Nyílt lábszártörés a zuhanást követően

Szerző: shLétrehozva: 2010. január 4. 17:25
Videóval! Nem lavina sodorta el azt a három magyar hegymászót, akik szombat este szenvedtek balesetet a Magas-Tátrában, hanem a lábuk alatt csúszott meg a hó. A jelenleg is Poprádon ápolt csapatnak éppen a legtapasztaltabb tagja sérült meg a legkomolyabban. A 8850 méter magas Mount Everestet is megjárt Erőss Zsoltot már meg is műtötték, miután nyílt lábszárcsonttörésekor az ütőere is megsérült. Jó hír a rosszban, hogy hétfőn hazaengedték a szerencsétlenül járt sportembereket.


A hegymászás kiszámíthatatlansága, hogy éppen az egyik legtapasztaltabb hegymászónkkal történt majdnem tragédia. A sportág magyar zászlóvivője volt az, akinek a segítségével majdnem sikerült elkerülni a balesetet, ám ő sem tudta megtartani két, a már a levegőben lógó társát. Közel 150 métert zuhantak, súlyos sérüléseiket pedig a kiálló sziklák okozták.

Erőss Zsolt nyílt lábtörést és agyrázkódást szenvedett, egyik társának a gerince bánta a szabadesést, a csapat harmadik tagja könnyebb sérülésekkel megúszta. Utóbbi hegymászót már ki is engedték a kórházból, Erősséket pedig hétfőn szállítják haza.

„A zuhanás közben a legrosszabtól tartottam, majd attól rettegtem, hogy elfagy a lábam - nyilatkozta a TV2-nek Erőss Zsolt. - Meredeken estünk, közben meg össze-vissza törtük magunkat. Borzasztó élmény volt.”

Mécs Lászó - Erőss korábbi társa, egyben tapasztalt oktató - a HVG-nek mondta el, miként tudták megmenteni bajba jutott kollégáikat.

„Alattuk csúszott meg a hó, nem lavina vitte el őket. Gyakorlatilag a hóval együtt csúsztak le, így nem kellett kiásniuk magukat, amikor leértek. Jól terjedt a hang, ezért meghallottuk őket, ahogy segítséget kérnek. Egy veszélyes, meredek falon kellett leereszkednünk sötétben, de megtaláltuk, majd rendbe hoztuk őket. Meleg ételt, italt adtunk nekik és felöltöztettük őket melegebben. A rossz időjárási viszonyok csak nehezítették a mentést, valamint az a körülmény is, hogy a Tátrában kevés a hó, így lefelé nehezen haladtak, folyamatosan bukdácsoltak a kiálló sziklákon" - nyilatkozta Mécs, aki maga is részt vett a mentésben. 

A MENTÉS MEGRÁZÓ KÉPEI:

 

 

 

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu