Nwankwo Kanu gólja kupagyőzelmet ért

Szerző: shLétrehozva: 2008. május 17. 17:56
A Portsmouth nyerte a 2008-as labdarúgó FA-kupát, miután a döntőben 1-0-ra legyőzte a másodosztályú Cardiff csapatát. Az egyetlen gólt Nwankwo Kanu szerezte, ez volt a kikötővárosiak második kupagyőzelme, az elsőt még 1939-ben szerezték.


 

A meglepetések FA-kupája volt a 2007/2008-as kiírás, mivel azt valószínűleg senki nem gondolta volna az elején, hogy a legjobb négy közé három másodosztályú együttes jut be, és az az egy élvonalbeli sem az egyik úgynevezett sztárcsapat, hanem az inkább középcsapatnak nevezhető Portsmouth.

 

 

A fináléba végül a kikötővárosiak bejutottak, az ellenfelük a Cardiff volt. Korábban mindkét klub egyszer nyerte meg a bajnoki címnél is nagyobb becsben tartott kupát.

 

 

Ahogy várható volt, már az első percekben felfokozott volt a hangulat, Mike Dean játékvezetőnek többször is szóban kellett nyugalomra intenie a feleket. Küzdelem és feszültség tehát volt, helyzeteket ellenben nem láthattak a nézők.

 

 

Az első komoly lehetőségre a 13. percig kellett várni, ekkor Paul Parry került Sol Campbell mögé, ám David James remekül vetődött ki, így elakadt benne a közeli lövés. A 22. percben Nwankwo Kanu előtt még nagyobb helyzet adódott: a nigériai támadó nyolc méterre a kaputól egy gyönyörű csellel leültette Glenn Loovenst, elhúzta a labdát Peter Enckelmann kapus mellett, ám a legkönnyebb részét nem tudta megcsinálni a támadásnak, az üres kapu helyett a kapufát találta el.

 

 

A 37. percben már nem hibázott az afrikai csatár, igaz, nem is volt nehéz dolga: John Utaka jobb oldali beadását Enckelmann éppen elé ütötte, ő pedig egy méterről a hálóba helyezett.

 

 

Az első félidő vége előtt Loovens talált be egy kavarodás után, ám Dean nem adta meg a gólt, miután a holland védő kézzel vette át a labdát.

 

 

Szünet után megszerezhette volna a második gólt is a Portsmouth, ám egy gyönyörű kontratámadás végén Kanu lövésébe még bele tudott érni Loovens, és a védőről végül a kapu mellé pattant a labda.

 

A Portsmouth tartotta az eredményt, jól védekezett, a walesiek nem tudtak komoly helyzetet kialakítani. A legnagyobb lehetősége még az előrehúzódó Loovensnek volt, ám a holland a kapu fölé fejelt egy szöglet után.

 

Az élvonalbeli klub 1939 óta először nyerte meg az FA-kupát

 

FA-KUPA, DÖNTŐ
Portsmouth – Cardiff 1-0 (Kanu 37.)

 

 

 

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu