Ukrajna tényleg nem akarja a foci Eb-t?

Szerző: shLétrehozva: 2008. november 19. 16:48
Az ukrán kormány szerdai ülésén értékelte a 2010-es Lengyelországgal közösen rendezendő Labdarúgó Európa-bajnokság szervezőbizottságának eddigi munkáját. A kormánytagok nem lehettek túlságosan elégedettek, hiszen azonnali hatállyal feloszlatták az egész szervezetet. Kérdés, mihez akarnak ezek után kezdeni?


A hírt az ukrán miniszterelnök-helyettes, Ivan Vaszjunyik személyesen jelentette be. "Természetesen nem a rendezési jogról mondtunk le, csak úgy éreztük, hogy egy új bizottság jobban tudná képviselni érdekeinket."- nyilatkozta a politikus.

Kérdéses, hogy a felállítandó új szerv milyen hatékonysággal tud majd dolgozni. Ugyanis az eddigi bizottság sem a szakértelem hiánya miatt bukott meg, hanem mert nem állt rendelkezésére elegendő pénz. Persze az 50 tagból álló új bizottság keze sokfelé elérhet.

Hogy a kormány honnan kívánja előteremteni az elegendő tőkét, azt még megtippelni is nehéz. A gazdasági válság ugyanis elérte Kelet-Európát is. A megoldás egyik legkézenfekvőbb útja az ukrán milliárdosok igen népes táborához vezet: a futball és az alvilág összefonódása észak-keleti szomszédunknál nyílt titok, így az sem kizárt, hogy egy számukra kedvezőbb összetételű bizottságot jobban támogatnának.

Azt azonban Kijevben sem tudhatják, hogy az UEFA illetékesei meddig nézik még ezt a színjátékot. Michael Platini elnök mindenesetre egyelőre kitart, persze a személyes tekintélyén is jelentős csorba esne, ha az első olyan Európa-bajnokságot nem tudnák az eredeti helyszínen megrendezni, amelyet az ő elnöksége alatt döntöttek el. Az ukránok bíznak benne, hogy az új felállás meggyőzi a szigorú francia elnököt is.

Miroslaw Drzewiecki, a lengyelek szervezőbizottságának vezetője nem tulajdonít nagy jelentőséget az ukrán eseményeknek:

"Nem aggódom emiatt. Az ukránok egy modellt követnek, mi pedig egy másikat. Ennyi az egész."

A hír azonban azért is aggasztó, mert már mindkét rendező féllel, Lenygyelországgal és Ukrajnával is komoly gondok adódtak. Nem kezdődtek el időben a stadionépítések, nem fejlődik az úthálózat és a szállodakapacitás sem.

Az ukrán kormány azért próbálja menteni a helyzetet, ugyanis a sajtótájékoztatón közölték, hogy az új kijevi stadion építésére 340 millió dollárt különítettek el a költségvetésben.

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu