Bayern: a vébé baltázta el a szezont?

Szerző: shLétrehozva: 2011. június 16. 18:13
ÉRTÉKELÉS, 4. rész. A topligák emlékezetes pillanatai és álomcsapata mellett nem feledkeztünk meg klubhíradós gárdáinkról sem, új sorozatunkban elemezzük az elmúlt idényben nyújtott teljesítményüket, és egy kicsit előretekintünk a következő idényre is, átigazolási pletykákkal fűszerezve. A sorrendet a legnépszerűbb klubokra leadott tavalyi szavazás alapján határoztuk meg. A Roma, az Inter, valamint a Manchester City után a német foci szerelmesei is örülhetnek. Nem úgy a Bayern München hívei!


KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Bayern: őszi szeszély, Gomez-veszély
SZEZONÉRTÉKELÉS. Hétfőtől december 31-ig a SportHirado.hu 12 részes, statisztikákkal, érdekességekkel fűszerezett sorozatban tekint vissza klubhíradós topcsapatainak utóbbi fél évére, a nyári és őszi eseményekre. A sorrendet az...
Tovább a teljes cikkhez »

A Bundesliga-aranyérmes, Német Kupa-győztes, Bajnokok Ligája-döntős Bayern München szurkolói nem gondolták volna, hogy a 2010-es sikereket meg sem közelítik a bálványok. Márpedig a legutóbbi szezon egyáltalán nem a Bayern Münchenről szólt a Németországban.

Aki éles szemű és nagyon figyelmes volt, az előre láthatta a csapat idei végzetét. Habár Louis Van Gaal nagyon örült, hogy legtöbb játékosa ott volt a nyári világbajnokság legjobb négy csapata között, amiatt már nem volt annyira boldog, hogy az érintettek keveset pihenhettek, ráadásul későn kapcsolódtak be a közös munkába.

Rá lehet fogni, hogy már ekkor elment a szezon. Vagy legalábbis megremegtek az alapok. Sőt, többen komolyabb sérüléseket szedtek össze, elég csak Arjen Robben kálváriájára gondolni. A holland például kapásból két hónapra kidőlt, lett is belőle ramazuri a klub és a holland szövetség között - a bajnoki rajt eközben vészesen közeledett.

Talán érdekes, de ami az átigazolásokat illeti, a nyári intervallumban nem történt égzengés-földindulás. Brenót és Andreas Ottlt a Nürnbergtől, Toni Kroost másfél év után a Leverkusentől, EDson Braafheidet pedig a Celtictől rendelte vissza kölcsönből a bajor együttes. Michael Rensingnek és Andreas Görlitznek lejárt a szerződése, de Luca Tonit is elengedték (Genoa). Mindössze két játékos eladásából jött némi pénz: Christain Lellért 500 ezer eurót fizetett a Hertha, míg Jose Ernesto Sosáért 3 milliót a Napoli. 

A témánál maradva, de már nem sokat időzve - a nagy dolgok meglepetésre nem év közben, hanem 2011 elején, a téli átigazolási szezonban történtek FC Hollywoodban. Luiz Gustavo 17 millió euróért jött a Hoffenheimből, miközben Martin Demichelis Málagára (3 millió euró) igazolt, a cséká Mark Van Bommel pedig 1,5 millióért a Milanhoz kérte át magát. David Alabát és Edson Braafheidet meg úgy hajították kölcsönbe a Hoffenheim után. Fura, de az alig ismert, az együttesben egyszer sem szerepelt Georg Niedermeier hozta a legtöbbet a konyhára, a Stuttgart 3,5 milliót fizetett a Bayernnek a 24 esztendős középső védőért.

A szezon a Szuperkupával indult, amit a Schalke ellen 2-0-ra megnyert a rekordbajnok, majd a Wolfsburg elleni nyitányon is győzött (2-1). A fellegek azonban továbbra is gyülekeztek, a vészjósló előjelek egyike a Lauternben elszenvedett sima zakó (0-2), az azt követő öt bajnokiból négy meccsen maradt nyeretlen a BM.Valahogy nem akart összeállni a gépezet.

A hetedik fordulóban már háromszor kapott ki a csapat, amit nagyon nem szoktak meg arrafelé. Louis Van Gaalt az mentette meg, hogy a Bajnokok Ligájában jól ment a szekér, a németek végül a Roma, a Basel és a Kolozsvár előtt megnyerték csoportjukat. Emellett a bajnokságban is összekapták magukat (október közepétől január végéig 13 összecsapásból csak egyet vesztettek a Bundesligában).

Úgy tűnt, a tavaszi hadjáratra változik a helyzet, a bajorok a tabellán is feljöttek, álltak még a BL-ben is. Aztán elég volt két találkozó, hogy minden odavesszen: Kölnben 2-0-ról veszítettek, majd a Dortmund ellen otthon kaptak 3-1-es pofont a későbbi bajnok Dortmundtól.

A kifejezetten jó hajrá ellenére is csak a harmadik helyre volt jó a csapat, amely a Német Kupa elődöntőjében a Schalkétól esett ki (0-1), a BL-ben pedig odahaza csúszott el az Inter ellen az idegenbeli bravúrgyőzelem után a nyolcaddöntőben.

Ez utóbbi egyébként elég is volt ahhoz, hogy a tavalyi szezon edzőjének választott Louis Van Gaalt egy hónappal később kiebrudalják. Április közepétől a másodedző, a szintén holland Andries Jonker vezette sikerekre a garnitúrát, de a kövtkező szezonnak a Leverkusentől érkező Jupp Heynckesszel vág neki a fényesebb folytatásban reménykedő szupercsapat.  

Az elbaltázott szezonban némi gyógyírt Mario Gomez szolgáltatott, a német csatár 28 bajnoki találatával messze verte a liga mezőnyét. A lassan 26 éves támadó 8 BL-meccsén 8-szor, 5 Német Kupa-találkozóján pedig 3-szor volt eredményes. Mi több, a válogatottra is maradt ereje (6 meccs 6 gól).

A szezon vége felé az átigazolási láz ismét felütötte a fejét: Hamit Altintop a Realba, Thomas Kraft és Andreas Ottl egyaránt a Herthába, Miroslav Klose pedig a Lazióba került teljesen ingyen. Csupán a 21 éves Mehmet Ekiciért jön pénz, a középpályásért mindjárt 5 millió eurót fizet a Bréma.

Azért jönnek is: Rafinha a Genoától (védő, jobb szélső - 5,5 millió), Nils Petersen a Cottbustól (csatár - 2,8 millió), David Alaba a Hoffenheimtől kölcsönből vissza, és hát a sláger, Manuel Neuer a Schalkétól (kapus - 22 millió) érkezik sok szeretettel.

BUNDESLIGA 2010-2011:
1. Dortmund 34 23 6 5 67-22 45 75
2. Leverkusen 34 20 8 6 64-44 20 68
3. Bayern München 34 19 8 7 81-40 41 65
4. Hannover 34 19 3 12 49-45 4 60
5. Mainz 34 18 4 12 52-39 13 58
BUNDESLIGA 2009-2010:
1. Bayern München 34 20 10 4 72-31 41 70
2. Schalke 34 19 8 7 53-31 22 65
3. Werder Bremen 34 17 10 7 71-40 31 61
4. Leverkusen 34 15 14 5 65-38 27 59
5. Dortmund 34 16 9 9 54-42 12 57

STATISZTIKÁK, ÉRDEKESSÉGEK:
Leghosszabb győzelmi sorozat (Bundesliga, BL, Német Kupa): 4 mérkőzés - dec. 8.-dec. 22.: Basel 3-0 (BL), St. Pauli 3-0, Stuttgart 5-3, Stuttgart 6-3 (kupa).
Leghosszabb veretlenségi sorozat (Bundesliga, BL, Német Kupa): 2x8 mérkőzés - dec. 8.-dec. 22.: Basel 3-0 (BL), St. Pauli 3-0, Stuttgart 5-3, Stuttgart 6-3 (kupa), Wolfsburg 1-1, Kaiserslautern 5-1, Aachen 4-0 (kupa), Werder Bremen 3-1, illetve márc. 19.-máj. 14. (csak Bundesliga): Freiburg 2-1, Gladbach 1-0, Nürnberg 1-1, Leverkusen 5-1, Frankfurt 1-1, Schalke 4-1, St. Pauli 8-1, Stuttgart 2-1. 
Leghosszabb nyeretlenségi sorozat (Bundesliga, Német Kupa): 3 mérkőzés - febr. 26.-márc. 5.: Dortmund 1-3, Schalke 0-1 (kupa), Hannover 1-3.
Legnagyobb győzelem: május 7.: St. Pauli 8-1.
Legnagyobb vereség: február 26.: Dortmund, március 5.: Hannover 1-3.
Átigazolási egyenleg 2010/11: - 7,5 millió euró (17 millió kiadás, 9,5 millió bevétel)
Legdrágább érkező: Luiz Gustavo - 17 millió euró
Legdrágább távozó: Georg Niedermeier - 3,5 millió euró
Házi gólkirály: Mario Gomez 39 gól (28 Bundesliga, 3 Német-kupa, 8 BL)
A szezon mérkőzése: BL-nyolcaddöntő, 1. mérkőzés, február 23.: Inter-Bayern 0-1.
Szereplés a Bundesligában, hétről hétre (a bajnok Dortmunddal összhasonlítva): (forrás: bwin)

ÁTIGAZOLÁSI CÉLPONTOK (AZ UTÓBBI HETEK HÍREI ALAPJÁN):
Kapusok: Gerhard Tremmel (Salzburg)
Szélsőhátvédek:
Középhátvédek: Jérome Boateng (Man. City), Alex (Chelsea), Nicolas Lombaerts (Zenit), Dante (Gladbach), Juan (Roma), Ezéquiel Garay (Real Madrid)
Védekező középpályások: Arturo Vidal (Leverkusen), Tom Overtoom (Ajax II), Riccardo Montolivo (Fiorentina), Jusszuf Mulumbu (West Brom)
Támadó középpályások: Uszami Takasi (Gamba Oszaka), Erik Manuel Lamela (River Plate), Steven Defour (Standard Liege), Samir Nasri (Arsenal), Ivo Ilicevic (Kaiserslautern), Jorge Bazán (Alianza Lima), Okay Yakuslu (Altay Izmir)
Csatárok: Dale Jennings (Tranmere), Nicklas Bendtner (Arsenal), Eden Hazard (Lille), Sergio Agüero (Atlético Madrid), Shane Long (Reading), Sino Spehar (Osijek), Jefferson Farfán (Schalke)
A BAYERN MÜNCHEN EGY, LEHETSÉGES KEZDŐJE AZ ÚJ SZEZONRA - MI A TIÉD?
Neuer - Rafinha, J. Boateng, Badstuber, Lahm - Luiz Gustavo, Schweinsteiger - Robben, Müller, Ribéry - Gomez.

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Man. City: felnőtt lett a kistestvérből!
ÉRTÉKELÉS, 3. rész. A topligák emlékezetes pillanatai és álomcsapata mellett nem feledkeztünk meg klubhíradós gárdáinkról sem, új sorozatunkban elemezzük az elmúlt idényben nyújtott teljesítményüket, és egy kicsit előretekintünk...
Tovább a teljes cikkhez »

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Mourinho túl magasan hagyta a lécet …
ÉRTÉKELÉS, 2. rész. A topligák emlékezetes pillanatai és álomcsapata mellett nem feledkeztünk meg klubhíradós gárdáinkról sem, új sorozatunkban elemezzük az elmúlt idényben nyújtott teljesítményüket, és egy kicsit előretekintünk...
Tovább a teljes cikkhez »

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Kicsit amerikai és spanyol, de a Roma!
ÉRTÉKELÉS. A topligák emlékezetes pillanatai és álomcsapata mellett nem feledkeztünk meg klubhíradós gárdáinkról sem, új sorozatunkban elemezzük az elmúlt idényben nyújtott teljesítményüket, és egy kicsit előretekintünk a...
Tovább a teljes cikkhez »

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu