Európa-liga: itt a portugál királyság?

Szerző: shLétrehozva: 2011. április 13. 20:45
Dzsudzsák Balázs PSV-jének a Benficát, a Szpartak Moszkvának a Portót kellene megsemmisítenie a továbbjutáshoz az El-negyeddöntő csütörtöki visszavágóin. Három portugál csapat még soha nem jutott egyszerre elődöntőbe európai kupasorozatban, most simán megtörténhet, garantált lenne a luzitán döntős Dublinban. A papírforma Benfica-Braga és Villarreal-Porto párharcot ígér a döntőért.


A bajnoki címben még töretlenül hisz a PSV vezetőedzője, Fred Rutten, az Európa-ligában már nincsenek illúziói, tudja, őrjítően nehéz lesz 1-4-ről felállnia csapatának a Philips Arenában.

"Legyünk őszinték, ez egy borzasztóan nehéz helyzet. Ezzel együtt nem lankadhat az önbizalmunk, mennünk kell tovább, hajtanunk kell tovább. Nem hagyhatjuk cserben azokat, akik megvették a jegyüket. Nyerni akarunk, és bele akarunk kapaszkodni az utolsó szalmaszálba is. Minél előbb betalálunk, annál inkább reménykedhetünk."

Az eindhoveniek mestere a Benfica receptjével vágna vissza, gyakorlatilag négy csatárral, köztük Dzsudzsák Balázzsal törné le Sasok szárnyait. Olyan iramot kellene diktálnia csapatának, ami alatt összeroppan a lisszaboniak ellenállása.

Amilyen egyszerű így, leírva, olyan nehéz a kivitelezése. Toivonen, Reis és Koevermans csak a lelátóról követi a meccset, a Lens, Berg páros lesz a gólok felelőse, őket pedig a bal szélen magyar légiósunknak, jobb szélen Labyadnak kell tömnie labdákkal. A szűrő Engelaar és a balbekk Pieters eltiltott, ami nagyon érzékenyen érinti a Phillips-gyáriakat, Bakkal és Wuytens feledtetné hiányukat. Ha mindez nem lenne elég, a keménykötésű középhátvéd Bouma szerepléséről csak az utolsó pillanatban dönt Rutten.

Dzsudzsák még a jobbak közé tartozott vendégoldalon a 4-1-es kudarc alkalmával, de az őszinte kritikából neki is kijutott, a védekezésből sokkal inkább ki kellett volna, hogy vegye a részét a Luzban. Most kis túlzással csak ennyi lesz a jelszó: fel, támadás!

Ezekben a hetekben kiderül, mennyit ér ez a PSV, hárommeccses nyeretlenségi szériába szaladt bele a tavalyi bronzérmes, s gyorsan észhez kell térnie, két ponttal már a címvédő Twente vezet az élvonalbn, s a jövő hétvégén Rotterdamban, a Feyenoord otthonában játszik rangadót a Rutten-legénység.

SZAVAZÁS EREDMÉNYE
Közvetítsük-e a Szpartak-Porto El-csatát?
Igen 72.6%
 
Nem 27.4%
 

Még az argentin különítményére építő Benficánál is jobban nyeregben érezheti magát az ősi rivális, friss bajnok Porto. A Villas-Boas-csapat elképesztő mérlegéről csak annyit: a ligában 26-ból 24-szer, az El-ben 13-ból 11-szer diadalmaskodott, a Primeira Ligában 25 forduló alatt mindössze kilenc gólt kapott, amíg volt tétje meccseinek. Belluschi-esernyőkkel, Varela-ollókkal, Hulk-bombákkal volt kikövezve a Porto útja a bajnokságban, s a Szpartak is megkapta a magáét az El-negyeddöntő első felvonásán, a Dragaóban, a kolumbiai ász Falcao egymaga triplával vendégelte meg Kombarovot, Ibsont és társait. Az elődöntőben a papírforma szerint a Villarreal vár a kék-fehérekre, főleg, ha felteszik az altatódalt a Sárga Tengeralattjárón: "Twente, baba, twente!"

A portugál futball szerencsecsillaga váratlanul felragyogott, az európai kupasorozatok történetében először három nyugat-ibériai csapat lehet elődöntős egy kiírásban. Ez azt eredényezné, hogy luzitán házi rangadót rendeznének az elődöntőben (ilyet még nem látott a világ), a Benfica a Bragával mérhetné össze az erejét a döntőbe jutásért. Ergo garantáltan lenne portugál csapat a Dublinban.

Minden esélye megvan a továbbjutásra a Bragának is, amely értékes 1-1-es döntetlent harcolt ki Kijevben, s ha hasonló teljeítménnyel rukkol elő, mint a BL-csoportkörben, otthon az Arsenal ellen (2-0), akkor nem is kétséges, ki lesz a továbbjutó.

EURÓPA-LIGA, NEGYEDDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓK
SZPARTAK-PORTO 19:00
Moszkva, Luzsnyikij Stadion, vezeti: Kassai Viktor.

SZPARTAK: Dikan - Makejev, Rojo, Suchy, K. Kombarov - McGeady, Ibson, Carioca, D. Kombarov - Alex, Welliton.

PORTO: Helton - Fucile, Rolando, Otamendi, Á. Pereira - Guarín, Fernando, Moutinho - Varela, Hulk, Falcao.

PSV-BENFICA 21:05
Eindhoven, Philips Stadion, vezeti: Wolfgang Stark (német).

PSV: Isaksson - Manolev, Rodríguez, Bouma, Wuytens - Hutchinson, Bakkal - Labyad, Lens, Dzsudzsák - Berg.  

BENFICA: Roberto - Maxi Pereira, Luisao, Sidnei, Coentrao - Salvio, Javi García, Aimar, Gaitán - Saviola, Cardozo.

TWENTE-VILLARREAL 21:05
Enschede, De Grolsch Veste, vezeti: William Collum (skót).

TWENTE: Mihajlov - Douglas, Wisgerhof, Onyewu, Tiendalli - Brama, Landzaat, Janssen - Ruíz, De Jong, Chadli.

VILLARREAL: Diego López - Mario, Kiko, Musacchio, Capdevíla - Valero, Marchena, Bruno, Cani - Nílmar, Ruben.

DINAMO KIJEV-BRAGA 21:05
Kijev, Valerij Lobanovszkij Stadion, vezeti: Jonas Eriksson (svéd).

DINAMO KIJEV: Sovkovszkij - Silva, Yussuf, Almeida, Popov - Vukojevics - Eremenko, Huszev, Jarmolenko - Kravec - Milevszkij.

BRAGA: Artur - Paulao, García, Echiejile, Silvio - Hugo Viana, Vandinho, Salino - Paulo César, Alan, Lima.

 

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu