Korcsmár: A csapategység diadala volt

Szerző: shLétrehozva: 2011. szeptember 3. 13:00
A magyar válogatott új „kabalája”, vagyis a két mérkőzés után is százszázalékos Korcsmár Zsolt szerint Johan Elmander pénteken este sokkal veszélyesebb volt, mint a világsztár Zlatan Ibrahimovic, de a kiváló magyar csapategység megérdemelt győzelmet hozott. A csereként beküldött Sándor György már a kispadon is ezer fokon égett, míg az újonc Stieber Zoltán elárulta, már azt is nehezen akarta elhinni, hogy meghívót kapott a nemzeti tizenegybe. Egervári Sándor szövetségi kapitány szerint pénteken jó volt magyarnak lenni a Puskás Ferenc Stadionban.


 

Reuters
  Fotó: Reuters

Régóta vártunk már egy ilyen mámoros estére, régóta nem nyert ugyanis ilyen fontos találkozót a Puskásban magyar válogatott. Legutóbb éppen a svéd együttes szaladt bele a „késbe”, de a tizenhat évvel ezelőtti összecsapásra már ők is a továbbjutás esélye nélkül érkeztek. Most viszont más volt a helyzet, Egervári Sándor és Erik Hamrén együttese is bizakodhat még a pótselejtezőt érő második hely megszerzésében.

Sérülés és eltiltás miatt számos kulcsember hiányzott a magyar tizenegyből, erre már a nyáron készült a stáb és a keret. Juhász Roland távolléte miatt augusztus elején újoncot avatott a válogatott, a 2009-es U20-as világbajnokságon bronzérmes Korcsmár Zsolt pedig élt a lehetőséggel. A Norvégiában légióskodó védő második A-válogatott találkozóján is győzelmet ünnepelhetett, de az ifjú játékos csak mosolygott azon a felvetésen, hogy ő lenne a nemzeti tizenegy új kabalája…

„Mindig arra törekszünk, úgy hozzuk le a mérkőzést, hogy az ellenfélnek ne legyen helyzete. Izland ellen ez majdnem sikerült, de tudtuk jól, a svédek ellen azért sokkal nehezebb lesz a dolgunk. A pályán találkoztam Ibrahimoviccsal is, de Elmander feltartóztatása sokkal nehezebb volt. Nagyszerűen játszott, főleg a levegőben volt kiváló. Nehéz leolvasni a játékát a földön is, soha nem lehet tudni, mit is akar a labdával” – jelentette ki Korcsmár Zsolt.

A bergeni védő szerint ezúttal is bebizonyosodott, le lehet győzni az előzetesen esélyesebb együtteseket, még akkor is, ha kulcsemberek hiányoznak.

„Ez a csapategység diadala volt! Egymást segítettük ki, mindig belépett valaki annak a helyére, aki 'elfutotta' magát és ezért elfáradt. Bebizonyítottuk, senki ellen sem vagyunk esélytelenek. Azzal most még nem foglalkoztam, mi lesz Moldova ellen, ha Juhász Roland visszatérhet.”

Reuters
  Fotó: Reuters

A magyar válogatott szakvezetője irányította 2009-ben a világbajnokságon bronzérmes U20-as válogatottat, de egyértelmű, a svédek legyőzése sokkal nagyobb fegyverténynek számít. Erre az egész világon felfigyelnek, még akkor is, ha a skandináv csapat mostanában már nem tagja a közvetlen élvonalnak.

„Rendkívül örülök a három pontnak, és annak, hogy tizenhat év után legyőztük a svédeket – mondta Egervári Sándor szövetségi kapitány. - Voltak hibáink, de jók voltak a ritmusváltások, ami segített átvészelni a második félidei nyomást, és mindkét játékrészben gólt tudtunk szerezni belőlük. A győzelem részben annak köszönhető, hogy nyerő típusú játékosok alkotják a csapatot, és bár a második félidőre többen is nagyon elfáradtak, így is az utolsó pillanatig győzelemre játszottunk. Jó volt ma magyarnak lenni, remélem, nemcsak a stadionban helyet foglaló nagyszerű közönségnek, hanem a televízió előtt is sokaknak tudtunk örömet okozni ezzel a győzelemmel.”

A múlt hét végén egy ország szomorodott el és keseredett neki, hogy Dzsudzsák Balázs súlyos vállsérülést szenvedett. Az Anzsi Mahacskala ászának helyére a fehérvári Sándor György került, aki a svédek ellen a 74. percben váltotta a szintén megsérült Lipták Zoltánt.

„A találkozó nagy részét a kispadon töltöttem, ahol mindenki ezer fokon égett. Mindent tökéletesen átéltünk! – kezdte a Videoton középpályása. – A második félidőben a svédek 20-25 percen át komoly nyomást gyakoroltak ránk, de a végén már mindkét együttes nyílt sisakkal próbált támadni a győzelemért. Mi arra törekedtünk, hogy kontrákból lepjük meg őket. Több komoly helyzetünk is akadt, nagyon örülök annak, hogy győztünk, hiszen szívvel-lélekkel futballoztunk. A média sokszor él azzal a kijelentéssel, hogy vereség esetén balszerencse sújt egy csapatot, ellenben egy-egy győzelemhez a szerencsére is szükség volt. Én úgy vélem, annak a csapatnak van szerencséje, amelyik meg is dolgozik ezért. Mi így tettünk. Moldovában is nagyon nehéz feladat vár ránk, de építkezhetünk ebből a nagyszerű sikerből.”

Reuters
  Fotó: Reuters


A mainzi Stieber Zoltán már régóta kopogtatott a válogatott ajtaján, most pedig be is léphetett azon egy pokolian nehéz és rendkívül kemény összecsapáson. A 22 éves középpályás fülig érő szájjal sétált a rangadó után a vegyes zónában, nem is titkolta, a föld fölött jár boldogságában.

„Minden kisgyerek arról álmodik, hogy egyszer szerepelhessen a válogatottban. Nekem ráadásul egy nem akármilyen találkozón sikerült ez. Pedig elsőre még azt sem hittem el, hogy beállhatok, alig fogtam fel, hogy Sanyi bácsi szólt, be kell állnom. Úgy érzem, elsőre nem ment rosszul a játék, még gólt is szerezhettem volna.”

Az Európa-bajnoki pótselejtezőhöz a második helyen kell végeznie a magyar válogatottnak. Nem veszíthetünk pontot Moldovában (szeptember 6.) és Budapesten Finnország (október 11.) ellen. Ha hat pontot gyűjt be Egervári Sándor csapata, akkor is szükség lesz a szerencsére, a svédek nem szerezhetnek hat pontot San Marino és Finnország ellen.

A svédek egyik legjobbja Johan Elmander volt, aki az egyenlítő gól előtt pazar labdával szolgálta ki Christian Wilhelmssont, igaz több helyzetet is elrontott. A rutinos klasszis röviden és tömören értékelt, nem akart pálcát törni társai fölött.

„Ha nyerünk, akkor csapatként nyerünk. Ha veszítünk, akkor csapatként veszítünk…”- jegyezte meg a Galatasaray futballistája.

Elmander egyébként nem kritizálta a svéd újságírók által gyorsan bűnbaknak kikiáltott Oscar Wendtet sem.

„Csodálatos futballista! Ezúttal néhány helyzetben balszerencsés volt. Gyorsan el kell felejtenie ezt az estét” – mondta a 30 éves svéd sztár.

A svéd média azért Erik Hamrén szövetségi kapitányt is kifaggatta Wendtről, aki úgy lépett pályára a Puskás-stadionban, hogy a Bundesligában még egy percet sem szerepelt a Borussia Mönchengladbachban.

„Ez az én döntésem volt, vállalom a felelősséget! Hittem Oscarban, hiszen néhány hete jól játszott Ukrajna ellen. Tudtuk, nagy iram esetén problémái lehetnek, hiszen nincs elég meccs a lábaiban. De már semmit sem tehetünk a mostani mérkőzés kapcsán, ez már történelem. Ha hibáztatniuk kell valakit, akkor engem kritizáljanak, ne Oscart. Enyém a csapat” – mondta a szakvezető.

A 25 éves védő meglepő választ adott az őt faggató médiamunkásoknak, de ez legyen már az ő baja.

„Ne várják azt tőlem, hogy hazamenjek és telesírjam a párnámat… De természetesen csalódott vagyok a vereség és a saját játékom miatt. Két hatalmas hibát is elkövettem. Tizenegyest kaptunk miattam, a második félidőben pedig veszélyes helyzet alakult ki, amikor eladtam a labdát" - jelentette ki Oscar Wendt.

AZ E-CSOPORT ÁLLÁSA:
1. Hollandia 7 7 0 0 32 5 27 21
2. Svédország 7 5 0 2 21 8 13 15
3. Magyarország 8 5 0 3 20 14 6 15
4. Finnország 7 3 0 4 15 12 3 9
5. Moldova 7 2 0 5 8 13 −5 6
6. San Marino 8 0 0 8 0 44 −44 0

 

A további mérkőzések
Szeptember 6.:
Moldova-MAGYARORSZÁG, 19:45
Finnország-Hollandia, 20 óra
San Marino-Svédország, 20:30
Október 7.:
Finnország-Svédország, 18:15
Hollandia-Moldova, 20:30
Október 11.:
MAGYARORSZÁG-Finnország, 20
Svédország-Hollandia, 20
Moldova-San Marino, 20

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Rudolf: Életem gólját lőttem
Rudolf Gergely egy országot tett boldoggá péntek este, és ezzel a magyar válogatott hőse is tisztában van – egy életre megjegyzi ezt a napot. A svédölő csatárnak egyre megy, hogy Szabiccsal vagy Szalaival rohamoz, hibákat...
Tovább a teljes cikkhez »

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Eksztázis!!! Megtörtük a svéd átkot
Ezúttal nem a svéd, hanem a magyar válogatotté volt az utolsó szó: Rudolf Gergely hajrában szerzett góljával 2-1-re nyertek a mieink az Európa-bajnoki selejtezők E-csoportjában. Hajnal Tamás büntetőt hibázott, de a társak...
Tovább a teljes cikkhez »

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu