Chelsea: két év, két európai kupadöntő?

Szerző: SHLétrehozva: 2013. május 1. 16:51
ELŐZETES. Egyre inkább úgy tűnik, a Chelsea valóban komolyan veszi az Európa-ligát, még ha ez korábban nem is látszott annyira. Igaz, Bázelben sem játszott lehengerlően az angol csapat, de stabil társaság benyomását keltette, pláne, hogy 2-1-re nyerni is tudott. A svájci együttesnek pedig talán sok volt egymás után a Zenit Szentpétervár és a Tottenham Hotspur kiejtése. A csütörtöki meccs és a párharc egyértelmű esélyesei most már a londoniak, akik azért harcolnak, hogy idén legalább egy trófeát nyerjenek.


A Bajnokok Ligája csoportkörében búcsúzó Chelsea az Európa-ligában még nem szenvedett vereséget a Stamford Bridge-en, és lehet, hogy ez csak a második számú kontinentális kupasorozat, de ha nyer, a Chelsea akkor is elmondhatja magáról, hogy két évben egymás után a második európai fináléját játssza - és esetleg nyeri meg.

Az FC Basel elleni elődöntő sok szempontból a londoniaknak áll, már csak azért is, mert a visszavágót otthon rendezik, az első meccsen pedig idegenben tudtak nyerni 2-1-re. A világklasszis nélkül felálló svájciaknak a jelek szerint hosszú volt az eddigi menetelés is, a Zenit és a Tottenham kiverése túl sok energiát vett ki belőlük.

A svájci csapatoknak egyébként sincs szerencséjük Angliában, utoljára 1995-ben sikerült nyerniük a szigetországban, akkor az FC Luzern győzte le 2-0-ra a Tottenham Hotspurt az UEFA Intertoto-kupában. Azóta 18 meccsből 16-ot elveszítettek az alpesi ország csapatai, és a maradék hat is döntetlen lett.

Rafael Benítezt sem zavarta meg, hogy a Chelsea-ről manapság szinte kizárólag azért cikkeznek Európában, hogy José Mourinho, a Real Madrid trénere valóban visszamegy-e a londoni csapat kispadjára. A spanyol tréner már tudja, hogy szezon végén ő biztosan feláll onnan, de a hajrára ráfeküdt az Európa-ligára, és trófeával akar távozni.

A szezonban jól rajtóló csapat a hajrára újra összeállt. Benítez egyelőre nem számíthat a sérült Oriol Romeura, Marko Marinra, valamint Demba Bára sem, és mivel Ashley Cole-nak eltiltás miatt egy meccset ki kell hagynia, Ryan Bertrand fog kezdeni a védelem bal oldalán.

"Be akarunk kerülni a döntőbe, ehhez pedig nyernünk kell a visszavágón is - nyilatkozta a bázeli meccs hőse, a 94. percben győztes gólt szerző David Luiz. - Ez a kupa nagyon fontos lett számunkra. Még nem fejeztük be a munkát."

EURÓPA-LIGA, ELŐDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ:

CHELSEA-FC BASEL, CSÜTÖRTÖK 21:05
London, Stamford Bridge, vezeti: Jonas Eriksson (svéd).

A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK:

CHELSEA: Cech - Azpilicueta, Cahill, Terry, Bertrand - Lampard, Luiz, Ramires - Moses, Torres, Hazard. Megbízott menedzser: Rafael Benítez.

FC BASEL: Sommer - Degen, Schär, Sauro, Ju-Ho - Nenny, Die, F. Frei - Salah, Streller, Stocker. Vezetőedző: Murat Yakin.

Az első meccsen: FC Basel - Chelsea 1-2

A Chelsea idegenbeli győzelme után lehet, hogy az a játéknap igazi kérdése, hogy ki lesz a Kékek ellenfele a május 15-i, amszterdami fináléban. Isztambulban jobb teljesítményt nyújtott a Fener a Benficánál, három kapufát is rúgott  (ebből egyet tizenegyesből), szerencsés góllal nyert, de senki sem vitatja hogy rászolgált a győzelemre.

A Benfica kerete azonban erősebbnek tűnik, és ezúttal a pálya is neki lejt majd, legalább olyan esélyes e továbbjutásra, mint a törökök. Huszonhárom év után jutna ismét döntőbe, 10 párharcból négyet fordított meg korábban, amikor 0-1-el kezdett, az európai elődöntők tekintetében ötven százalékos a mérlege.

Ola John eltiltott, de így is gálakezdővel állhatnak fel a lisszaboniak a Luzban, a 2014-es BL-döntő helyszínén csütörtök este. Letöltötte eltiltását Enzo Pérez és André Almeida, felépült Luisao, Nico Gaitánt pedig kímélték a hétvégi bajnokin, így ezúttal valószínűleg kezdhet, nem úgy, mint Törökországban.

Jorge Jesus csapata a Portugál Kupában már finalista, és a bajnokságban is vezet négy ponttal. Bár a Porto-Benfica még hátravan, a Sasoknak elég megnyerni a két, nem túl nehéz hazai meccsüket, hogy bajnokok lehessenek.

A Lazio-verő Fener még sohasem játszott nemzetközi kupadöntőt. Aggodalomra adhat okot Kuyték számára, hogy több kulcsemberükre nem számíthatnak: Meireles sérült, Mehmet Topal és Webó eltiltott.

EURÓPA-LIGA, ELŐDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
BENFICA-FENERBAHCE, CSÜTÖRTÖK 21:05
Lisszabon, Estádio da Luz, vezeti: Stéphane Lannoy (francia).

A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK

BENFICA: Artur - Maxi Pereira, Luisao, Garay, Melgarejo - Matics, Enzo Pérez - Salvio, Gaitán - Lima, Cardozo. Vezetőedző: Jorge Jesus.

FENERBAHCE: Volkan Demirel - Gökhan Gönül, Yobo, Egemen Korkmaz, Ziegler - Cristian, Selcuk Sahin -- Kuyt, Salih Ucan, Caner Erkin - Sow. Vezetőedző: Aykut Kocaman.

Az első meccsen: Fener-Benfica 1-0.

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Kapott gólból merített erőt a Chelsea
David Luiz volt a Chelsea hőse a bázeli St. Jakobs Parkban, miután egy óriási vendéghajrá végén, a 94. percben - egy kis kapussegédlettel - győztes gólt rúgott az FC Basel elleni Európa-liga-elődöntő első meccsén. A vége 1-2...
Tovább a teljes cikkhez »

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
A Chelsea újabb lépése az El-döntő felé
A Chelsea a 94. percben betalálva 2-1-re legyőzte a Baselt, így kedvező helyzetből várhatja a hazai visszavágót az Európa-liga elődöntőjében. A Fenerbahce szintén előnyt csikart ki a Benfica ellen. ...
Tovább a teljes cikkhez »

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Torres megszerette az Európa-ligát
Bár a Chelsea ejtőernyővel érkezett az El-be a BL-ből, a döntőhöz közeledve persze felértékelődik a Kékek számára a sorozat. Fernando Torres góllövő formájára nem lehet panasz az Európa-ligában, Bázelben is bizonyítana csütörtök...
Tovább a teljes cikkhez »

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu