Mire lesz jó az NBA új „Real Madridja"?

Szerző: shLétrehozva: 2010. október 25. 16:08
Október 26-án, magyar idő szerint szerda hajnalban ismét útjára indul a labda a világ első számú kosárlabda-bajnokságában, az NBA-ben! A nyári holtszezon történései alaposan átrendezték az erőviszonyokat, így a leginkább a Real Madridot idéző erősítéseket végrehajtó Miami pikáns bostoni szezonnyitója előtt a SportHirado.hu összefoglalja, mi várható az idei évadban. Most a Keleti főcsoportot vesszük górcső alá, kedden pedig Nyugatra látogatunk.


Azt már tavasszal is tudtuk, hogy nem akármilyen izgalmak várhatók majd a nyári szünetben, hiszen példátlan számú elismert, értékes játékos vált szabadügynökké. Egy-egy nagyobb igazolástól (Amare Stoudemire-New York, Carlos Boozer-Chicago Bulls) eltekintve a három legnagyobb nevet mindenki legnagyobb meglepetésére a Miami Heat vitte el, hiszen Dwayne Wade maradt Floridában és hozzá LeBron James és Chris Bosh csatlakozott.

Az európai labdarúgásból átvett példával a Real Madridhoz hasonlítható Miami Heat tehát egy csapásra bajnokesélyessé lépett elő, de azért a konferencia-győzelemért járó trófeát még nem adnánk oda neki. A nagy hármasnak egyrészt összeszokásra van szüksége, másrészt mellettük „tucatjátékosokkal” töltötték fel keretet, így a trió bármelyik tagjának sérülése pótolhatatlan csapást jelentene. Elég, ha Wade friss térdproblémáira gondolunk, nélküle ugyanis LeBron James remeklése ellenére negatív mérleggel (3-4) zárta az előszezont az együttes.

Reuters
Shaquille O'Neal tavaly a Clevelandben, idén a Bostonban szerepel Fotó: Reuters

A Heatre három igazi veszélyforrás leselkedik: Ott van mindjárt a nyáron olcsón, de jól igazoló Boston Celtics, amely talán utolsó nagy bajnoki hajszájába kezdhet rohamosan öregedő kezdőtengelyével (Garnett-Pierce-Allen). A Kelták mellett leginkább a teljes liga legjobb kispadja szól: a Shaquille O'Neal, Erden, Jermaine O'Neal, Delonte West, Marcus Daniels, Nate Robinson és Glen Davis alkotta listával.

Mutatós, a főcsoport első három helyére esélyes kezdőötöst raktak össze a Chicago Bullsnál: az ifjú Derrick Rose, Joakim Noah, illetve a rutinos Luol Deng mellé elhozták a Utahból Carlos Boozert. Ha a november végéig harcképtelen erőcsatárt az új vezetőedző, a Bostonból elhozott Tom Thibodeau képes lesz hatékony védekezésre (a Jazznél nem igazán sikerült) bírni, akkor ez a brigád bármire jó lehet. Az már más kérdés, hogy a kispadon Kyle Korvert, Brian Scalabrine-t és James Johnsont leszámítva nem találunk ismerősen csengő nevet.

Reuters
Boozerrel (jobbra) nagyot léphet előre az ifjú Chicago Fotó: Reuters

Az előszezon legfélelmetesebb csapata keleten kétségkívül az Orlando Magic volt, amely többször 20-30 pontos különbséggel nyerte meccseit, veretlen maradt és ismét bajnoki álmokkal vág neki az idénynek. A tavaly sokáig menetelő, ám a Boston ellen csődöt mondó pokolian erős keretből nagyobb név nem távozott, viszont sikerült megszerezni a New York Knickstől Chris Duhont, aki az irányítóposzton aranyat érhet Jameer Nelson mögött.

A négy nagy esélyes mellett sokat várhatunk a Milwaukee Buckstól, amely az immár másodéves Brandon Jennings és egy egészséges Andrew Bogut, Michael Redd, illetve a tavaly a Golden State Warriorsban pontokat termelő Corey Maggette társaságában igazi sötét ló lehet.

Az évek során olyan erős keretet építettek a nyáron távozó LeBron James köré, hogy a Cleveland Cavaliers az alapszakasz MVP nélkül is jó lehet a rájátszásra, ahogy megindulhat felfelé a hosszú évek óta szenvedő, de az 5-szörös All Star-válogatott A’mare Stoudemire-t megszerző New York Knicks is. Végül kíváncsian várjuk a draft-1. John Wall ténykedését a Washington Wizardsnál, akitől az előszezonban már szép dolgokat láthattunk.

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu