Mi Jürgen Klopp sikereinek a titka?

Szerző: SHLétrehozva: 2013. november 1. 10:10
A Borussia Dortmund szurkolói idén a szokásosnál korábban megkapták a karácsonyi ajándékukat, mikor a klub sikeredzője, Jürgen Klopp a napokban meghosszabbította a szerződését, és 2018-ig aláírt a BVB-hez. Az UEFA honlapja ez alkalomból kielemezte, mik a német tréner sikereinek alapjai.


 

A 46 éves Jürgen Klopp 2008 óta ül a Borussia Dortmund kispadján, azóta nyert két német bajnok címet (2011, 2012) a csapattal, egyszer pedig megnyerte a Német Kupát (2012) és a Német szuperkupát (2013) is. Szerződése 2016-ban járt volna le, de a napokban ezt 2018-ig meghosszabbította. Az UEFA honlapja körbejárta, mi a német sikeredző titka.

1. Motiváció. A tréner érzelmi kitörései néha túlzásnak tűnnek, ezt még ő maga is elismerte a legutóbbi esetnél, a Napoli ellen, amikor artikulátlanul grimaszolt és ordibált a negyedik játékvezetővel, mintha legalábbis meg akarná enni. Ezzel a vielkedésével azonban nagyon népszerű a német szurkolók körében, az öltözőben pedig vitathatatlan tiszteletet váltott ki az, hogy minden helyzetben kiáll a játékosaiért, akik valószínűleg bárhova követnék mesterüket.

2. Taktikai újítás. Klopp talán nem találta fel a spanyolviaszt a futballban, de 2008-as érkezése óta stílust adott a Dortmundnak, amely nemcsak támadóbb, de látványosabb focit játszik. Az évek alatt megküzdött azért, hogy a gárdát a saját elképzelései szerint alakítsa át, és ma is mindig nyugodtan közelíti meg a hibákat. Ő maga ezt úgy nevezi, hogy "védekezésben vadcsapásra" léptek, amely azon alapul, hogy lerohanják az ellenfelet, hogy megszerezzék a labdát. Ugyanakkor a csapat tud passzív is maradni, és kontrára jászani, mint tette azt most az Arsenal ellen a Bajnokok Ligájában. Ez a rugalmasság pedig azt eredményezte, hogy a BVB nagyon hatékony csapat lett.

3. Hűség. Kevés az olyan edző, aki ilyen rövid idő alatt ilyen sikereket ért el a csapataival. A romjaiból újra felépítette a Mainzot, ahol játékos is volt, és 2001-ben még akkor is maradt, amikor nagyon nehéz volt a klub helyzete. Hét évig edzette, és a Bundesligáig vezette az együttest. A kölcsönös bizalom megvan a Dortmund vezetőivel is. "Egy kicsit szerelmes vagyok ebbe a klubba - mondta Klopp, amikor pár napja aláírta új szerződését. - 2018-ig senki ne keressen telefonon." Ezt üzente azoknak a kluboknak, akik eddig is élénken érdeklődtek iránta.

3. Csapatépítés. Klopp már Mainzban is megcsinálta azt, amira kevés edző képes: kis költségvetésből sikeres csapatot épített. A helyzet hasonló volt Dortmundban is, amely három éve még a csőd szélén állt, a kényszer pedig nagy ötleteket szül. A tréner figyelt arra, hogy játékosai tényleg imádják a futballt, az öltöző nyugalmáért pedig mindent megtett. "Gyakran viccelődünk, de tudja, mikor legyen komoly - mondta róla német válogatott játékosa, Ilkay Gündogan. - Temekül találja el a helyes arányt, és úgy tartja meg az edzéseket, hogy már alig várjuk a következőt. Ezért hajtunk annyira a pályán." Klopp a fiatalokra is figyelt, esélyt adott nekik, jó példa erre Mats Hummels, Robert Lewandowski, Marcel Schmelzer vagy Mario Götze, még ha utóbbi cserben is hagyta, amikor szükség lett volna rá. Ez a hozzáállás a jövőben sem fog változni, a tréner nagy hangsúlyt fektet az utánpótláskorú játékosok bevetésére.

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Klopp így rúgta fejbe a bírót - videó
A Bundesliga 10. fordulójában, a Schalke - Borrussia Dortmund mérkőzésen Jürgen Klopp, a vendégek vezetőedzője egy kipattanó labdát továbbpasszolt oldalra, de pont az ott álló negyedik játékvezetőt találta fejbe, akinek fogalma...
Tovább a teljes cikkhez »

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Lewa: Jól érzem magam Dortmundban
Miközben a héten kijelentette, majd visszavonta nyilatkozatát, miszerint januárban a Bayern München igazol, a Borussia Dortmund házi gólkirálya, Robert Lewandowski szombaton mostani csapata iránti szeretetéről szólt....
Tovább a teljes cikkhez »

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
A Dortmund-edző máig figyeli Kagavát
Jürgen Klopp elárulta, hogy a mai napig kiváló kapcsolatot ápol a tavaly a Manchester Unitedhez szerződött 24 éves Kagava Sindzsivel, akivel két bajnokságot nyert még 2011-ben és 2012-ben....
Tovább a teljes cikkhez »

Címkék: jurgen_klopp
 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu