Áll a bál a síugrófenomén kötése miatt

Szerző: shLétrehozva: 2010. február 19. 12:10
A középsáncon megnyert aranyérmét ugyan nem veszíti el, de elképzelhető, hogy Simon Ammann bajba kerül új és állítólag jelentős segítséget jelentő saroktámasza miatt a szombati nagysánc-verseny előtt. Az osztrák síugró-válogatott szakmai stábja ugyanis azt szeretné elérni, hogy a Nemzetközi Sí Szövetség ne engedélyezze a felszerelés használatát a svájci fenoménnak.


A 2002-es Salt Lake City-i téli ötkarikás játékokon két aranyérmet szerző Ammann meggyőző fölénnyel diadalmaskodott Vancouverben, sikere után pedig a hét elejéig csend és nyugalom uralkodott a síugró-társadalomban. Aztán az osztrák váratlanul, de elég nagy hévvel kezdték támadni a fenomént, azt állítva, szabálytalan felszerelést használt.

Óvás ugyan nem érkezett a szombati végeredménnyel szemben, így a FIS kizárta annak a lehetőségét, hogy elvenné Simon Ammann aranyérmét. Alexander Pointner főedző vezetésével azonban az osztrákok azt szeretnék elérni, hogy a svájci klasszis kötését vizsgálja meg a nemzetközi szövetség, és ha nem találja szabályosnak, akkor tiltsa meg a használatát.

Pointner állítja, Ammann felszerelését eddig nem homologizálta a FIS, ezért nem is felelhet meg az előírásoknak. Az osztrákok állítják, az újfajta, a finn Bison Binding cég amúgy szabályos termékét a svájciak átalakították, így a használója jogtalan előnyhöz jutott. A meghosszabbított saroktámasz révén Simon Ammann stabilabban tarthatja lábát, jobban kontrollálhatja repülését, ezzel fontos méterekkel hosszabbíthatja meg ugrásait.

A háromszoros olimpiai bajnok február elején a klingenthali világkupa-versenyen használta először az új kötést, magabiztosan győzött a lengyel Adam Malysz és az osztrák Gregor Schlierenzauer előtt. Érdekesség, hogy a vancouveri középsáncon is ugyanez volt a sorrend.

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu