Támogatóra lelt az újonc kosárcsapat

Szerző: shLétrehozva: 2008. szeptember 18. 14:45
A férfi kosárlabda NB I újoncát, a DEKÉ-t a debreceni önkormányzat mellett a város élvonalbeli futballcsapatát is segítő gyógyszergyári cég támogatja majd a jövőben. Közben a klub elnöke, Kóthay László, aki maga is vezet élvonalbeli kosármérkőzéseket, a SportHirado.hu-nak elmondta véleményét a bírók sztrájkjáról is.


 

Az utóbbi néhány hónapban sok tennivaló akadt Debrecenben. A DEKE férfi csapata az élvonalba, második együttese pedig az NB I/B-be jutott. A Debreceni Sportcentrummal együttműködve versenyeztetett utánpótlás gárdák is kiválóan szerepeltek, vagyis felépült a piramis. A sportág cívisvárosi korifeusai ígérik, nem engedik lerombolni azt.

 

A csődbe ment Vadkakasok miatt megkopott a bizalom a debreceniekkel szemben. Érzik ezt a DEKE jelenlegi vezetői is, ezért sietett leszögezni Kóthay László elnök a sajtótájékoztató elején, hogy „elődükkel” semmiféle közösséget nem vállalnak.

 

A Debreceni Egyetem Kosárlabda Egyesületet több mint nyolc esztendeje alapították, egy hónappal ezelőtt pedig megalakították a DEKE Basket Kft.-t, mivel élvonalbeli csapatot csak gazdasági társaság működtethet. Az egyesület teljes nevéből napokon belül „kihull” a második szó, mivel a felsőoktatási intézmény szenátusa korábban döntött: csak a Debreceni Egyetem által üzemeltetett szakosztályok használhatják a megjelölést.

 

A jó kapcsolat azonban megmarad. Sőt Kóthay azt szorgalmazza, hogy a jövőben még több, a Debreceni Egyetemhez kötődő fiatal kosárlabdázzon a DEKE színeiben.

 

Nos, fiatalok már most is akadnak szép számmal. A Walke Károly edző irányította élvonalbeli újonc gárda átlagéletkora 22 év, míg a másodosztályban érdekelt B csapaté a húszat sem éri el. Előbbi a bennmaradásért küzd majd, utóbbi a középmezőnyben szeretne végezni.

 

Walke három új fiút próbál beépíteni. Az amerikai irányítót, Chris Gaynort, az Albacomptól érkezett centert, Szabó Tibort, valamint a legutóbbi idényben a Pécset erősítő, de körmendi nevelésű Kutasi Gergelyt, aki 1-es és 2-es poszton is bevethető.

 

Kóthay az élvonalbeli tagság megőrzése mellett legfőbb célként a hitelesség fenntartását jelölte meg, azt hogy a DEKE vonzó legyen a leendő támogatók számára. Örvendetes, hogy egy jelentős szponzor, a TEVA Gyógyszergyár Zrt. már jelentkezett is.

 

A cég képviseletében a sajtótájékoztatón megjelent Majorné Kelsánszky Mária humán erőforrás-igazgató elmondta, hogy megfelelő előkészítés után akár hosszabb távra szóló megállapodást is aláírhatnak a jövő év elején. Az induló összeg nem publikus, de a DEKE számlájára az önkormányzati támogatás után a TEVA-tól érkezhet a legtöbb pénz.

 

Kóthay Lászlótól megkérdeztük, hogy mi a véleménye a bírók sztrájkjáról, tudniillik ő tizennyolc esztendeje vezet A csoportos mérkőzéseket.

 

„Azt mindenki tudja, hogy a csarnokokban nincs rend, állandósultak a kisebb-nagyobb balhék. A legutóbbi bajnokságban én is szenvedő alanya voltam egy komolyabb atrocitásnak. Természetesen egyet értek kollégáimmal: gátat kell szabni az erőszaknak.”

 

„A másik felvetéssel, a játékvezetői díjak emelésével is azonosulni tudok. Mondok egy példát: mondjuk, Debrecenből Szombathelyre kell utaznom. Oda-vissza tíz óra az út autóval. Egy órával a mérkőzés előtt oda kell érnem, két óra meccs. Tizenhárom óra elfoglaltságért bruttó 25 ezer forint jár. Ki lehet számolni az óradíjat. És ezért a pénzért még gyakran szidnak és megköpködnek bennünket.”

 

„Egyesületi vezetőként persze átérzem, hogy a magasabb díjak növelik a költségeket, de úgy gondolom, a kluboknak, ezzel együtt a magyar kosárlabdasportnak is érdeke, hogy ne agyonfrusztrált játékvezetők fújják a sípot hétről hétre.”

 

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu