Életveszélyben leghíresebb hegymászónk!

Szerző: shLétrehozva: 2010. január 3. 21:24
A világ legmagasabb pontjára, a 8850 méter magasan lévő Everest-csúcsra első magyar állampolgárként Erőss Zsolt jutott fel. Nos, a hegymászó kis híján a Magas-Tátrában hagyta a fogát, amikor két társával együtt balesetet szenvedett. Súlyos sérülésekkel ugyan, de szerencsére mindannyian túlélték a zuhanást.


Lezúduló hógörgeteg lepte meg a sportembereket, akik szinte függőlegesen zuhantak 150 métert. Az MTI szerint bár Erőss biztosította az alatta lévő két másik mászót, azok egy leszakadó hóerkély miatt mégis kicsúsztak, majd őt is magukkal rántották.

A szlovák hírügynökség megerősítette, hogy a hógörgeteg szombaton a kora esti órákban érte el Dracia dolinkánál a hegymászó magyarokat. Sikerült kiásniuk magukat a hó alól, ám súlyos végtag- és gerincsérüléseket szenvedtek.

Egyikük telefonon értesítette a hegyi mentőszolgálatot, ám a rossz időjárási viszonyok miatt (mínusz 12 fokos hideg, havazás, erős szél) helikopterrel nem lehetett megközelíteni a baleset helyszínét.

Így végül 45 hivatásos és önkéntes hegyi mentő gyalog indult a magyar hegymászókért. A helyszínre érkezésük után elsősegélyben részesítették a sérülteket, majd hordágyakon a Csorba-tóig vitték őket. Onnan vasárnap reggel a poprádi kórházba szállították a három hegymászót.

A kassai magyar konzul vasárnap esti tájékoztatása szerint a sérülteket hétfőn hazaszállítják Magyarországra.

A szlovák hegyi mentők tájékoztatása szerint a magas hegyekben jelenleg 1-es és 2-es fokozatú a lavinaveszély az ötfokú skálán. Ennek dacára a viharos erejű szél és a frissen lehullott hó miatt azt ajánlják, hogy mindenki kerülje a 40 fokosnál meredekebb hegyoldalakat.




 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu