Sztárevolúció: Messi, Dzsudzsák, CR9...

Szerző: shLétrehozva: 2010. február 3. 08:42
Sokan megmosolyogják, amikor egy öt-tíz-tizenöt évvel ezelőtti önarcképükre pillantanak. Amint a hétköznapi emberek, úgy a világhírű sportolók is változnak, csak ők mindenki szeme láttára. Amíg Lance Armstrong a rákból felépülve hét Tour de France-t nyert, Diego Maradona 75-ről 120 kg-ra hízott, Paul Gascoigne pedig az angol válogatottból az alkohol mámorába esett, felnőtt napjaink két kedvenc labdarúgója, Cristiano Ronaldo és Lionel Messi. Tekintsd meg a SportHirado.hu összeállítását, amely 17 hazai és külföldi sztársportoló karrierjét járja végig egy-egy képmontázs segítségével.


Fotó: Google, en.dzsudzsak.hu; bit.ly/9OYsv0

Diego Maradona

Ha valaki, akkor Diego Maradona kalandos életutat járt be 50. életévéhez közeledve. Elég legendás játékos-pályafutására, a mai napig emlegetett gólt ütő (világbajnokság, 1986.), majd évtizedekkel később az újságírókat becsmérlő kezére (középső ujjára, 2009.), botrányos drogügyeire, 75-ről 120 kilogrammra ugró testtömegére, vagy szövetségi kapitányként csapata kalandos dél afrikai kvalifikációjára gondolnunk.

Google, Reuters
Diego Maradona Fotó: Google, Reuters

Roger Federer

A svájci világelső nevét minden bizonnyal egy évszázad múlva is emlegetni fogják. Amellett, hogy Maradonával ellentétben makulátlan életet él, akkor sem veszíti motivációját, amikor szinte minden létező rekordot megdöntött. Ékes példája ennek a vasárnapi Australian Openen aratott diadala, amellyel 16-ra nőtt Grand Slam-győzelmeinek száma.

sportsillustrated.cnn.com, Reuters
Roger Federer Fotó: sportsillustrated.cnn.com, Reuters

Abel Xavier

Összeállításunk egyik kakukktojása a portugál labdarúgó, Abel Xavier. Soha nem nyert Aranylabdát, nem váltotta ki milliók imádatát fergetes játékával, azonban olyan hajkoronával rukkolt elő időről időre, amelynek mindenki csodájára járt. Fantáziadús fodrásza révén a hátvéd kiérdemelte helyét válogatásunkban. Az évszámokat felesleges keresni, a látvány ezek nélkül is önmagáért beszél.

deeyoo.com, Google
Abel Xavier Fotó: deeyoo.com, Google

Egerszegi Krisztina

Páratlan és példátlan karriert futott be Magyarországon Egerszegi  Krisztina, aki mindenki szeme láttára vált gyerekből háromgyermekes családanyává. 13 évesen már Európa-bajnokságon úszott, és alig 22 évesen ötszörös olimpiai bajnokként 1996-ban vonult vissza.

kataca.hu; deol.hu
Egerszegi Krisztina Fotó: kataca.hu; deol.hu

Dzsudzsák Balázs

Az alig 23 esztendős  PSV-ben hétről hétre brillírozó magyar válogatott középpályásának útja Nyírlugosról a Lokin át Eindhovenig.

en.dzsudzsak.hu; gportal.hu/gindex.php?prt=323246; Kovács Attila, Reuters
Dzsudzsák Balázs Fotó: en.dzsudzsak.hu; gportal.hu/gindex.php?prt=323246; Kovács Attila, Reuters

Lance Armstrong

Az 1993-as országúti világbajnok kerékpárosnak 1996-ban alig 20 százalék esélyt adtak a rák túlélésére, kilenc évvel később mégis egyedülálló módon hetedszer nyerte meg a legjelentősebb kerékpáros körversenyt, a Tour de France-t. Armstrong a doppingesetekkel besározott sportágban mind a mai napig „tiszta" maradt, visszavonult, de 2009-ben ismét rajthoz állt, az idén, 38 évesen pedig újra a csúcsra tör. 

photobucket.com, Reuters
Lance Armstrong Fotó: photobucket.com, Reuters

Lionel Messi

A Barcelona annak idején, 2000-ben nagyon tudott valamit, amikor a Newell's Old Boystól leigazolta az akkor 13 éves Lionel Messit. Senki sem sejtette, hogy egy valódi csodafegyver került a katalánok kezébe. A csatár a 2005-ös U20-as vb-n győző argentin válogatott tagjaként  gólkirályi címet, egy évre rá BL-t, Pekingben olimpiai aranyat nyert, 2009-ben pedig gyakorlatilag mindent besöpört, amit el lehet képzelni, a spanyolok azévi hat trófeájáról nem is beszélve.

Google, Reuters
Lionel Messi Fotó: Google, Reuters

Valentino Rossi

Az utolsó másfél évtizedben nevek tűntek fel, illetve el a gyorsaságimotoros-világbajnokság mezőnyében, egy dolog viszont állandó maradt, Valentino Rossi uralma. Az olasz 9 világbajnoki címe és 103 futamgyőzelme önmagában a sportág legendái közé emeli, de seregnyi szurkolótábora nemcsak ezért, hanem szellemes győzelmi ünneplései miatt zárta szívébe.

motogp.com; Reuters; valentinorossi.com
Valentino Rossi Fotó: motogp.com; Reuters; valentinorossi.com

Cristiano Ronaldo

Még 2002-ben az U17-es Eb-n tűnt fel egy szélső, aki túlzás nélkül állítható, alapvonaltól alapvonalig cselezve kicsinálta védőit. Beadásai akkoriban ugyan célt tévesztettek, Portugália pedig a csoportkörben elvérzett, de sokan emlegetni kezdték Cristiano Ronaldo nevét. Az ifjonc beváltotta a reményeket, anyaegyesületéből, a Sportingból a Manchester Uniteden keresztül, szinte minden létező díjjal a zsebében, valódi bálványként vezetett útja a Real Madridhoz.

Google, Reuters
Cristiano Ronaldo Fotó: Google, Reuters

Paul Gascoigne

Paul Gascoigne amilyen hamar kedvencé vált, olyan gyorsan rombolta le saját nimbuszát. Az egykori angol válogatott botrányaival a média kedvenc célpontja maradt mind a mai napig, pedig karrierje egy évtizede leáldozott. A drog- és alkoholfüggő labdarúgó leépülése látványos és hirtelen volt a 2000-es évek elején, a helyes útra azóta sem sikerült rátalálnia, pszichiátria, egészségügyi problémák, verekedések tarkítják hétköznapjait.

BBC, Reuters
Paul Gascoigne Fotó: BBC, Reuters

A világbajnoki futball-labda

Eddig sportolókkal foglalkoztunk, így felmerül a kérdés, mit keres itt egyszer csak egy rakat focilabda. Válaszként legyen elég annyi, hogy az emberekhez hasonlóan a sporteszközök is valódi evolúción mentek keresztül az idők során, amelyet semmi más nem tükröz jobban, mint a labdarúgó-világbajnokságon használt „bogyó" fejlődése. Íme a sorozat az 1938-as „fűzős bőrgolyótól" a dél-afrikai Jabulaniig.

therightwinger.co.za, Guardian
A vb-labda Fotó: therightwinger.co.za, Guardian

 

 

 

 

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu