Szenzáció: Hamilton legyőzte Vettelt!

Szerző: shLétrehozva: 2011. április 17. 10:39
Elképesztő taktikai és gumicsata után megszakadt Sebastian Vettel négy futamon át tartó veretlenségi sorozata: a remekül teljesítő Lewis Hamilton diadalmaskodott a 62. Formula-1-es világbajnokság Kínai Nagydíján. Mögötte a címvédő és a 18. helyről rajtoló, pazar produkciót nyújtó Mark Webber lett még dobogós Sanghajban.


Fotó: Reuters

Már most biztosnak tűnik, hogy az év legjobb versenyei között emlegetik majd a sanghaji futamot, pedig ez csak a 2011-es világbajnokság harmadik nagydíja volt. Kínában azonban rég nem látott hatalmas taktikai csatát láthattunk, amely akciókban, sikeres és bravúros támadásokban is bővelkedett.

Pedig a szombati időmérő után sokan legyintettek Seba Vettel fölénye láttán, de a 2008-ban világbajnok Lewis Hamilton már akkor megjegyezte, a Q3-ban azért nem ment gyorsabban és többet, hogy megtakarítson egy szett friss, lágy keverékű abroncsot. A Q1-ben búcsúzó Mark Webber egyenesen három készletet spórolt meg, de 18. helye miatt alig figyeltek erre a szurkolók.

Vasárnap aztán bebizonyosodott, az újfajta Pirelli gumik bizony óriási szerepet játszanak, de most ugyanez vonatkozott a KERS-rendszerre és a mozgaható hátsó szárnyakra is. Vettelnél egyik sem működött tökéletesen, ez már a rajtnál világosan kiderült. A német klasszist ugyanis mindkét McLaren megelőzte, ez döntőnek bizonyult.

A tavalyi világbajnok igyekezett, két kiállásos boxtaktikája révén a futam végére már az élre került, de látszott, ezúttal elmaradhat a győzelem. Így is történt, néhány körrel a befejezés előtt a sorozatban négy diadalnál járó címvédő kemény gumijai elhasználódtak, nem tudta feltartóztatni a szinte hibátlan teljesítményt nyújtó Hamiltont.

A 2008-as világbajnok háromszor állt ki gumicserére, ez a stratégia 25 pontot, de ami fontosabb, lélektanilag is hatalmas jelentőségű győzelmet aratott. Igaz, hajszálon függött a siker, ugyanis a mclarenes a legfontosabb előzést majdnem elrontotta, olyannyira el akart menni Vettel mellett, hogy kis híján nekirongyolt. De végül mégis összejött a támadás, Hamilton pedig a leintés után elérzékenyülten fogadhatta a gratulációkat.

Vertel végül második lett, mindent megtett, amit tehetett, de ezúttal már nem tudta ellensúlyozni a KERS-rendszer hiányosságait. Ezen sürgősen változtatnia kell a Red Bullnak, ha nem akar jelentős hátrányba kerülni a riválisokkal szemben.

A nap második hőse egyértelműen Mark Webber volt! Az ausztrál sármőr az elején még küszködött, lassan jutott előre, az első boxkiállás után azonban már szárnyalt. A rutinos pilóta elképesztő tempóban száguldott, a friss abroncsokkal gyakorlatilag a teljes mezőnyt körbeautózta. Ha picit jobb helyről indul, akkor még a győzelem is összejöhetett volna.

A Mercedes GP végre versenyen is jól szerepelt, Nico Rsoberg hosszú körökön át vezetett, de taktikája végül nem bizonyult elegendőnek ahhoz, hogy komolyabban csatázhasson a dobogóért. Michael Schumacher ettől még távolabb volt, de a hétszeres világbajnok több remek akcióban is főszereplő volt, szépen védekezett, olykor pedig rámenősen támadott. De ettől is többet várnak a legendától a szurkolók.

A Ferrari versenytempója ezúttal nem volt olyan jó, mint korábban, az viszont meglepetés, hogy Felipe Massa simán legyőzte csapattársát, az elvileg világbajnoki esélyes Fernando Alonsót.

A PONTVERSENYEK ÁLLÁSA, ITT!

KÍNAI NAGYDÍJ (56 KÖR, 305.066 KM), VÉGEREDMÉNY:
1. Lewis Hamilton McLaren-Mercedes 1:36:58.226 ó
2. Sebastian Vettel Red Bull-Renault +5.198 mp
3. Mark Webber Red Bull-Renault +7.555
4. Jenson Button McLaren-Mercedes +10.000
5. Nico Rosberg Mercedes GP +13.448
6. Felipe Massa Ferrari +15.840
7. Fernando Alonso Ferrari +30.622
8. Michael Schumacher Mercedes GP +31.026
9. Vitalij Petrov Lotus Renault +57.404
10. Kobajasi Kamui Sauber-Ferrari +1:03.273 p
11. Paul di Resta Force India-Mercedes +1:08.757
12. Nick Heidfeld Lotus Renault +1:12.739
13. Rubens Barrichello Williams-Cosworth +1:30.189
14. Sebastien Buemi Toro Rosso-Ferrari +1:30.671
15. Adrian Sutil Force India-Mercedes +1 kör
16. Heikki Kovalainen Lotus-Renault +1 kör
17. Sergio Perez Sauber-Ferrari +1 kör
18. Pastor Maldonado Williams-Cosworth 1 kör
19. Jarno Trulli Lotus-Renault +1 kör
20. Jerome d` Ambrosio Virgin-Cosworth +2 kör
21. Timo Glock Virgin-Cosworth +2 kör
22. Vitantonio Liuzzi HRT-Cosworth +2 kör
23. Narain Karthikeyan HRT-Cosworth +2 kör

 

 

KÍNAI NAGYDÍJ (56 KÖR, 305.066 KM) - ÉLŐ KÖZVETÍTÉS:
CÉL: LEWIS HAMILTON DIADALMASKODOTT A KÍNAI NAGYDÍJON. MÖGÖTTE A SORREND: VETTEL, WEBBER, BUTTON, ROSBERG, MASSA, ALONSO, SCHUMACHER, PETROV, KOBAJASI!
56. kör: Hamilton 5.2 mp-cel vezet, mögötte Vettel és Webber a top3-ban!
55. kör: Hamilton már 4.0 mp-cel vezet a címvédő előtt.  Webber simán elment Button mellett, a 18. helyről feljött a 3. pozícióba!!!
54. kör: Vettel 4.0 mp-cel előzi Buttont, míg Webber simán "levadászta" Rosberget. Az ausztrál még dobogós is lehet, csak 1.2 mp a hátránya.
53. kör: Hamilton már 1.2 mp-cel előzi Vettelt, akire folyamatosan jön fel Button!
52. kör: Hamilton tolja le Vettelt a pályáról, végül összejött a támadás, élen a McLaren!!!
51. kör: Hamilton a célegyenes előtti két kanyarban már támadta a világbajnokot, de egyelőre sikertelenül.  Rosberg megelőzte Massát, aki lesodródott az ideális ívről!
50. kör: Vettel előnye már csak 0.9 mp, ráadásul nem működik a rádiós kapcsolat a csapattal! Button simán elment Massa mellett!
49. kör: Vettel előnye már csak 1.6 mp. Hamiltont nyugtatja a McLaren, hogy ne erőltesse túlságosan a támadást, mert a világbajnoknak elfogynak majd a gumijai!
48. kör: Hamilton újabb négy tizedet hozott a címvédőn!
47. kör: Vettel előnye már csak 3.3 mp. Webber pokoli tempóban hajt a top5 nyomában, körönként 3 mp-cel gyorsabb mindenkinél!
46. kör: Vettel előnye 3.7 mp, Button támadja Massát.  Rosberg csúnyán elfékezte magát, Massa és Button megelőzte.
45. kör: Hamilton a célegyenesben simán megelőzte Massát, mehet Vettel után!  Webber gyorsan elment Alonso mellett, már a hatodik.
44. kör: Vettel két tizeddel növelte előnyét. Massa már inkább Hamiltonra figyel. Mögöttük Rosberg, Button,  Alonso, Webber, Schumacher, Di Resta, Kobajasi.
43. kör: Vettel előnye 3.9 mp Massával és 5.7 mp Hamiltonnal szemben.  Webber űrideje 1:38.993!!!
42. kör: Massa lassul, Hamilton pedig belső ívről elment Rosberg mellett.  Vettel előnye 4.0 mp.
41. kör: Vettel előnye 3.6 mp Massa előtt.  Rosberg stabilan tartja Hamiltont.  Rosbergnek rádión szóltak, hogy kritikus az üzemanyagszintje, ez meglepetés!
40. kör: Rosberg is a boxban járt, éppen Hamilton elé tért vissza.  A mclarenes nagyon kemény támad, de a német kiválóan védekezik! Button 1:40.623!
39. kör: Hamilton is kerékcserén járt, Rosberg maradt kint.  Hamilton simán visszajött Button elé. NAGYON IZGALMAS A VERSENY, MEGJÓSOLHATATLAN, MI LESZ A HATALMAS TAKTIKAI CSATA VÉGEREDMÉNYE!
38. kör: Button harmadszor, Petrov másodszor a boxban.  Rosberg előnye 1.8 mp-re csökkent.
37. kör: Rosberg előnye 2.6 mp.  Alonso simán bebújt Petrov elé, már a nyolcadik.
36. kör: Hamilton a célegyenes végén simán elment Button mellett, már a második helyen repeszt. Webber 1:40.717!
35. kör: A top10 sorrendje: Rosberg, Button, Hamilton, Vettel, Massa,  Schumacher, Webber, Petrov,  Alonso, Perez.
34. kör: Massa a boxban, így Rosberg vezet Button és Hamilton előtt.  A német előnye mindössze 1.7 mp.
33. kör: Massa 6.2 mp-cel vezet Rosberg előtt.  Alonso is kerékcserén járt.
32. kör: Vettel a boxban, már Massa vezet, de folyamatosan jönnek a többiek.  Hamilton (1:40.732) utolérte Buttont.
31. kör: Hamilton 1:40.736!
30. kör: Egyre inkább úgy tűnik, hogy Vettel, Massa és Alonso csak kétszer áll ki, a többiek háromszor cserélnek gumit.
29. kör: Állandósult a különbség Vettel és Massa között, ez 3.3 mp.
28. kör: Button 1:41.536, Webber 1:41.200!
27. kör: Vettel az élen, 3.2 mp-cel előzi Massát. Schumi is a boxban járt.
26. kör: Rosberg is kerékcserére ment, Hamilton is ugyanígy tett.  Alonso közben megelőzte Schumachert.
25. kör: Rosberg előnye 3.8 mp, Button ismét a boxban járt.
24. kör: Rosberg előnye már csak 4.1 mp. Schumi gyönyörűen tartja maga mögött Alonsót.  A 11. helyen haladó Webbernek szólt a csapat, hogy ne használja tovább a KERS-rendszert.
23. kör: Vettel négy tizedet hozott Rosbergen.
22. kör: Rosberg 22 ezreddel volt gyorsabb a címvédőnél, vagyis Vettel nem tud közelíteni.
21. kör: Rosberg előnye 5.0 mp!  Heidfeld 1:42.414!
20. kör: A top10 sorrendje a boxkiálások első köre után: Rosberg, Vettel, Button, Massa, Hamilton, Schumacher, Alonso, Di Resta, Sutil, Kobajasi. Buttoné a leggyorsabb kör, 1:42.612!
19. kör: Rosberg mögött nagyon szoros a verseny, Vettel minimális előnnyel vezet Button, Massa és Hamilton előtt.
18. kör: Rosberg 5.5 mp-cel vezet Vettel előtt!
17. kör: Alonso is kerékcserén járt, így Rosberg vezet!
16. kör: Massa megelőzte Hamiltont, majd mindketten gumicserére mentek. A brazil megőrizte pozícióját a mclarenessel szemben!
16. kör: Button és Vettel is a boxba ment, a brit versenyző hibázott, egy pillanatra a Red Bullhoz állt be. Így a világbajnok a kerékcsere után megelőzte!
15. kör: Hamilton nagyon csúszkál, Vettel megérkezett mögé, majd a hosszú egyenesben simán meg is előzte. 
14. kör: Button előnye újabb három tizeddel csökkent, egyre jobban fogynak a lágy gumik.  Webber 1:43.313!
13. kör: Rosberg is a boxban járt.
12. kör: Button előnye 1.2 mp Hamiltonnal, 1.8 mp Vettellel szemben. Schumi kerékcsrén járt, emiatt Petrov mögé került.
11. kör: Webber máris gumicserén járt, de a Red Bull lassan módosított.
10. kör: Hamilton két tizeddel volt gyorsabb Buttonnál, ide-oda módosul a "hézag", de nem jelentősen.  Alguersuari kerékcserén járt, majd a rosszul felszerelt jobb hátsó abroncs menetközben leesett. Kapitális hiba a Toro Rossónál!
9. kör: Button két tizeddel növelte a különbséget, de előnye nem megnyugtató.  Meglepetés a hátsó régióban: Perez simán visszaelőzte a küszködő Webbert.
8. kör: Hamiltoné a legjobb kör, 1:43.928, de Button sem lassult (1:44.032).
7. kör: Button előnye már 1.3 mp Hamiltonnal és 2.0 Vettellel szemben.
6. kör: Button 1:43.955, Hamilton 1:44.023, Vettel 1:44.094. Mögöttük Rosberg, Massa, Alonso, Di Resta, Sutil, Schumacher és Kobajasi halad pontszerző helyen
5. kör: Most Buttoné a leggyorsabb kör, 1:44.013, ismét 1.1 mp az előnye a csapattárssal szemben.
4. kör: Button előnye újabb egy tizeddel csökkent, Vettelt 1.6 mp-cel előzi. A visszajátszások szerint a címvédő a rajtnál kétszer változtatott irányt Hamilton előtt, ez elvileg szabálytalan!
3. kör: Hamilton két tizeddel csökkentette hátrányát. A 18. helyről rajtoló Webber mindössze a tizenhatodik.
2. kör: Button előnye 1.3 mp, Hamilton mögött Vettel, Rosberg, Massa, Alonso, Di Resta, Sutil, Schumacher és Alguersuari halad pontszerző helyen.
1. kör: Massa ismét lerajtolta Alonsót, Vettel pedig folyamatosan viaskodik Rosberggel.
RAJT:  Az élről kezdő Vettel "elaludt", így Button és Hamilton is simán megelőzte!!!
9:00 ó.: Elindult a mezőny a felvezető körre.  Hamilton autóját az utolsó pillanatig szerelték, valami gond lehetett a McLarennel.
8:45 ó.: A 2008-ban világbajnok Lewis Hamilton szerint nem tart örökké Sebastian Vettel és a Red Bull győzelmi sorozata, de attól tart, nem mostanában szakad majd meg a sikersorozat.

Mindent megteszünk azért, hogy utolérjük őket. Nagyszerű érzés, hogy az első három versenyen az első és a második sorból rajtolhattunk, főleg annak tükrében, miként is alakult a téli tesztelésünk. A Red Bull is legyőzhető, de még számos versenyre van szükség ahhoz, hogy összejöjjön ez a bravúr” – mondta a Mclaren-Mercedes versenyzője.
8:30 ó.: A kétszeres világbajnok Fernando Alonso reméli, a futamon jelentősen előreléphet az időmérőn megszerzett ötödik helyről.
Biztosak vagyunk abban, hogy a versenytempónk jobb, mint a kvalifikációs gyorsaságunk! Szombaton picit szenvedtünk, de vasárnapra jobb autót várok. A dobogó még mindig elérhető, ez az álmunk is. Ha megszerezzük, akkor minden rendben lesz, de a negyedik vagy az ötödik hely sem jelent majd tragédiát” – jelentette ki a Ferrari ásza.
8:15 ó.: Az elmúlt napokban arról kérdeztük Olvasóinkat, hogy szerintük ki nyeri a sanghaji futamot. Nem született meglepetés, a szavazatok 38 százalékával a címvédő, idén mindkét versenyen győztes Sebastian Vettel végzett az élen. Mögötte a sorrend így alakult: Fernando Alonso (25.7 százalék), Lewis Hamilton (20.9), Michael Schumacher (4.7), Felipe Massa (4.3), Jenson Button (2.8), Nick Heidfeld (1.5) és Mark Webber (1.0)
8:00 ó.: KÖSZÖNTJÜK KEDVES OLVASÓINKAT, MEGKEZDJÜK KÖZVETÍTÉSÜNKET A KÍNAI NAGYDÍJRÓL. A 62. F1-ES VILÁGBAJNOKSÁG HARMADIK FUTAMA MAGYAR IDŐ SZERINT 9 ÓRAKOR KEZDŐDIK.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Tényleg csak nyolc méter Vettel előnye?
A Q1-ben és a Q2-ben is legyőzték a címvédőt, de a legfontosabb szakaszban, a Q3-ban már Sebastian Vettel bizonyult az időmérő edzés legjobbjának a 62. Formula-1-es világbajnokság Kínai Nagydíján. A Red Bull német ásza mögött...
Tovább a teljes cikkhez »

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Érett a meglepetés, de Vettel az élen
A Q1-ben és a Q2-ben is legyőzték a címvédőt, de a legfontosabb szakaszban, a Q3-ban már Sebastian Vettel bizonyult az időmérő edzés legjobbjának a 62. Formula-1-es világbajnokság Kínai Nagydíján. A Red Bull német ásza mögött...
Tovább a teljes cikkhez »

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Még Vettel is óvatos a Kínai Nagydíjon
Meglepetést ugyan nem hozott a pénteki két szabadedzés a 62. Formula-1-es világbajnokság Kínai Nagydíján, de a nyitó tesztelésen még óriási fölényben lévő címvédő Sebastian Vettel előnye szinte teljesen elfogyott a második...
Tovább a teljes cikkhez »

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Vettel péntek királya, de ott a McLaren
Meglepetést ugyan nem hozott a pénteki két szabadedzés a 62. Formula-1-es világbajnokság Kínai Nagydíján, de a nyitó tesztelésen még óriási fölényben lévő címvédő Sebastian Vettel előnye szinte teljesen elfogyott a második...
Tovább a teljes cikkhez »

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu