcsa, mert a versenyt második helyen záró Adam Malysz-nak semmi kifogása nem volt Ammann saroktámaszával kapcsolatban.

„Az biztos, hogy az osztrákokat kikészítette pszichikailag a kötés-ügy. Folyamatosan erről beszélnek, felteszik maguknak a kérdést: miért nem mi használjuk ezt? – mondta a középsáncon ezüstérmes Malysz.

A lengyelek klasszisa állítja, néhány hónappal ezelőtt az osztrák válogatott tagjai is kipróbálták az „Amman-kötést”, amelyről állították, óriási segítséget jelent. De elvetették a használatát, mert úgy vélték, a nagy- és az óriássáncon túlzottan balesetveszélyes lenne.

„A kötés révén ugyanis az eddiginél is több szél kerülne a versenyző alá, és elképzelhető, hogy emiatt már nem tudná megfelelően tartani a lábait. Így bukás is lehetne egy túlságosan jól sikerült ugrásból…

Az biztos, hogy Amman hatalmas lépést tett előre, újat talált ki. Lehet, hogy nem jelent olyan nagy előnyt az ugrásoknál, de az ellenfeleket alaposan megzavarta. Úgy gondolhatják, nincs esélyük Amman legyőzésére” – tette hozzá Malysz.

A lengyelek nemzeti hőse zárásként becsülettel bevallotta, a síugrók felszerelésének nagy részét nem homologizálja a FIS, csak a lécek elejét és végét vizsgálja. A többit a sportolók saját belátásuk szerint módosítják. Így nem is igazán érthető, miért hiányolták az osztrákok az Amman-kötés hitelesítését…

EMLÉKEZETŐ, VANCOUVER 2010, SÍUGRÁS (KÖZÉPSÁNC):
1. Simon Ammann (Svájc) 276.5 pont (105.0 m, 108.0 m)
2. Adam Malysz (Lengyelország) 269.5 (103.5, 105.0)
3. Gregor Schlierenzauer (Ausztria) 268.0 (101.5, 106.5)
4. Janne Ahonen (Finnország) 263.0 (102.0, 104.0)
5. Michael Uhrmann (Németország) 262.5 (103.5, 102.0)
6. Robert Kranjec (Szlovénia) 259.5 (102.0, 102.5)
 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu