Roger Federer is lopkodja a törülközőket

Szerző: shLétrehozva: 2011. január 25. 05:05
A címvédő Roger Federer trükközött, csillogott és esélyt sem adott a kilenc mérkőzés óta veretlen, Melbourne-ben az idén játszmát sem vesztett Stanislas Wawrinkának. A svájci házirangadón a tizenhatszoros GS-bajnok 1 óra 47 perc alatt 6:1, 6:3, 6:3-ra nyert és elsőként jutott az elődöntőbe, ahol a Novak Djokovics (3.)-Tomás Berdych (6.) meccs győztesével találkozik. Érdekesség, hogy a tavalyi US Openen a szerbtől, előtte Wimbledonban a csehtől kapott ki Federer, aki sorozatban nyolcadszor került a legjobb négy közé az Australian Openen, és immár megszakítás nélkül tizenöt mérkőzésen maradt veretlen a touron. Este eldőlt, hogy Djokovics lesz Federer következő akadálya (3 szettben verte Berdychet).


Amíg a nőknél a tavalyi negyeddöntősök közül csak egynek sikerült az idén is a legjobb nyolc közé kerülnie, addig a férfiaknál négyen ismételtek (Roger Federer, Novak Djokovics, Rafael Nadal és Andy Murray). Igen, a nagy négyes. Akár találós kérdés is lehetne, hogy ki a hölgyeknél az egyetlen. Nem kell kutatni, elárulom: a kínai Li Na (9.). Tavaly úgy menetelt az elődöntőig, hogy a második fordulóban Szávay Ági legyőzhette volna (3:6, 7:5, 6:2). De aztán megindult és Caroline Wocniacki, majd Venus Williams se tudta megállítani. Végül Serena Williams kínkeservesen legyűrte (7:6, 7:6). Az idén Szávay Ági és Serena Williams se jött el Melbourne-be, viszont Li Na újra a döntőbe jutásért játszhat!



A kínai lánynak (februárban lesz 29 éves) nagyon bejöhet Ausztrália, mert eddig ez az egyetlen Grand Slam, ahol elődöntőbe került, igaz, Wimbledonban és a US Openen is volt már negyeddöntős. Kedden, a Rod Laver Aréna első felvonásában nem okozott gondot neki (6:2, 6:4) az ezen a szinten újoncnak számító német Andrea Petkovic (30.). A férfiak nagy bánatára így elmaradt a Petko polka, ahogy egyesek elnevezték a boszniai Tuzlában született csinos teniszező örömtáncát. Helyette az interjúszobában úgy nyilatkozott, szerinte Li Na nyeri az idén az Australian Opent. Magyarázatként csak annyit mondott, ez az érzése.

Időrendben haladva rátérhetünk a két svájci párbajára. Ha valaki csak a második játszma kilencedik játékát látta, azt is hihette, hogy bemutatómeccsen van. Federer és Wawrinka Pekingben, az olimpián együtt nyert aranyat, és talán ez is kellett a szokatlanul játékos, trükkös labdamenetekhez. Szinte egymást túllicitálva finomkodtak: látványos rövidítésekkel, átemelésekkel, lábközötti ütéssel ejtettek ámulatba mindenkit. Roger Federert egyébként sem könnyű kizökkenteni, zavarba hozni, de játékos, finomkodó tenisszel gyakorlatilag lehetetlen. Gyanítom, hogy Wawrinka teljes elkeseredettségében, kilátástalanságában próbálkozott ezzel. A kísérlet sikertelenségét borítékolni lehetett, de mi nézők legalább felejthetetlen ajándékot kaptunk.

Wawrinka nem tudta megismételni a Gael Monfils és az Andy Roddick ellen mutatott játékát. Fontos pillanatokban hibázott. Az egyetlen apró esélye a második szettben, 3:2-nél adódott, de egy ki nem kényszerített hibával (fonákkal, kecsegtető helyzetben) odalett a fogadóelőny. A harmadik szett elején, miután újra elvesztette az adogatójátékát, és tudta, a sorsa megpecsételődött, úgy földhöz vágta az ütőjét, hogy az teljesen eldeformálódott. 

A találkozót követően Roger Federer hosszan beszélgetett a pályán Jim Courierrel. A szakmai diskurzus végén az amerikai megkérdezte a svájcit, hogy eddig hány törülközőt lopott Melbourne-ben. Roger Federer elmosolyodott, elgondolkodott, majd bevallotta, hogy meccsenként négy törülközővel a táskájában távozik a pályáról. Tehát húsznál tart, de hogy mire használja, arról nem esett szó. Később az interjúszobában elárulta: elosztogatja a barátai között, mert nagyon számítanak rá, ő csak egyet tart meg.

Szentségtörés lesz, amit leírok, de vállalom: Caroline Wozniacki (1. - jobbra) és Francesca Schiavone (6.) mérkőzése nemcsak hosszabb (2 óra 24 perc) volt, mint a két svájci találkozója, de látványosabb és fordulatosabb is. Az olasz két napja a Grand Slamek történetének leghosszabb női egyesét (4 óra 44 perc) nyerte hat meccslabdáról fordítva és nem lehetett tudni, sikerül-e regenerálódnia. A látottak alapján a válasz: igen. A Roland Garros tavalyi bajnoka parádésan teniszezett, élvezet volt nézni agresszív, támadó játékát, egykezes fonákját. Woznacki azonban a második szett közepén elkapta a ritmust, az itáliai kritikus helyzetekben rontott (azért mégsem múlt el nyomtalanul a Kuznyecova elleni csata), és ez elégnek bizonyult a fordulathoz. A dán előbb egyenlített, majd elhúzott 5:2-re, és a diadalért adogatott. Schiavone még egyszer feltámadt, meccslabdákat hárítva brékelt, de lassan kiürült a tank (3:6, 6:3, 6:3).



Az olasz játékát, sikereit figyelve mindig Szávay Ági jut az eszembe. A magyar 2005 óta háromszor bizonyult jobbnak Schiavonénál (legutóbb 2009-ben Miamiban), miközben csak egyszer kapott ki, és azt gondolnám, hogy a milánói 30 évesen már túl van a csúcson, míg Szávay most tart oda. Sajnos egyelőre nem ez történik. Persze a 22 éves Szávay Áginak van még ideje…

Hatalmas siker a legendák párosa. Az ausztrálok nagyon értik a teniszt, mégis vevők az egykori csillagok könnyed, poénos meccseire. A legnagyobb bohóc természetesen Henrie Leconte, de Mansur Bahrami varázslásait is zabálják. Hétfő este kiültem a Margaret Court Arénába (ezt újítják majd fel a következő években ezerötszázzal megnövelve a kapacitását, és nyitható tetőt is kap) ahol a Leconte-Rafter kettős a Kafelnyikov-Ferreira duóval szórakozott, illetve a publikum rajtuk. Leconte rendszeresen sört kapott a lelátóról, de az ausztrál is nagyokat kortyolt belőle. A francia utána természetesen előadta, hogy berúgott, a közönség pedig vodkát követelt az orosznak. Közben azért a pályán is megvillantak. Még nekem is élményszámba ment az előadás.

AUSTRALIAN OPEN, NEGYEDDÖNTŐ (25 millió ausztrál dollár, kemény pálya):
FÉRFI EGYES:
Federer (svájci, 2.)-Wawrinka (svájci, 19.) 6:1, 6:3, 6:3
 
NŐI EGYES:
Wozniacki (dán, 1.)-Schiavone (olasz, 6.) 3:6, 6:3, 6:3
Li (kínai, 9.)-Petkovic (német, 30.) 6:2, 6:4

 

 

 

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu