Portugália lábai előtt hever az El

Szerző: shLétrehozva: 2011. május 6. 12:45
Jose Mourinhónak, Cristiano Ronaldónak, Ricardo Carvalhónak és Pepének ugyan nem sikerült a bravúr, a döntőbe jutás a BL-ben, de Portugália futballközvéleménye így is a mennyekben érzi magát, soha nem látott sikert ünnepelhet. A friss bajnok FC Porto ugyanis a Sporting Bragával vívja majd május 18-án az Európa-liga dublini fináléját, az érintettek pedig roppant büszkék arra, hogy részesei lehetnek a sportágtörténeti eseménynek.


A portugál együttesek már ünnepelhettek korábban BEK-, BL- és UEFA Kupa-diadalt is, de arra soha nem volt még példa, hogy kisajátították volna a döntőt. Most viszont összejött ez a bravúr!
„Hatalmas boldogágot jelent, hogy az én gólom döntött a továbbjutásról, de ez az egységes csapat sikere! Csak én találtam a kapuba, de a többiek teljesítménye is legalább ennyire fontos volt. Elég, ha csak Paulaót emeljük ki, aki a gólvonalról mentett egy helyzetnél” – jelentette ki a Benfica elleni visszavágó 18. percében eredményes Custódio.

A portugál elődöntőben a Braga egy fejessel megszerezte a vezetést, s mivel Lisszabonban is talált egy gólt, mehet Írországba. A Benfica tavaly november óta mindig lőtt gólt – mostanáig...A Braga tavaly ősszel a BL csoportkörében is vitézkedett, az Arsenalt is legyőzte, majd idén tavasszal az El-ben a Lech Poznant, a Liverpool FC-t, majd a Dinamo Kiivet búcsúztatta az elődöntőig.

„Nagyon fontos volt, hogy mi szerezzük meg a vezetést a visszavágón. Elvégeztük a legnehezebb feladatot, majd jól védekeztünk. Törekedtünk az újabb gólra, de ez már nem jött össze. De az a legfontosabb, hogy szereztünk egy gólt és tökéletesen működött a taktikánk. Hihetetlen érzés, hogy bejutottunk a döntőbe” – mondta a győztes találat előtti szögletet elvégző Hugo Viana.

A védelem oszlopának számít Paulao is derekasan kivette a részét a csütörtök esti feladatokból, hiszen a Benfica legveszélyesebb támadóját, Oscar Cardozót kellett féken tartania. Ez sikerült is a 28 éves brazil játékosnak, aki tavaly került mostani csapatához.

„Egy álom valósult meg! Nagyszerűen játszottunk, egységes csapatként futballoztunk. Kemény mérkőzés volt, de megmutattuk, milyen jó is ez a Braga.”

A Sporting Braga először jutott el európai kupasorozat döntőjéig, a leendő ellenfél azonban jóval sikeresebb múltat mondhat magáénak. Az FC Porto 1984-ben ugyan elbukta a KEK-finálét, 1987-ben azonban BEK-et, 2003-ban UEFA Kupát, 2004-ben pedig Bajnokok Ligáját nyert. A mostani diadalmenetből már 16 góllal vette ki a részét Falcao, aki ezzel meg is döntötte Jürgen Klinsmann csúcsát.

A kolumbiai támadó az elődöntő első, portugáliai összecsapásán négy, a spanyolországi visszavágón egy találattal keserítette el a Villarrealt.

„Fantasztikus sikereket ért el az utóbbi hetekben a csapatunk: megnyerte a portugál bajnokságot és bejutott a döntőbe az Európa-ligában. Mindkettővel megvalósult egy-egy nagy álmunk. Úgy érzem, nagyszerűen alakul a második szezonom Európában, de még sok mindenben kell fejlődnöm. Az a munkám, hogy gólokat szerezzek, ezek ugyanis leveszik a stresszt a csapattársaimról, megkönnyítik a dolgunkat a mérkőzéseken. Ugyanígy kell folytatnom” – szögezte le Radamel Falcao.

Portugália és Porto úgy csodaedzője, Jose Mourinho egykori segítője, vagyis André Villas Boas úgy érzi, kulcspillanat volt csütörtökön, hogy csapata gyorsan egyenlített, amikor 1-0-s hátrányba került.

„Döntőnek bizonyult, hogy jól reagáltunk a bekapott gólra. Játékosaim rendelkeznek azokkal a képességekkel, amelyek segítségével olyan helyzetben is kedvezően tudnak változtatni, amikor mások már összeroppannának.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
El-marad a Porto-Benfica álomdöntő!
VIDEÓK! Ahogy arra számítani lehetett, portugál házirangadó lesz a május 18-i, dublini Európa-liga-fináléban, ám a Portóval nem a Benfica, hanem meglepetésre a Braga nézhet majd farkasszemet. A portóiak 3-2-re kikaptak ugyan a...
Tovább a teljes cikkhez »

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu