Miért lett öngyilkos Robert Enke?

Szerző: shLétrehozva: 2009. november 11. 13:19
Az egész világ értetlenül áll Robert Enke halála előtt, a német válogatott és a Hannover labdarúgócsapatának kapusa kedd este követett el öngyilkosságot, vonat elé vetette magát. Ezt a rendőrségi vizsgálat is megerősítette, búcsúlevelet hagyott maga után. A klub szerdán 13 órától tartott drámai sajtótájékoztatót, ahol az újságírók elé állt felesége, Teresa és orvosa dr. Marxer. Megtudhattuk, a kapus hosszú évek óta küzdött a depresszióval. A kórházi kezelésre nemet mondott, nem akarta, hogy a nyilvánosság előtt mindez kiderüljön. Attól félt, emiatt elvehetik tőle örökbefogadott lányát, és pályafutása is derékba törhet.


Fotó: Reuters

Először dr. Marxer kapott szót, Enke láthatóan megviselt orvosa a kapus félelmeiről, szorongásairól beszélt. Elmondta, 2003 óta vett részt kezeléseken depressziója miatt, de a klinikai gyógykezelést többször is visszautasította. Még halála napján is egyeztetett erről az orvosokkal. Búcsúlevelében bocsánatot kért családjától az orvosoktól, hogy valódi lelkiállapotát eltitkolta.

Síri csend honolt a teremben, amikor megszólalt Teresa Enke, a kapus özvegye, az az ember, akivel minden nap megosztotta gondolait a futballista. "Nagyon nehéz volt neki a depresszióval, olyankor nem látta az élet értelmét. Lara halála (két éves kislányuk 2006-ban halt meg szívrendellenesség miatt - a szerk.) azt hiszem még közelebb hozott egymáshoz minket. Úgy gondoltuk, a szeretet ereje mindenre képes lehet. Nagyon félt, hogy elveszítheti Leilát (nyolchónapos, örökbefogadott kislányukat - a szerk.), ha kiderül milyen lelki problémák gyötrik."

Teresa arról is beszélt, a futball, a közös munka a csapattal erőt és tartást adott Robertnek. 

Orvosa egy kérdésre hozzátette, évek óta óriási pszichikai nyomás nehezedett a játékosra, az öngyilkosság gondolata kerülgette, de ezt jól titkolta, a külvilág ebből keveset vett észre.

Este 18 órától a hannoveri Marktkirchében tartanak gyászszertartást Robert Enke emlékére.

ZWANZIGER: NEM JÁTSZANAK A NÉMETEK; BIERHOFF: HOGY LEHET? SEMMIT SEM SEJTETTÜNK
A Német Labdarúgó-szövetség (DFB) részéről Theo Zwanziger elnök és Oliver Bierhoff menedzser állt a sajtó elé.
Az elnök közölte, hogy a Chile elleni szombati válogatott-mérkőzés elmarad. Mindenki megértését kérte, úgy fogalmazott, ez a gyász és az emlékezés ideje, egy ilyen tragédia után nem tud pályára lépni a nemzeti csapat. A chilei szövetséget is értesítették, a dél-amerikaiak nem késlekedtek a válasszal, amelyben részvétükről biztosították a németeket és arról, egy ilyen helyzetben ők sem cselekedtek volna másképp.
Oliver Bierfoff, a csapat menedzsere is nehezen találta a szavakat, könnyeivel küszködött a sajtótájékoztatón. "Így éreznek most a játékosok is. Megrendültség, tehetetlenség, tanácstalanság lett úrrá a szövetségen is. Be kell vallanunk, hogy egyáltalán nem láttunk a  felszín alá, hogy valójában mi is zajlik Robert Enke lelkében. Hogy lehet, hogy sejtelmünk sem volt róla? Egyetlen jel sem mutatott arra, hogy ilyen problémái vannak, mindig is úgy gondoltunk rá, mint erős egyéniségre, akinek pozitív kisugárzása környezetére is kihat."  
Reuters
  Fotó: Reuters
KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK

 


 

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu