Vb-2010: a kis Honduras nagy esélye!

Szerző: shLétrehozva: 2010. június 5. 19:56
Június 11-én két mérkőzéssel rajtol a Dél-afrikai Köztársaságban a XIX. labdarúgó-világbajnokság. A sportvilág 1930 óta izgulhat a mérkőzések és a csapatok kapcsán, rengeteg legenda született, számos csodálatos történésnek tapsolhattak a szurkolók. A SportHirado.hu a rajtig bemutatja a tornán induló 32 nemzeti válogatottat. Következzen a H jelű kvartett kiscsapata, Honduras, amely sokak kedvencévé válhat.



Hozzászokhattunk már, hogy minden egyes világbajnokságra kvalifikálják magukat olyan nemzetek válogatottjai, amelyek nem tartoznak ugyan a klasszikus futballnagyhatalmak közé, de talán pontosan ezért elszánt játékukkal – amivel a nagyokat is képesek meglepni – kis túlzással a fél világ elismerését kivívják.

Az idei dél-afrikai tornára is eljutott pár ilyen kiscsapat, elég ha csak Észak-Koreát vagy Új-Zélandot említjük. Nem szabad azonban megfeledkezni Hondurasról, amely ezen a vb-n, a fent említett „milliók kedvence” cím első számú várományosa lehet.

A CONCACAF-zóna utolsó selejtezőkörének végén drámai körülmények között kiharcolt kvalifikációnak hatalmas értéke van a hondurasiak számára, hiszen fennállásuk óta ez csupán a második olyan torna lesz, amelyen részt vehetnek: az első még 1982-ben volt, vagyis közel három évtizeddel ezelőtt.

El kell azonban ismerni, hogy ez a mostani sikerük legalább akkora meglepetésnek számít, mint a ’82-es, hiszen 2006-ban a selejtezők végső fázisába sem jutottak el, ám akkor gondoltak egy nagyot és leszerződtették a kispadra a kolumbiai Reinaldo Ruedát, akivel a saját magukkal szembeni elvárásaikat is túlszárnyalták – igaz, ehhez külső segítségre is szükségük volt, hiszen az elveszettnek hitt harmadik helyet és vele együtt a vb-kvalifikációt az Egyesült Államok hathatós segítségével sikerült csak megkaparintani.

Legnagyobb erősségüknek a középpályássort tartják, ahol a Tottenham még mindig csak 25 éves kiválóságára, Wilson Palaciosra hatalmas teher hárulhat, hiszen egyrészt ő a legmagasabban jegyzett játékosa a csapatnak, ennek megfelelően az elvárások is magasabbak vele szemben. Másrészt pedig Honduras elsősorban a védekezést tartja szem előtt, így támadásban a kontrákra fognak építeni, amivel akár meglepetést is okozhatnak az ellenfél védelmének.

Apropó ellenfelek! Nem kerültek könnyű csoportba, hiszen Chile és Svájc mellett a spanyol válogatottal is meg kell majd mérkőzniük, arra pedig minden bizonnyal nem sokan mernének fogadni, hogy az Eb-címvédő ellen esélyük lenne. Ám érdemes megjegyezni, hogy a sikerre éhes hispánok szövetségi kapitánya óvatosságra intett a hondurasiakkal szemben, amikor kijelentette: „Sokan közülük európai topligákban bizonyítanak hétről-hétre, ami jól mutatja, hogy fizikailag és technikailag is megfelelően képzettek” – így Vicente Del Bosque.

Honduras 23 fős vb-kerete
Kapusok: Noel Valladares (Olimpia), Donis Escober (Olimpia), Ricardo Canales (Motagua)
Hátvédek: Sergio Mendoza (Motagua), Emilio Izaguirre (Motagua), Mauricio Sabillón (Hangcsu Greentown), Osman Chávez (Platense), Johnny Palacios (Olimpia), Boniek Garcia (Olimpia), Maynor Figueroa (Wigan), Víctor Bernárdez (Anderlecht)
Középpályások: Danilo Turcios (Olimpia), Ramón Núnez (Olimpia), Hendry Thomas (Wigan), Edgard Álvarez (Bari), Roger Espinoza (Kansas City Wizards), Amado Guevara (Motagua), Wilson Palacios (Tottenham Hotspur), Julio César de León (Torino)
Csatárok: Walter Martínez (Marathón), Georgie Welcome (Motagua), Carlos Pavón (Real Espana), David Suazo (Genoa)

 

 

Szövetség: Federación Nacional Autónoma de Fútbol de Honduras

Alapítva: 1951

FIFA-tag: 1951

CONCACAF-tag: 1961

Szövetségi kapitány: Reinaldo Rueda

Elnök: Rafael Callejas

Világbajnoki szereplés: 1

Legnagyobb sikerek: csoportkör (1982)

Csúcsok:

- Első válogatott mérkőzés:  1921. szeptember 14.: Guatemala - Honduras 10-1

- Legnagyobb arányú győzelem: 1946. március 13.: Honduras - Nicaragua 13-0

- Legnagyobb arányú vereség: 1921. szeptember 14.: Guatemala - Honduras 10-1

- Legtöbb válogatottsággal rendelkező játékos: Amado Guevara (134 mérkőzés, 1994-)

- Legtöbb gól a válogatottban: Carlos Pavón (57 gól, 1993-)

A CONCACAF-ZÓNA VÉGEREDMÉNYE
1. Egyesült Államok 10 6 2 2 19 13 6 20
2. Mexikó 10 6 1 3 18 12 6 19
3. Honduras 10 5 1 4 17 11 6 16
4. Costa Rica 10 5 1 4 15 15 0 16
5. Salvador 10 2 2 6 9 15 −6 8
6. Trinidad and Tobago 10 1 3 6 10 22 −12 6

 

Honduras mérkőzései a világbajnokságon
június 16. 13:30, Nelspruit: Honduras - Chile
június 21. 20:30, Johannesburg (Ellis Park): Spanyolország - Honduras
június 25. 20:30, Bloemfontein: Svájc - Honduras

 

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu