Dzsudzsák: Terhünkre volt Stevens

Szerző: shLétrehozva: 2009. január 28. 17:35
INTERJÚ. A PSV Eindhoven vezetőedzője, Huub Stevens szerdán lemondott, ám Dzsudzsák Balázs úgy tartja, ezt a döntést már decemberben meg kellett volna hoznia. A magyar középpályás a SportHirado.hu megkeresésére elárulta, némileg fellélegezhet a szakvezető távozásával, ám azt egyelőre csak találgatni tudja, ki lesz a piros-fehérek következő trénere. A szélső elutazik a válogatottal a február 11-i barátságos válogatott mérkőzésre Izraelbe, de nem lett volna csalódott, ha lefújják a tel-avivi vendégszereplést.


 

Huub Stevens szerdán bejelentette, vállalja a felelősséget a rossz bajnoki szereplésért, és önként, bár nem dalolva továbbáll a bajnokcsapattól. A Dzsudzsák Balázzsal feszült viszonyban lévő szakember döntése érthetően nem viselte meg a középpályást, aki szerint új edzővel sikerül majd kikecmeregniük a gödörből.


– Mi volt az első reakciója, amikor megtudta, hogy Huub Stevens és a PSV útjai elválnak?
– Az, hogy már korábban, decemberben meg kellett volna hoznia ezt a döntést. A PSV kritikán alul szerepel ebben a bajnokságban, nem ilyen eredményekhez vannak szokva az eindhoveni drukkerek. Arra pedig számítani lehetett, hogy sokáig a vezetés sem nézi jó szemmel ezt a vergődést, a levegőben lógott a mestercsere.


– Ilyen egyértelműen a vezetőedző nyakába lehet varrni a bukdácsolást?
– Természetesen nem. A játékosok feladata, hogy gólokat rúgjanak, és a pályán maximális odaadással küzdjenek, de a tréner felelős azért, hogy kidolgozza a győztes taktikát, és mindenkiből kihozza a lehető legtöbbet. Ehhez képest sokszor az öltözői hangulat rovására ment az ő jelenléte, és teljességgel kicsúszott az irányítás a kezei közül. Megérett a váltás.


– A PSV egyelőre nem hozta nyilvánosságra, ki ül le a távozó mester helyére. Lehet tudni, kik a jelöltek a posztra?
– Az elnökségnek biztosan van elképzelése arról, kit szeretne látni Stevens utódjaként, de mi, játékosok még csak találgatni tudunk. Sokan nem tartják kizártnak, hogy az eindhoveni legenda, Philip Cocu visszatér a csapathoz, és ha nem is hosszabb időre, de szerepet vállal a szakmai irányításban. Ám egyelőre ez is csak pletyka, de biztosra veszem, nemsokára mindenki okosabb lesz ebben az ügyben. Nyakunkon van ugyanis az újabb bajnoki mérkőzés, így sok ideig nem ódázhatjuk el a kinevezést.


– A PSV-hez közel álló szakemberek azt sem tartják földtől elrugaszkodott ötletnek, hogy az előző szezonban a vezetőedzői posztot betöltő Sef Vergoossen vegye át a stafétabotot. Feltételezem, örömmel látná őt a Philips-stadionban, hiszen tavaly az ő külön kérésére tette át már télen a székhelyét a bajnokcsapathoz, fél évvel korábban az eredeti megállapodáshoz képest.
– Rendkívül jó volt a kapcsolatunk, egy cseppet se bánnám, ha ismét együtt dolgoznánk. Nem hiszem azonban, hogy benne gondolkoznak a vezetők, kevés esélyt látok arra, hogy rá essen a választásuk.


– A válogatottnál eközben Erwin Koeman keretet hirdetett, és önnek is bizalmat szavazott. Ennek ellenére nem lennék meglepődve, ha azt mondaná, szívesen eltekintett volna a közel-keleti túrától.
– Aki figyelemmel követi a világban történő eseményeket, pontosan tisztában van vele, manapság nem tartozik a világ legbiztonságosabb helyei közé Tel-Aviv. Az illetékesek ugyanakkor törekednek arra, hogy semmi se veszélyeztesse a küldöttség fizikai épségét, és ha kicsit is kockázatosnak ítélnék meg a vendégszereplésünket, minden bizonnyal lemondanák a mérkőzést.


– Ön nem forgatja a fejében, hogy lemondja az izraeli találkozót?
– Nekem és a társaimnak az a feladatunk, hogy a játékra összpontosítsunk, és semmi mást nem tartok szem előtt, csak azt, hogy sikerrel vegyük az előttünk tornyosuló akadályokat. Ha a csapat pályára lép február 11-én, akkor én sem tehetek mást, mint hogy vállaljam a megméretést, és ott legyek az utazók között.


– Milyen célt szolgál majd a mérkőzés?
– A keret összesen három napot tölt együtt, így komolyabb taktikai felkészülésre nem lesz lehetőség, de fontos, hogy még március előtt komoly ellenféllel találkozzunk. Az Albánia és a Málta elleni találkozók előtt néhány dolgot még át kell beszélnünk, és minden alkalmat ki kell használnunk a gyakorlásra, hogy eredményekben gazdag tavaszunk legyen.


– Márpedig ki kell mondani, Albánia és Málta ellen már a négy pontot is csalódásként értékelné a közvélemény. Meg tudnak birkózni az önökre nehezedő hatalmas teherrel?
– A mai futballban minden győzelemért meg kell küzdeni, és bár ránézésre sokan azt mondják, könnyedén ki kell pipálnunk ezt a két, papíron nálunk gyengébb együttest, én pontosan tudom, milyen játékerőt képviselő válogatottakkal csapunk össze. Az előző három mérkőzésünket mindenesetre kapott gól nélkül hoztuk le, ebből pedig erőt meríthetünk. Bízom a csapatban, együtt, egymásért küzdve csodákra lehetünk képesek.

STEVENS A LEGROSSZABB EDZŐK KÖZÖTT
Akárhogyan végez a PSV Eindhoven, Huub Stevens neve nem fog aranybetűkkel bekerülni a klub történelemkönyvébe. Ha a statisztikákat nézzük, két szempontból is a negyedik legrosszabb szakvezető volt az egységes holland bajnokság 1956-os elindulása óta. Vegyük először is a győzelmeket: Stevens alatt 28 meccsen 12 győzelmet aratott csak a sztárcsapat, ez pedig 42,86-os százalékos mutató. Ennél rosszabbul csak Milan Nikolics (22,22 százalék, 1967), Cees van Dijcke (35,29 százalék, 1958-1959) és Wim Blokland (40 százalék, 1967-1968) szerepelt a csapattal.
Ha az egy meccsre eső gólokat vesszük alapul, hasonló a helyzet: a Stevens-alakulat 28 meccsen 43 gólt szorgoskodott össze, ez 1,54-es átlag. Az első helyen ezúttal is a jugoszláv Nikolics található (1,39), akit Blokland követ (1,45), de a harmadik helyezett személye érdekes: ő nem más, mint Sef Vergoossen, akivel bajnoki címet nyert a PSV 2008 nyarán (1,53).

 

 

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu