Európa csillagai közé került a Sopron

Szerző: shLétrehozva: 2009. február 20. 18:45
Sporttörténelmi sikert ért el az MKB Sopron együttese a női kosárlabda Euroligában, hiszen a hűség városát képviselő csapat fennállása során először jutottt be a Final Fourba, vagyis a négyesdöntőbe.Székely Norbert tanítványai parádés teljesítménnyel könnyet csaltak szurkolóik arcára, miután lekosarazták a parkettáról a Bourges Basket csapatát (70-63). A hazaiak örömét megzavarta a franciák óvása, ugyanis a meccs után hivatalosan is benyújtották e szándékukat. Pécsről ezzel szemben sajnos rossz hírek érkeztek, ugyanis a baranyai együttes 81-76-ra kikaptak hazai pályán a Halcon Avenidától, így két vereségével búcsúzni kényszerült a sorozattól.


 

NŐI EUROLIGA NEGYEDDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ:
MKB-EUROLEASING SOPRON – BOURGES BASKET 70–63 (13–10, 19–15, 25–22, 13–16)
Sopron, 3000 néző. Vezette: Zamojski (lengyel), Poljansek (szlovén), Totics (szerb).
MKB-EUROLEASING SOPRON: Kathleen MacLeod 5/3, Horti Dóra 6, Honti Kata 19/6, Jelena Milovanovics 21/9, Amber Holt 5. Cserék: Eördögh Edit 8/3, Horváth Zsuzsanna, Tijana Krivacsevics 6. Vezetőedző: Székely Norbert.
BOURGES BASKET: Melain 5, Miyem 6, Lelas 10, Ndongue 33, Santos 2. Cserék: Manics 7/3, Dumerc, Bujdosó. Vezetőedző: Pierre Vincent.
A NEGYEDDÖNTŐ TOVÁBBI MÉRKŐZÉSEIN:
FENERBACHE (TÖRÖK) - JEKATYERINBURG (OROSZ) 68-70
(Utóbbi két mérkőzésen a győztes csapatok jutottak tovább)
VALENCIA (SPANYOL) - SZPARTAK MOSZKVA (OROSZ) 73-71
(Az állás 1-1, a negyeddöntős leosztásból egyedül ebben a versenyfutásban kerül sor harmadik találkozóra.) 
SZÉKELY NORBERT: EGY KIS CSAPAT NAGY DOBÁSA EZ!
"Ebben a pillanatban ez az elsődleges és legnagyobb siker edzői pályafutásomban. Igaz, tizenöt éve vagyok edző és már nagyon sok szép sikert értem el csapataimmal - nyilatkozta Székely Norbert, a soproni edző a lefújást követően. - Ebben a közösségben nagyon fontos, hogy végig hittünk egymásban, és szeretném kiemelni Seres Éva munkáját, aki rengeteget segítette abban, hogy ide jutottunk. Ez a pályán és a pályán kívül is közös munka volt. A Final Fourt elérni hatalmas teljesítmény, azt is mondhatnám, hogy történelmi tett. Csak gratulálni tudok ennek a csapatnak, de szeretnénk megnyerni a következő mérkőzéseket is. Egyáltalán nem gondoltam volna egy évvel ezelőtt, hogy most itt tartunk, de még az idény rajtjánál sem. Viszont ahogy mentünk előre, látható volt, hogy mindenkivel fel tudjuk venni a versenyt, és képesek vagyunk igazi csapatot alkotni. Egyébként ez a sikerünk titka, hogy valódi csapat vagyunk. Pályán és pályán kívül egyaránt. Ráadásul mindig számíthattunk extra teljesítményekre, amik a nehéz helyzetekben kisegítettek minket, és ez önbizalmat adott. Amikor eljutottunk a tizenhat közé, már éreztünk, hogy erősek vagyunk. Egy kis csapat nagy dobása ez!"
HONTI KATA: MI VAGYUNK A LEGJOBBAK!

"Úgy indultunk neki a szezonnak, hogy a Final Fourig eljuthatunk - mondta Honti Kata, a soproniak válogatott kulcsembere. - Végig hittem benne, másként nem is lehet. Amikor eljutottunk a legjobb tizenhat közé, egyre komolyabban vettük, hogy sikerülhet, és a keddi győzelmünk a Bourges ellen, elérhető közelségbe hozta a Final Fourt. Óriási,amit ma csináltunk! Az volt a sikerünk titka, hogy mindenki elhitte, győzni fogunk. Voltak holtpontok, de nagyon elszánt volt a csapat. Közösen megyünk, az egész csapat, hatalmas buli lesz. Innentől kezdve most megint ki kell tűznünk valami célt magunk elé, de mindig csak a következő mérkőzésre koncentrálunk, és a Final Fourban bármi megtörténhet."

Mondta Honti Kata, aki a nyilatkozat után önfeledten ugrálni kezdett és azt kiabálta: Mi vagyunk a legjobbak! Mi vagyunk a legjobbak!"
ÉRTÉKELÉS:
Hatalmas bravúrt ért el a franciaországi kisvárosban az MKB Sopron együttese, miután 68-65-re legyőzte a Bourges csapatát. Ennél nagyobb bravúr már csak az lett volna, ha hazai pályán is diadalmaskodik. Nos, a "volna" szócskát kitörölhetjük és átírhatjuk "volt"-ra. A Sopron fantasztikus játékot nyújtva 70-63-ra megverte a gallokat és ezzel ott van Európa legjobb négy együttese között. Történelmi tett, akárhonnan is nézzük. Sosem jutott még ilyen magasságokba a sárga-zöld klub. A Török Zoltán vezette egyesület könnyű helyzetben van hazai pályán, óriási szurkolótábora szinte belehajszolja a győzelembe övéit. Ezúttal is ez történt.
A három-négyezer örjöngő fanatikus már az első percekben úgy üvöltött, mintha bajnokságot nyertek volna kedvenceik. Való igaz, már ekkor megvolt a lehetőség a tapsra, hiszen az egész meccsen remeklő Honti Kata vezetésével már néhány percet követően ötpontos előnye volt a hazaiaknak. Szerencsére a szőke tehetség mellé felzárkóztak a társak is, így Horti Dóra és a csereként beálló Krivacsevics Tijana is megmutatta, hogy korával ellentétben egyáltalán nem hozza zavarba a nagy tét.
A második részben beszállt a csapatkapitány Eördögh Edit is, akinek a jelenléte nyugtatóan hatott a fiatalabbakra. A félidő végére már héttel ment az MKB, még úgy is, hogy Emmeline Ndongue egyedül is hátára kapta övéit, és valami hihetetlen akarással csak úgy szórta a pontokat. Egyszerűen nem tudott hibázni a vendégek 14-ese.
A harmadik negyedben Honti újra megrázta magát és már tízre növelte a különbséget. Fantasztikusan védekezett Székely Norbert csapata. A Bourges durvasága azonban sokszor tördelte, lassította a hazaiak alapjátékát, de valójában nem volt esélye a fordításra a franciáknak.
Nem szabad elmenni Jelena Milovanovics teljesítménye mellett sem. Csak úgy szórta a triplákat a szerb tini, aki egyszer félpálya közeléből is bevágott egyet néhány másodperccel a harmadik negyed vége előtt. A legnagyobb különbséget, 14 pontot Honti Kata büntetői után érte el a Sopron (68-54).
Nem lehetett megállítani, maximum lelassítani a hazaiakat, akik az utolsó percet már teljes örömmámorban élték át. A kispadnál Eördögh Editék már összekapaszkodva várták a végső dudaszót. Nem is kellett sokat várni rá, Ndongue 33. pontja már nem osztott, nem szorzott. A Sopron a Final Fourba jutott története során először!

 

EGY ÓVÁS ÉS ANNAK OKAI:
A mérkőzés után a francia csapat megóvta az összecsapást. Az ok: Amber Holt egyik ütésénél szerintük két büntetődobás járt volna a megítélt egy helyett. Sportszerűtlen hiba után ugyanis normál esetben két büntető és labdabirtoklás jár a vétlen csapatnak. Itt azonban Holt szabálytalanságánál kosarat dobott a francia játékos, s ebben az esetben csak egy büntető és a labda birtoklása illeti meg a vétlen csapatot.
Az óvás körülményeinek feltérképezésében Bodrogváry Iván, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége (MKOSZ) női tagozatának elnöke volt a SportHirado.hu segítségére.
"Ez tulajdonképpen erőfitogtatás a Bourges részéről, hiszen a szabály egyértelműen kimondja, hogy ilyenkor egy büntető jár a csapatnak. Így feleslegesen költ el háromezer eurót a francia együttes, de persze a hivatalos döntésig még várni kell."

 

VÉGE!!! Az MKB-EUROLEASING SOPRON EGYÜTTESE A FINAL FOUR A JUTOTT!!!TÖRTÉNELMI SIKERT ÉRT EL SZÉKELY NORBERT EGYÜTTESE. A VÉGE 70-63!

 


 

A Pécs együttese 76-81-re kikapott a Halcon Avenidától, és ezzel a baranyaiak elbúcsúztak az Euroligától.

40. perc: Pierre Vincent még kihasználja az utolsó esélyét, időt kért a francia tréner.

40. perc: Lelas pontjai kilencre csökkentik a differenciát.

40. perc: Holt ütötte le Lelast. Áll a játék, a bírók a zsűriasztallal beszélgetnek. Lassan telik az idő.

Tombol a sárga-zöldbe öltözött közönség, fantasztikus a hangulat a parketten és a lelátón is. 70-59-re vezet a hazai csapat 46 másodperccel a vége előtt. Milovanovics büntetői kellettek az újra tizenegy pontra növő előnyhöz.

Rossz hírek jönnek azonban Pécsről, a MiZo négypontos hátrányban van spanyol ellenfelével szemben (75-78).

40. perc: Elkezdődött az utolsó hatvan másodperc. A hazai előny kilenc pont. Izgulunk.

38. perc: Emberfogásra vált védekezésben a Sopron. Amber Holtnál láttak faultot közben a játékvezetők, ez a harmadik hibája az amerikainak.

37. perc: Horti Dóra ismét a parketten, bár óvatosan kell játszania személyi hibái miatt, de az ő játéka nélkülözhetetlen az MKB-ban.

37. perc: Honti ellen fújnak személyit, miközben Melain vezetésével már 11 pont a különbség (68-57).

36. perc: Leült a soproniak játéka, Honti is csak büntetőből eredményes egyelőre a befejezőrészben (68-54).

35. perc: Öt perc van hátra, labdát szerzett közben a Bourges, Ndongue pedig továbbra is remekel...már 28 pontnál tart a francia klasszis (66-53).

Kétpontos hátrányba került közben a MiZo a Halcon Avenidával szemben (64-66).

34. perc: A korábbi soproni közönségkedvenc, a brazil Alessandra Santos blokkolta Tijanát. Máris a hazai szurkolók feketelistáján a dél-amerikai.

33. perc: Amber Holt alátámasztotta miért olyan jó az MKB. Előbb remekül leszedett egy lepattanót, majd egy csellel becsapta ellenfelét, és kihasználta a ziccert (66-51).

32. perc: A szerb tehetség (?) újabb pontjai ellenére zárkózik a Bourges. Ndongue négy pontot dobgyors egymásutánba (62-51).

31. perc: Tíz perc választja el a Sopront a remélhető ünnepléstől. Milovanovics újabb triplája nyitja a negyedik negyedet (60-49).

56-56 az állás Pécsett a befejezőrész előtt, nagy küzdelem vár az utolsó percekben Fűzy Ákos tanítványaira. A szurkolók szerint 2008 legjobbjának választott Vajda Annának ott kell lennie a legjobb négyben!

30. perc: Milovanovics úgy gondolta, nem elég a hétpontos előny... A félpályáról dobott triplát az utolsó pillanatban (57-47).

30. perc: Ndongue duplája után - amellyel már 21 pontnál jár - Székely Norbert az időkérésben látja a megoldást. Ám láthatóan nem segített sokat a sopron hölgyeknek a rögtönzött pihenő, Holt "homálya" egy bourges-i támadást vetített elő. Végül a már előbb is említett francia lány 54-47-re hozta fel csapatát.

29. perc: Miyem nem adja fel, lepattanózott, majd értékesítette a helyzetet és már "csak" tíz pont a differencia (54-46).

28. perc: Igyekszik a francia csapat, ám egyelőre kevés sikerrel, tízponton belülre kerülni esélye sincsen, még úgy sem, hogy a kőkemény játékával lelassította a hazaiakat.

27. perc: Eördögh Edit biztosan értékesíti a számára időről időre megítélt büntetőket, kellenek ezek az egypontok (54-40).

Tartja minimális előnyét a Pécs, tovább nő az esély a harmadik meccsre (54-52).

26. perc: Miyem Ndonguét próbálja utolérni a pontok számában, ám négy pontja messze elmarad remeklő társáétól (50-35).

25. perc: Parádézik Honti Kata és a fiatal Krivacsevics korát meghazudtolóan felnő a feladathoz. Kettejük együttműködéséből született a tizenötpontos különbség! (46-31).

25. perc: Horti kap újabb személyit, ez már csapata harmadik technikaija. Le is cserélik hamar. Krivacsevics újabb lepattanót szed, majd kiharcol egy francia személyi hibát.

25. perc: Krivacsevics remek labdát és öt lepattanó után bedobta első egységét is (44-31).

24. perc: Újra a francia válogatott center és Honti a főszereplő, pontváltásaik után már 42-29.

22. perc: Honti-parádé! Gyönyörű tempó, szinte repül a levegőben a válogatott játékos. Ez volt a legjobb válasz Ndongue duplájára. (37-27).

21. perc: Horti duplájával már tizenkét pont a különbség, a legnagyobb a mérkőzés folyamán!!! (37-25).

21. perc: Honti-kosárral fejeződött be az előző negyed, és a második félidő is a fiatal klasszis pontjaival kezdődött (34-25).

Következik a harmadik negyed Sopronban, amely alatt a franciaországi mérkőzésen tulajdonképpen megnyerték a meccset Horti Dóráék. A szurkolók ezúttal is ebben reménykednek. A kulcs a vendégek kijátszott támadasainak megállítása és megelőzése lehet.

Fűzy Ákos és tanítányai szintén vezetnek, ám nekik az életben maradás a tét. A 41-39-es előny még nem megnyugtató, de annál biztatóbb. Iványi Dalma tíz, Vajda kilenc ponttal terhelte a salamancai kosarat. A Halcon klasszisa, Willingham 15 pontnál jár.

20. perc: A félidőben maradt a megnyugtató hazai előny, ám még messze nincs vége az összecsapásnak, további húsz perc, hatalmas küzdelem vár Eördögh Editékre a Bourges ellen.

19. perc: Nem jön be Melain triplakísérlete, Hontié annál inkább. A szőke szépség nyolc pontnál tart, csapata pedig hét egységnyi előnynél. (32-25).

18. perc: Miyem duplája után Székely Norbert kért időt. A soproniak fiatal trénere láthatóan nyugalmat áraszt, remélhetőleg a lányok is megnyugszanak majd és tovább növelik előnyüket.

18. perc: Horti blokkját ütésnek vélték a játékvezetők, helytelenül. Ndongue bedobja 9., majd 10. pontját is. (29-23).

18. perc: Egy mindössze 19 éves klasszis, Jelena Milovanovics szerzett ismét labdát, majd értékesítette a ziccert is. Tombol a közönség és tombol Vincent sporttárs is, aki ismét időt kér csapatának (29-21).

17. perc: Ndongue pontjai azt jelentik, hogy jelenleg ő a legeredményesebb a mezőnyben a maga nyolc egységével (25-21).

16. perc: A hazai nézőkre nem panaszkodhatunk, fantasztikus hangulatot varázsolnak a csarnokban, és úgy tűnik a játékosok is felvették a ritmust. Habár Manics triplája még erőt adott a vendégeknek, de még öt egység az MKB-előny (24-19).

Vezet a Pécs!!! 29-24 a baranyai együttesnek! Felvillant az egyenlítés képe összetettben!

15. perc: Cserékkel és időkéréssel igyekszik frissíteni a Bourges.

14. perc: Nincs igazán átütőerő a Bourges-ban. Melain a gólpasszokban, Ndongue a pontszerzésben próbál előretörni, egyelőre nem sok sikerrel. Lelas szépítése után Eördögh azonnal meg is szerezte első pontjait egy remekbeszabott tripla formájában (20-14).

13. perc: Beáll a hazaiakhoz a csapatkapitány Eördögh Edit, aki rutinjával talán még inkább megtalálja a vendégek ellenszerét. Mégsem ő, hanem egy lepattanószedés után Holt dobott be egy ziccert (17-12).

12. perc: Elkezdődött a második negyed Sopronban. Egyelőre a hazaiak védekezésben egyértelműen a franciák fölé nőnek. Sőt, támadásban is, rengeteget hibáznak Pierre Vincent tanítványai. Annál jobb viszont Horti Dóra, aki újabb kettest szórt (15-10).

 


 

Bár vezetett a Pécs a Lauber Dezső Sportcsarnokban, ám az első negyed végén 20-21-re a Halconnál az előny (20-21).

10. perc: A csereként beállt Krivacsevics Tijana szerzett labdát saját palánkja alatt. Horváth Zsuzsanna négy másodperccel a vége előti triplája nem ment be, így maradt a hárompontos soproni vezetés az első játékrész végére.

10. perc: A gallok nem kímélik a hazai játékosokat, ezúttal MacLeod volt az áldozat.

9. perc: Kathleen MacLeod hármasa újra lendületbe hozza Székely Norbert tanítványait (13-10).

8. perc: Lelassította a vendégcsapat az MKB játékát, nem találja a francia védelem ellenszerét a hazai együttes, egyenlített is a Bourges (10-10).

7. perc: Milovanovics, aki 25 pontot dobott az első meccsen, megszerezte első pontjait, szép kosarával, de különbség ismét négy, ugyanis a francia válogatott Ndongueis eredményes volt (10-6).

6. perc: Dumerc állította meg szabálytalanul Amber Holtot, büntetőzhetett a soproni légiós - sajnos csak felemás sikerrel, hiszen egy pont lett a kettőből. (8-4)

Iványi Dalma és Raksányi Krisztina vezetésével előny a MiZo Pécsnél a Halcon Avenida ellen (11-10).

5. perc: Honti ismét hallatt magáról, újabb kosarával tovább húzza övéit. (7-2)

3. perc: Kicsit kapkodnak a csapatok, érthető az idegesség, hiszen sorsdöntő összecsapásról van szó. A nyugalmat Horti Dóra tempója hozhatta el a Sopron számára (5-0).

2. perc: A helyzetek kihagyásában és a labdaeladásokban jeleskednek egyelőre a csapatok. Ám Honti Kata ennek ellenére is megszerezte a meccs első kosarát!!! Gyönyörű hármas a 22 éves játékostól! (3-0)

1. perc: A feldobásnál a gall együttes szerezte meg a labdát,ám az első támadásuk hamvába holt és máris a hazaiak támadhatnak.

 


 

A magyar szurkolótábor szokásához híven zenei kíséret nélkül énekli el a magyar himnusz, ránézésre is sok ezren látogattak ki a soproni csarnokba.

Már csak néhány perc és kezdődik a soproni mérkőzés, amelyen akár már a továbbjutás is eldőlhet. A találkozót a lengyel Zamojski, a szlovén Poljansek és a szerb Totics vezeti majd. A két együttes a következő ötösökkel kezdi az összecsapást:

MKB Sopron: Horti, Honti, MacLeod, Holt, Milovanovics.

Bourges Basket: Ndongue, Dumerc, Melain, Santos, Lelas.


EGY LEHETSÉGES TÖRTÉNELMI TETT ELŐZMÉNYEI:
Történelmi siker kapujába lépett az MKB Sopron együttese. A hűség városának női kosarasai, miután a nyolcaddöntőben kiverték a lengyel Wisla Can-Pack csapatát, tavalyi nagy riválisukkal, a francia Bourges Baskettel kerültek össze. A gallok az előző idényben az Euroliga nyolcaddöntőjében két sima győzelemmel ejtették ki a sárga-zöldeket. Eljött a visszavágás ideje. Efelé már meg is tette az első lépést a Sopron, hiszen Franciaországban 68-65-re legyőzte a Bujdosó Nórát is a keretükben tudó hazaiakat.
Valójában ez már a tizedik lépcsőfok lehet Székely Norbert együttese számára, hiszen ebben a szezonban már kilenc győzelmet arattak a legrangosabb európai kupasorozatban. Nem lesz egyszerű elérni, de a fiatal szakember reméli, csapata hasonlóan nagy iramot tud diktálni, mint idegenben. Természetesen a hazai szurkolótábor is előnyére válhat az MKB-nak, ám kérdéses, hogy a lányok mennyire tudtak regenerálódni az elmúlt három nap során. Vajon tudnak-e hasonlóan ragyogó teljesítményt nyújtani a Bourges ellen újfent?
Befejezésnek talán idézzük fel, mit mondott Székely Norbert az összecsapás előtt honlapunknak.
„Még sosem álltunk ilyen közel ahhoz, hogy elérjük ezt a hatalmas bravúrt, talán életünk legnehezebb meccse következik. Egy olyan Bourges látogat hozzánk, amelynek ez az utolsó lehetősége, hogy versenyben maradjon, s ennek megfelelően mindent egy lapra tesz fel. Viszont mi is így állunk ehhez a meccshez, egymás között csak arról beszélgetünk, hogy itt az esély, és remélhetőleg szurkolóink hathatós támogatásával élni is tudunk vele.”


 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu