Hello Becks, újra Európában az IKON

Szerző: shLétrehozva: 2009. január 9. 15:43
Sportágtörténelmi hétvége előtt állunk, de a döntés Carlo Ancelotti kezében van. A tájékozott szurkolók már ebből is kitalálhatják, de azért pontosítok: vasárnap AS Roma-AC Milan rangadót rendeznek az olasz futballbajnokságban. Az igazi nagy „durranás” egy olyan angol játékoshoz fűződhet, aki eddig mindössze egyszer lépett pályára a vendégek csapatában. A debütálás felejthetőre sikeredett, hősünket egy félidő után lekapta a pályáról a vezetőedző. A hétvégén pedig bő másfél év után szerepelhet ismét európai klubmérkőzésen, ezért a histórikus megközelítés.


DAVID BECKHAM AZ AC MILANNÁL - GALÉRIA!!!

Nem rejtegetem tovább a személyazonosságot: igen, David Beckhamre gondolok, aki sokak szemében a modernkori futball legjelentősebb IKONJA, aki forradalmi változásokat hozott. Tudom, sokan vitába szállnak majd a kijelentésemmel, pedig ha alaposabban megvizsgáljuk a témát, akkor egyértelműen láthatjuk, az elmúlt évszázadban kevesen tettek annyit a sportágért, mint az 1975. május 2-án született sportember.

Pedig magam sem vitatom, hogy többtucatnyi olyan labdarúgót találunk, aki tudásával fényévnyivel jár Becks előtt, sőt eredményesebb játékost sem nehéz találni. A fanyalgók rendszeresen megemlítik, hogy legfőbb erénye a szabadrúgások, a beadások és a szögletek kivitelezése, de ez már vitatható. Bőven találunk arra példát, hogy igazi akciógólt szerzett, nem csak jobbal, ballal is, de fejesei is eredményt hoztak már. Az pedig egyáltalán nem rossz eredménysor, hogy volt Bajnokok Ligája-győztes, sokszoros angol bajnok, egy ízben pedig a Real Madriddal is első volt a spanyolpontvadászatban. Az pedig már személyes diadal, hogy 1999-ben második volt az Aranylabda-szavazáson.

De félre a sportos megközelítést, hiszen David Beckham nem csak a pályán öregbítette szeretett sportága hírnevét. Az arénákon túli tevékenysége talán még fontosabb is, hiszen személye sokat segített abban, hogy a futball mára már nemcsak a szurkolók, hanem a közvélemény előtt, mindenekelőtt a showbiznisz kesze-kusza, sokszor érthetetlen világában is elnyerte méltó (?) helyét. Igen, azokról a dolgokról van szó, amely miatt sokan azt állítják, az angol sztár nem igazi futballista, hanem egy médiakreálmány, aki saját maga hírnevével és a nem a sporttal foglalkozik.

Pedig néhány napja már 2009-et írunk, így nem kellene azon meglepődnünk, hogy egy sportoló már nemcsak a közvetítésekben tűnik fel, hanem igen jelentős szerepet játszik a mindennapi életben is, reklámokban szerepel, esetleg a magánéletéről vall érdekes vagy botrányos módon. Igen, emlékszem még arra, hogy jó pár évvel ezelőtt még csak és kizárólag az eredmények alapján ítéltünk meg embereket, noha a színészek és más sztárok már akkoriban is a „porondon” voltak.

Lehet, hogy sokan túlzásnak tartják a kijelentésemet, de akkor is vallom, a labdarúgásnak is helye van a kultúrában, egyáltalán nem érnek kevesebbet a „mi” csillagaink, mint a filmek, színházi előadások főszereplői, de más művészekhez is közel járnak. Népszerűségben mindenképpen közel állnak egymáshoz, sőt az is igaz, hogy mindkét esetben kemény, évekig tartó „felkészülés” előzi meg a befutást, vagyis egyáltalán nincs arról szó, hogy teljesítmény nélküli sikerről lenne szó…

David Beckham olyan emberekhez is eljuttatta a futballt, akik korábban nem követték figyelemmel a sportágat. A különböző cégek már felbukkanása előtt is támogatták a sportot, a futballt, de vele teljesedett ki az a folyamat, amely révén napjainkban már sok olyan helyen is felbukkannak hőseink, amelyekről korábban csak álmodozhattak. A showbiznisz verseng a legjobbakért, akik bőven kiveszik a részüket a különféle termékek reklámozásából, a leghíresebb divattervezők ajánlják legfrissebb és legjobb kreációjukat a kiválasztottaknak.

Persze, fanyaloghatnánk is: futballistának a pályán a helye, ne jelenjen meg a média más területein vagy a reklámiparban. De már említettem, napjainkra a sportág a szórakoztatóipar megkerülhetetlen része lett, így nem meglepő, hogy a szereplői is széles rétegeket érintenek meg. Ezért nem is váratlan, hogy a pályán kívül is találkozhatunk a legnagyobb sztárokkal, akik ezzel a szerepvállalással is sokat tesznek azért, hogy sportáguk lépést tartson a modernkor kihívásaival, ne tűnjön el napokra a szemünk elől.

Természetesen nem állítom, hogy David Beckham minden tekintetben példamutató, hiszen élénken emlékezhetünk arra, pár évvel ezelőtt micsoda médiahisztéria kísérte magánéletbeli „kilengéseit”. Méltatlan helyzetbe keveredett, de neve még ma is jól cseng, míg az akkori ügyek „hősnőire” alig emlékszünk. Vagyis okkal gondolhatjuk, a világ jelentős része megbocsátott a futballistának, aki nem mellékesen a sportág révén keresett milliókból futballakadémiára, jótékonysági célokra is sokat áldoz. Nemcsak kivesz a labdarúgásból, hanem vissza is forgatja az összeg bizonyos hányadát.

Tény, David Beckham közelgő (?) visszavonulása után is lesz labdarúgás, amely az elmúlt egy évtizedben óriási változáson esett át, dinamikusan fejlődött, szívesen látott szereplője a már többször emlegetett showbiznisznek. Ezért hiszem azt, hogy vasárnap este a futballvilág egyik legbefolyásosabb szereplője tér vissza a kontinens klubporondjára. Alaposan kibővítette a sportág világát, és ez így van rendjén. Hiszen minden fejlődik, az idő kerekét senki sem tudja visszaforgatni. Meglennénk-e ma már internet, mobiltelefon, autó, repülőgép vagy más, az életünket jelentősen megkönnyítő dolog nélkül? A válasz egyértelmű. A sportvilág sem dughatja homokba a fejét, nem maradhat ki a fejlődésből. Ehhez pedig szükségünk van olyan sztárokra, akiket nemcsak a pályán követhetünk figyelemmel.

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu