Ki állítja meg a szárnyaló angyalokat?

Szerző: shLétrehozva: 2008. szeptember 30. 21:39
Magyar idő szerint szerda este kilenc órakor a Philadelphia – Milwaukee mérkőzéssel kezdetét veszi a Major League Baseball 2008-as idényének rájátszása. A címvédő Boston Red Sox „csak” szabadkártyával, a legnagyobb szurkolótáborral rendelkező New York Yankees viszont egyáltalán nem képviselteti magát az állva maradt csapatok között. A papírforma Los Angeles Angels - Chicago Cubs döntőt igér...


Utolsóként magyar idő szerint ma hajnalban a Chicago White Sox került az MLB idei szezonjának rájátszásába. A „fehér zoknisok” a Minnesota Twinsszel játszottak hazai pályán egy ki-ki mérkőzést (az alapszakasz után mindketten ugyanolyan mérleggel álltak: 88 győzelem, 74 vereség), így még egy extra napot iktattak be, hogy eldöntsék melyik csapat végezhet az American League középső csoportjának első helyén.

 

 

Nem mindennapi izgalmak után behúzta a meccset a Chicago, a „playoff” hangulatú találkozó után 1-0-át mutatott az eredményjelző (a baseballban az 1-0 a legritkább eredmény).

A Chicago White Sox csak saját magának köszönheti, hogy ennyire szoros lett az évad vége, az ütőgép Carlos Quentin szeptember 5-i sérülése lebénította a csapattársakat és szeptember végére a Minneota Twins – a csoportot május eleje óta uralta a White Sox - átvette a vezetést.

 

A lélekjelenlétüknek köszönhetően azonban sikerült megmenteniük az évadukat. A rájátszás első körében idegenben kezdenek a Tampa Bay Rays ellen.

 

 

 

A szakértők a Los Angeles Angelst tartják a bajnokság legnagyobb esélyesének. Az „angyalok” végigrobogtak szinte az egész mezőnyön és a legjobb mérleggel (100 győzelem, 62 vereség) zárták az alapszakaszt.

 

Az Anaheimben székelő gárdától rettegnek az ellenfelek. Mike Scioscia alakulatában minden poszton olyan játékos található, aki bármikor el tud dönteni egy mérkőzést. A rájátszásban nem lesz még egy olyan alakulat, amely három, szinte egyforma képességű kezdődobóval (Ervin Santana, John Lackey és Joe Saunders), valamint a liga egyik legjobb átlagával rendelkező bullpenjével (tartalékdobóival) - benne a kegyetlen záróember Francisco „K-Rod” Rodriguezzel (62 mérkőzésmentés)- állna fel.

 

 

A rájátszás első körében az Angels a címvédő Boston Red Soxal találkozik. A bostoniak az American League keleti csoportjának második helyén végeztek. Július végén eladták a baseball egyik ikonjának számító Manny Ramirezt és hiába nyújtottak elfogadható teljesítményt volt a csoportjukban egy jobb csapat.

 

No, nem a New York Yankees (12 év után nem végeztek rájátszást érő helyen), hanem a 2007-ben még a liga legrosszabbja a Tampa Bay Rays.

 

 

A St. Petersburgiek igazi csapatként muzsikálva előzték meg a két óriást, de a csapaton belül volt egy játékos, aki újoncként a nehéz helyzetekben vállára vette a Tampát. Evan Longoria MVP formában játszott áprilistól egészen augusztus végi sérüléséig.

 

 

Amikor hiányzott a csapatnak sem ment, ám szeptember közepén visszatért, ott folytatta, ahol abbahagyta és élen tartotta a Rayst. Hazai pályán a Tropicana Fielden kezdik a rájátszást (a White Sox ellen) 57-24-es hazai mérlege tekintélyt parancsolónak mondható.

 

 

A történelemben még nem volt olyan, hogy valaki azt követően, hogy utolsó volt csoportjában a rákövetkező évben megnyerte volna azt.


A már említette Manny Ramirez július utolsó napján „ligát váltott”. Az American League-ből a National League-be, azon belül is Hollywoodba költözött. A Los Angeles Dodgers igazolta le.

 

 

A média figyelme egy csapásra Bostonról a nyugati partra terelődött. Első mérkőzését (Arizona ellen) többen követték figyelemmel az Egyesült Államokban, mint bármelyik alapszakasz mérkőzést. Manny meg is hálálta a bizalmat, barátságos és mindig mosolygós stílusával az egész Dodgerst feltámasztotta, és a rájátszásba vezette őket (azóta a Los Angeles Dodgerst csak „Mannywoodnak” becézik).

 

 

Manny Ramirez azonban nem lehet garancia a végső sikerhez. Szerdán a Chicago Cubshoz látogatnak. A Cubs legutóbb száz éve, 1908-ban nyert bajnokságot, a Wrigley Fielden egész évben erre a száz évre koncentráltak, amolyan most vagy soha hangulat uralkodik Chicago északi felén.

 

 

Az alapszakaszban az Angels mellett a legkiegyenlítettebb teljesítményt nyújtották (97 győzelem 64 vereség), kérdés mennyire tudják elviselni a rájuk nehezedő terhet.

 

 

 

A Chicago Cubs csoportjában a második helyen végző Milwaukee Brewers szerezte meg a National League szabadkártyáját. Milwaukeeban azonban nem olyan rózsás a helyzet, mint amennyire látszik. Kiszámíthatatlan, mikor nyer vagy veszít a csapat.

 

 

Egy biztos pont van: CC Sabathia, aki év közben érkezett Clevelandből és mindössze egy vereséget szenvedett a Brewers mezében. Gyakorlatilag azt csinált az ellenfél ütőjátékosaival, amit akart. A másik sztárdobó Ben Sheets sérülése miatt valószínűleg kihagyja a teljes rájátszást, márpedig egyszál dobóval általában nem terem babér egy gárdának sem októberben.

 

 

A Milwaukee Philadelphiába költözik, hogy magyar idő szerint szerda és csütörtök éjjel megmérkőzzön a Philadelphia Phillies gárdájával. A Phillies csoportjában a New York Mets és a Florida Marlins is bejelentkezett az első helyért, de mivel a philadelphiak az összes fontos szériát - főleg a riválisok ellen - behúzták, övék lett az NL északi divíziójának első pozíciója.

 

 

A Milwaukee elleni megmérettetésen a papírforma szerint nem lehet gond. Az alapszakaszban 6 mérkőzést játszottak egymás ellen, abból ötször a Philadelphia örülhetett.


 

A RÁJÁTSZÁS ELSŐ KÖRÉNEK PÁROSÍTÁSA:
American League
Tampa Bay Rays - Chicago White Sox
Los Angeles Angels - Boston Red Sox
National League
Philadelphia Phillies - Milwaukee Brewers
Chicago Cubs - Los Angeles Dodgers

A rájátszás első köre az egyik fél harmadik győzelméig tart, a főcsoportdöntők és a nagydöntő alatt viszont már négy sikert kell aratnia a jobbnak.

 

Az összes mérkőzést a Magyarországon is fogható NASN közvetíti.

 

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu