Fel kell támadnia a Romának, különben…

Szerző: shLétrehozva: 2011. február 15. 14:49
Edzői karrierje egyik legnehezebb feladatát kell megoldania Claudio Ranierinek, pedig senki sem állíthatja, hogy rutintalan lenne a szakember. De mostanában a siker messze elkerüli az edző csapatát, az AS Romának kisebbfajta (?) feltámadást kell produkálnia, ha nem akar újabb kínos kudarcba beleszaladni, ezúttal már a Bajnokok Ligájában. A sorsolás után sokan már negyeddöntősnek kiáltották ki a Farkasokat, pedig a Sahtar Doneck egyáltalán nem tartozik a kiscsapatok közé, az Olimpicóban is jó eséllyel lép pályára.


 

Két héttel ezelőtt még a Serie A megnyeréséről álmodoztak a római futballisták és szurkolók, de azóta sokat változott a világ. Az Inter és a Napoli elleni rangadót is elbukta a Ranieri-csapat, amelynek lélekben lassan le kell számolnia bajnoki álmaival. Persze még sokat változhat a helyzet, de most nem arról szólnak a hírek, hogy majd kicsattannak az önbizalomtól a játékosok… Sok idő nincs a sebek nyalogatására, a Sahtar ellen ugyan könnyen „megfázhatnak” De Rossiék, igaz egy esetleges magabiztos győzelem lélek- és önbizalomerősítőnek sem lenne utolsó.

„Most nem a legnagyobb a lelkesedésünk… Mindannyian tudhatják a bajok okát, már egy ideje ebben a helyzetben vagyunk” – jelentette ki Simone Perrotta, az AS Roma világbajnok játékosa.

Tény, immár hónapok óta húzódik a tulajdonosváltás az itáliai fővárosban, ez pedig elbizonytalanítja a csapatot és a szakmai stábot is. Ráadásul időről időre megsérül valamelyik kulcsember, ez is nehezíti a pozíciókat.

„Új céljaink vannak: a bajnokságban be akarunk kerülni a legjobb négy közé, hogy kvalifikáljuk magunkat a Bajnokok Ligájába. Természetesen ennek érdekében a csapat – mint mindig – most is kiáll az edző mellett, mindent jól szeretnénk csinálni a folytatásban” – tette hozzá Perrotta.

Az AS Roma illetékesei hetek óta tárgyalnak a tulajdonosváltásról, legújabban egy olasz-amerikai üzletember, Thomas Di Benedetto került közel a jogok megszerzéséhez. Megállapodás azonban nem született, a pénzügyi gondok továbbra is nyomasztják a Farkasok mindennapjait. Perrotta azonban tagadja ezt az állítást…

„A tulajdonosváltás nem lehet oka a gyengébb eredményeknek. A klub amúgy is teljes mellszélességgel kiáll mellettünk, még ilyen nehéz helyzetekben is. Arról pedig nem szeretnék beszélni, milyen gondok nehezítik a csapat és a klub életét.”

Nehéz elképzelni, hogy a Napoli ellen sokáig jegelt Jeremy Ménez és Francesco Totti ezúttal sem kerül be a kezdőcsapatba, hiszen a francia viszonylag jó formában van, a csapatkapitány bevetésével pedig le lehet csendesíteni az elégedetlenkedő szurkolókat. Bár ebben a szezonban már sokszor kiderült, Ranierit cseppet sem érdekli, mit gondol a közönség a klubikon jelenéről…

Erősítést jelent szombathoz képest, hogy a nápolyiak ellen eltiltás miatt hiányzó Philippe Mexes és Nicolas Burdisso természetesen ismét játszhat, kettejükkel bizonyosan stabilabbá válik a védelem. A Napoli elleni rangadón éppen a hátvédsor szellőssége okozta a kudarcot.

„Most az a legfőbb probléma, hogy nem tűnik igazán egységesnek a csapat. Gyakran fordul elő, hogy a csatárok magukra maradnak, csak valamilyen rögtönzéssel kerülhetnek helyzetbe. Alaposan és körültekintően kell kielemeznünk a játékunkat, hiszen nyakunkon a Sahtar Doneck elleni szerdai Bajnokok Ligája-mérkőzés” – jegyezte meg Perrotta.

Két tény azért erősítheti a rómaiak önbizalmát, erre szükségük is van. A 2006-2007-es szezonban az itáliai sztárcsapat 4-0-ra ütötte ki a Sahtart az Olimpicóban BL-meccsen, az akkori gólszerzők (Rodrigo Taddei, Francesco Totti, Daniele De Rossi, David Pizarro) most is tagjai Ranieri keretének. A doneckiek ráadásul december eleje, az utolsó Bajnokok Ligája-találkozó óta csak edzőmeccsen bizonyíthattak.

„A Roma játékosai hatalmas tapasztalattal rendelkeznek a Serie A-ból és a Bajnokok Ligájából, ez előnyt jelenthet. Támadói nagyszerű képességekkel bírnak, bármelyikük egyedül is eldöntheti az adott mérkőzést” – jelentette ki az ukránok rendkívül rutinos román edzője, Mircea Lucescu.

A szakember azonban a korhátrányt igyekezett előnnyé kovácsolni. Szerinte a fiatalos lendület legyőzheti a rómaiak megfontoltságát. A tréner szerdán bizonyosan nem számíthat a térdsérüléssel bajlódó középhátvédre, Olekszandr Kucserre, de az Achilles-ín problémákkal bajlódó Vaszil Kobin és a térdgondokkal küszködő Tarasz Sztepanenko játéka is erősen kérdéses.

„Az a legfontosabb, hogy szerezzünk gólt Rómában!” – adott egyértelmű útmutatást társainak a csapatkapitány, Darijo Srna.


ÉRDEKESSÉGEK AZ AS ROMA-SAHTAR DONECK TALÁLKOZÓ ELŐTT:

Eddigi mérkőzések:

2006.09.22.: AS Roma-Sahtar Doneck 4-0 (0-0)

AS Roma: Doni - Panucci, Ferrari, Chivu, Tonetto - De Rossi, Aquilani (Pizarro 62), Taddei, Perrotta - Mancini (Cassetti 87), Totti (Montella 80), vezetőedző: Luciano Spalletti

Sahtar: Shutkov - Srna, Hübschman, Lewandowski, Raţ - Matuzalém (Gai 72, Jadson 81), Timoscsuk, Duljaj, Marica, Elano - Brandão (Aghahowa 63), vezetőedző: Mircea Lucescu

g.: Taddei (67.), Totti (76.), De Rossi (79.), Pizarro (89.)

2006.11.22.: Sahtar Doneck-AS Roma 1-0 (0-0)

Sahtar: Sust – Srna, Kucher, Csigrinszkij, Rat - Fernandinho (Gay 90+1.), Duljaj, Tyimoscsuk, Jadson (Elano 81.) - Marica (Aghahowa 75.), Brandao, vezetőedző: Mircea Lucescu

AS Roma: Doni - Cassetti, Mexes, Ferrari (Pizarro 69.), Panucci - Perrotta, De Rossi, Aquilani (Montella 78.) - Taddei, Mancini (Vucinic 78.) -Totti, vezetőedző: Luciano Spalletti

g.: Marica (61.)

- A 2004-2005-ös szezonban az AS Roma már találkozott ukrán együttessel. Akkor az UEFA 3-0-s gólaránnyal az olaszok javára írta a Dinamo Kijev elleni olaszországi találkozót, hazai pályán azonban 2-0-ra már az ukránok győztek Dellas öngóljával és Sackih találatával.

A 2006-2007-es szezonban a Roma idegenben 4-1-re, hazai pályán 2-0-ra múlta felül a Dinamót.


- A Sahtar már sokszor találkozott olasz csapattal, de ennek nem igazán örülhetett. A Farkasok elleni párharcot leszámítva nem nyert találkozót, a BL 2007-2008-as kiírásában hazai pályán 3-0-ra, idegenben 4-1-re kapott ki az AC milantól.

A 2005-2006-os BL-szezon selejtezőjének harmadik fordulójában az Internazionale 3-1-es összesítéssel (1-1, 2-0) búcsúztatta az ukránokat. Egy szezonnal korábban a csoportköben a Milan 4-0-ra és 1-0-ra múlta felül a Sahtart.

A 2000-2001-es BL csoportkörében a Lazio 5-1-re és 3-0-ra ütötte ki a Sahtart, míg a KEK 1997-1998-as kírásában a Vicenza 2-1-re és 3-1-re nyert. 

- Claudio Ranieri és Mircea Lucescu tíz alkalommal „csapott össze” csapataival a Serie A-ban, az olasz szakember öt, a román edző három győzelemnek tapsolhatott.

- Lucescu eddig két európai találkozón ült az AS Roma ellen az Olimpico kispadján. A Sahtarral 4-0-s vereséget szenvedett, míg a 2001-2002-es Bl-ben 1-1-es döntetlennek örülhetett a Galatasaray irányítójaként.

- A Farkasok kapusa kétszer volt Lucescu játékosa. A tapasztalt román kapus 1997-ben a Rapid Bucuresti játékosaként ismerkedett meg a szakemberrel, majd az együttműködés az 1999-2000-es szezonban folytatódott.

- Lobont 1997 és 2000 között az immár donecki Rãzvan Raţ csapattársa volt a Rapidnál. Játszottak együtt a román válogatottban is.

- A Sahtart erősítő Eduardo tagja volt annak az Arsenalnak, amely szűk két évvel ezelőtt 11-es párbaj után búcsúztatta az AS Romát az Olimpicóban.

- A római Adriano 2005-ben gólt szerzett, amikor az Internazionale 2-0-ra nyert Doneckben a BL selejtezőjében.

- Lucescu kilencszer csapott össze Serie A-edzőként az AS Romával, három-három győzelemnek és döntetlennek örülhetett. Érdekesség, kétszer is a fővárosban vezette diadalra akkori csapatát a Farkasok ellen.

BAJNOKOK LIGÁJA, NYOLCADDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS:
AS Roma-Sahtar Doneck, szerda 20:45 ó – SH-ÉLŐ
Róma (Olimpiai stadion), v.: Olegário Benquerença (portugál)
Várható kezdőcsapatok:
AS Roma: Doni – Cassetti, Burdisso, Mexes, Riise – De Rossi, Perrotta, Taddei – Menez - Boriello, Totti

Sahtar: Pjatov – Srna, Csihrinszkij, Rakickij, Rat -  Ilzinho, Hübschmann, Duljaj, Fernandinho – Jadson, Luiz Adriano
 

 

 

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu